Ο ιατροδικαστής Τσαντίρης που επενεξέτασε το θάνατο της Μαλένας απαντά για την ασφυξία και τις “αστοχίες”

Για το που οδηγούν τα στοιχεία για το θάνατο των τριών παιδιών από την Πάτρα μίλησε στην ΕΡΤ ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος επανέξετασε την υπόθεση θανάτου της 3.5 ετών Μαλένας.

H εμπλοκή Τσαντίρη στην ιατροδικαστική έκθεση για τη Μαλένα

Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης είχε διορισθεί από την Εισαγγελία Αθηνών για τυχόν ιατρικά λάθη στην περίπτωση της Μαλένας.  Στο συμπέρασμά του ο ιατροδικαστής αναφέρει: «Η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13.04.2019 από αδιευκρίνιστα αίτια. Με την νεκροτομή δε διαπιστώθηκε αιτία θανάτου, με την τοξικολογική δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων» και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. Ακόμα, αναφέρει ότι δεν προκύπτει λάθος ιατροδικαστική διάγνωση, διότι με τη νεκροψία – νεκροτομή δεν μπορεί σε όλες τις περιπτώσεις να αναδειχθεί σαφή αιτία θανάτου και σε αυτές τις περιπτώσεις ζητείται ιστολογική εξέταση.

Οι δύο εκδορές δεν επιβεβαιώνουν την ασφυξία

«Δυο μεμονωμένες εκδορές δεν μπορούν να οδηγήσουν στη διάγνωση της ασφυξίας, η οποία πρέπει να συνοδεύεται με ειδικά ευρήματα» σχολίασε ο κ. Τσαντίρης για το σκίτσο που δημοσίευσε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων για την περίπτωση του ασφυκτικού θανάτου της Μαλένας.

«Ίσως στα παιδιά δεν είναι εύκολο να φανούν όλα. Υπό το πρίσμα όμως ότι ο θάνατος του ενός παιδιού αποδείχθηκε ότι οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και υπάρχει φερόμενος κατηγορούμενος, οι αρμόδιοι εξετάζουν εγκληματική ενέργεια», επισήμανε ο ιατροδικαστής.

Τι απαντά για τα λάθη και τις αστοχίες των ιατροδικαστών

Απαντώντας για το αν έγιναν λάθη στις ιατροδικαστικές έκθεση των πρώτων παιδιών της οικογένειας στην Πάτρα είπε ότι «έγινε μια ορθή ιατροδικαστική έκθεση, ανεξαρτήτου του ότι εγώ δεν συμφώνησα με το συμπέρασμα. Χαρακτήρισα το θάνατο ως αδιευκρίνιστο ενώ η άλλη διάγνωση ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Όλα αυτά θα κριθούν ακόμα και αν έχω και εγώ κάποια ευθύνη και σε ποιο βαθμό. Πρώτα, όμως, πρέπει να περιμένουμε τους αρμόδιους ιατροδικαστές, τον κ. Καρακούκη και τον κ. Καλογριά που θα μας πούνε ποια είναι τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου».

Και όπως σχολίασε ο ιατροδικαστής, ο θάνατος των τριών παιδιών στην Πάτρα θα διδάσκεται στην ιατροδικαστική.

Διαβάστε επίσης:

Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη μιλά στο Infokids.gr για τα αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά

Συγκλονίζει το video με τα τελευταία γενέθλια της 9χρονης Τζωρτζίνας – Η “περίεργη” σύμπτωση με την εισαγωγή στο Νοσοκομείο

Έτσι θα γίνεται εφεξής ο έλεγχος για κρούσματα στα σχολεία – Τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις τάξεις