Ο 10λογος των σωστών παπουτσιών

Εσύ τι παπούτσια φοράς; Εφαρμοστά, πιο φαρδιά, μυτερά, στρογγυλά; Οι επιστήμονες έπειτα από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μέχρι την ηλικία των 60 ετών, 3 στις 4 γυναίκες θα έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα στα πέλματα. Η φυσικοθεραπεύτρια Όλγα Κατσαρού μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή παπουτσιών:

 
1. Να προτιμάς υποδήματα από μαλακό δέρμα, τα οποία σέβονται την ανατομία των πελμάτων και δεν δημιουργούν ενόχληση στα δάχτυλα.
2. Επίλεξε κατάλληλα υποδήματα για κάθε ώρα και χρήση. Για το γραφείο και τη βόλτα προτίμησε κάποια με μέτριο τακούνι από 3 έως 5 cm, για να μην επιβαρύνονται γόνατα και μέση. Στις βραδινές εξόδους φόρεσε ψηλά τακούνια αλλά απόφυγε τα πολύ λεπτά, που δεν στηρίζουν επαρκώς το σώμα.
3. Μυτερά ή στρογγυλά; Προτίμησε τα δεύτερα ή διάλεξε την ενδιάμεση λύση των υποδημάτων με τετραγωνισμένη μύτη. Κι αυτό γιατί τα πολύ μυτερά μπορεί να δημιουργήσουν το λεγόμενο κότσι.
4. Αγόρασε σωστό νούμερο. Επειδή από παπούτσι σε παπούτσι η φόρμα διαφέρει είναι πιθανό σ’ ένα ανοιχτό παπούτσι να σου ταιριάζει μισό ή ένα μικρότερο νούμερο από ό,τι στις γόβες.
5. Οι μπότες να είναι τουλάχιστον μισό νούμερο μεγαλύτερες, ώστε να τις φοράς και με πιο χονδρές κάλτσες όταν κάνει κρύο. Το ίδιο ισχύει και για τα αθλητικά.
6. Είναι πιθανό τα καινούργια σου παπούτσια να σε «χτυπήσουν» την πρώτη ημέρα. Για να μη συμβεί αυτό δοκίμασέ τα αργά το απόγευμα και όχι νωρίς το πρωί. Κι αυτό γιατί τα πόδια πρήζονται με την πάροδο της ώρας.
7. Κάποιες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο σακχαρώδης διαβήτης προκαλούν δυσμορφίες στα δάχτυλα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται ειδικά υποδήματα. Συμβουλεύσου τότε το γιατρό σου για τα παπούτσια που θα επιλέξεις.
8. Για να μην δημιουργηθούν κάλοι στην επάνω πλευρά των δαχτύλων απόφυγε τα στενά παπούτσια. Τα ψηλοτάκουνα επίσης αντενδείκνυνται, καθώς ευνοούν τη δημιουργία τους τόσο στα δάχτυλα όσο και στις πατούσες.
9. Αν φοράς μεγάλο νούμερο και δείχνει άχαρο, προτίμησε παπούτσια με στρογγυλή μύτη, γιατί τα πέλματα φαίνονται πιο μαζεμένα.
10. Τα ψηλοτάκουνα βραδινά παπούτσια θα γίνουν πιο άνετα αν φορέσεις ειδικούς πάτους που δεν αφήνουν το πέλμα να γλιστρά και ανακουφίζουν από τους πόνους στα δάχτυλα.