O 14χρονος Δημοσθένης-Δημήτριος Δεσποτίδης δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή

O 14χρονος Δημοσθένης- Δημήτριος Δεσποτίδης δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή

Το όνομά του έγινε γνωστό στο Πανελλήνιο τον Ιούλιο του 2020, όταν χάρισε μια μεγάλη επιτυχία στην χώρα μας: Στα 13 χρόνια του κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης.

Ο Δημοσθένης-Δημήτρης Δεσποτίδης, μαθητής Γυμνασίου, συμμετείχε σε διαγωνισμό ποίησης, εικαστικών, τραγουδιού και ομιλιών για ηλικίες 9-18 ετών που διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα.

Το ποίημά του Inspirational Poem ήταν αυτό που κέρδισε το ενδιαφέρον των κριτών και του χάρισε το πρώτο βραβείο, στην κατηγορία Bonus Strand «A fight for freedom» (ηλικίες 9-14 ετών).

Αυτό ήταν μόνο η αρχή…

«Η ποίηση τον βοηθάει να εκφράζει τις απόψεις και τα συναισθήματά του»

Μιλώντας στο ΑΠΕ τότε, η μητέρα του κ. Μαργαρίτα Βαρθολομαίου είχε πει, ότι «Έχει αρχίσει να γράφει ποιήματα από την Τρίτη Δημοτικού. Η ποίηση τον βοηθάει να εκφράζει τις απόψεις και τα συναισθήματά του.» Πρόσθεσε, ότι αγαπά την ιστορία και τον πολιτισμό και από μικρό παιδί είναι «βουτηγμένος» στα βιβλία.

Μάλιστα, όπως είχε εξηγήσει ο ίδιος, κάθε φορά που τελειώνει ένα από τα βιβλία που διαβάζει κάνει μια σύντομη περίληψη. Πρόκειται για ένα άτυπο ημερολόγιο ανάγνωσης. Έτσι δοκιμάζει τις συγγραφικές του ικανότητες (και δη στην αγγλική αφού είναι μαθητής αγγλικού σχολείου).

Στα 14 του δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, ο Δημοσθένης-Δημήτρης Δεσποτίδης πρόκειται να παρουσιάσει την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Ψάχνοντας τα βήματά μου». Η συλλογή τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Unesco Πειραιώς και Νήσων-International Action Art. Σε αυτήν συνδέει τα περισσότερα ποιήματα με προσωπικές του φωτογραφίες.

«Είχα ανάγκη να το κάνω αυτό – χαριτολογώντας έστω και για λίγο – επιλέγοντας φωτογραφίες που αντιπροσώπευαν συγκεκριμένες χρονικές στιγμές της ζωής μου, τόσο αγαπημένες, αλλά λίγο μακρινές. Έχουν και μία δόση νοσταλγίας. Στην επόμενη συλλογή μου μπορεί να μην συμβεί το ίδιο. Ίσως τότε δημιουργηθεί μία καινούργια ανάγκη, την οποία όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να προσδιορίσω ή να καθορίσω από τώρα. Είναι θέμα στιγμής και έμπνευσης».

Ο πολύτιμος ελεύθερος χρόνος της καραντίνας

Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 14χρονος εξηγεί, ότι όπως οι περισσότεροι μαθητές δεν είχε ποτέ αρκετό χρόνο για να γράφει τόσο όσο θα ήθελε. Όταν, όμως, λόγω καραντίνας βρέθηκε με άφθονο χρόνο στη διάθεσή του, τον αξιοποίησε γράφοντας την πρώτη του ποιητική συλλογή:

«Ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αλλά αν δεν ήταν ο εγκλεισμός και η απομόνωση δεν θα έβγαινε όλο αυτό. Τα μαθήματα είναι πολλά και απαιτητικά. Με βάση την καθημερινότητα δε θα μπορούσα να ανταποκριθώ. Προσπάθησα λοιπόν να αξιοποιήσω δημιουργικά τον εγκλεισμό κάνοντας κάτι που μού αρέσει πολύ».

«Θέλω να εργαστώ για το κοινό καλό και όφελος»

Παρόλο που παρακολουθεί αγγλικό σχολείο στην Αθήνα, θέλει να γίνει αρωγός στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται για την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. «Η ελληνική γλώσσα είναι η μητέρα όλων των γλωσσών. Μπορεί να παρακολουθώ αγγλικό σχολείο, όμως ποτέ δεν εγκατέλειψα την ελληνική γλώσσα, όχι μόνο σε επίπεδο εκμάθησης αλλά και ενασχόλησης με τον πολιτισμό. Με ενδιαφέρει η συμμετοχή σε αγώνες αγχιμαχίας, επισκέψεις σε Μουσεία, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, εκθέσεων και γενικότερα ό,τι προάγει το ελληνικό πνεύμα».

Έτσι, στόχος του για τα επόμενα χρόνια είναι να κατευθυνθεί προς τις θεωρητικές σπουδές, ενώ τον γοητεύει ιδιαίτερα ο διπλωματικός κλάδος και θα έβλεπε τον εαυτό του σε δέκα χρόνια διπλωμάτη. «Θέλω να εργαστώ για το κοινό καλό και όφελος και να προσφέρω κι εγώ με τις δικές μου μικρές και ταπεινές δυνάμεις στο κοινωνικό σύνολο. Ο διπλωματικός κλάδος θεωρώ ότι μού το επιτρέπει αυτό, καθότι εκεί θα μπορέσω να βάλω το προσωπικό μου λιθαράκι στη βελτίωση των σχέσεων της χώρας μου με άλλες χώρες».

πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Ηλεία: Οι μαθητές απείχαν από το μάθημα για να στηρίξουν τον συμμαθητή τους που δεν έχει συνοδό

Ο παιδίατρος συμβουλεύει: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας έχει συνέχεια μύξα

Ο παιδίατρος συμβουλεύει: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας έχει συνέχεια μύξα