Ο παιδίατρος προειδοποιεί: Γονείς, αυτά είναι τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας έχει λαρυγγίτιδα

Με ανάρτησή του ο παιδίατρος Γιώργος Δ. Γλυνός ενημερώνει τους γονείς για το τι πρέπει να προσέξουν όταν το παιδί τους διαγνωστεί με λαρυγγίτιδα. Τελευταία παρατηρείται έξαρση στα κρούσματα λαρυγγίτιδας οπότε καλό είναι οι γονείς να έχουν υπ΄όψιν τους τα συμπτώματα και την κλινική εικόνα του παιδιού ώστε να προλάβουν τυχόν επιδείνωση της υγείας του μικρού ασθενούς.

Αυτά είναι τα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας έχει λαρυγγίτιδα

Τι είναι η οξεία λαρυγγίτιδα;

Νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται κυρίως σε ιούς. Χαρακτηρίζεται από οίδημα του λάρυγγα και περιορισμό της διαμέτρου του αυλού του ποικίλου βαθμού.

Ανάλογα με το βαθμό του οιδήματος έχουμε και διαφορετικής βαρύτητας κλινική εικόνα, από ήπια βραχνάδα και βήχα σαν σκυλάκι ή κοκοράκι, έως μεγάλου βαθμού δύσπνοια κατά την εισπνοή ( το παιδί δυσκολεύεται να βάλει μέσα του αέρα).

Μπορεί να προηγείται της λαρυγγίτιδας ρινική καταρροή 12-72 ώρες και μερικές φορές συνοδεύεται από πυρετό. Συνήθως παρατηρείται τις βραδινές ώρες ή πρώτες πρωινές ώρες .

Τρόποι αντιμετώπισης της οξείας λαρυγγίτιδας:

    • Το παιδί πρέπει να μείνει ήσυχο, χωρίς να μιλάει
    • Χρησιμοποιούμε υδρατμούς, παρ’ όλο που η αξία της χορήγησης τους δεν έχει επιβεβαιωθεί (κατσαρόλα με βραστό νερό-όχι ευκάλυπτο- ή ζεστό νερό από το θερμοσίφωνα να τρέχει στην μπανιέρα).
    • Βγάζουμε το παιδί σε ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα (ντυμένο καλά)
    • Χορηγούμε κορτιζόνη από στόμα.

Εάν η κατάσταση είναι βαριά από την αρχή (δύσπνοια) ή εάν επιδεινώνεται, το παιδί πρέπει να εξετασθεί άμεσα από γιατρό ‘η πρέπει να μεταβεί άμεσα σε νοσοκομείο. Συνήθως η λαρυγγίτιδα βελτιώνεται και υποχωρεί σε 2-3 ημέρες.

Προσοχή στην Υποτροπιάζουσα Σπασμωδική Λαρυγγίτιδα

Εκτός από την οξεία ιογενή λαρυγγίτιδα υπάρχει και η Υποτροπιάζουσα Σπασμωδική Λαρυγγίτιδα που οφείλεται συνήθως σε αλλεργικά αίτια. Τα συμπτώματα είναι τα ίδια και συνήθως υποχωρεί με την έκθεση σε ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα.

Η οξεία επιγλωττίτιδα χρήζει νοσηλείας στο νοσοκομείο

Παρατηρείται συνήθως σε παιδιά 2-7 χρόνων και σχεδόν πάντοτε οφείλεται στον αιμόφιλο ινφλουέτζας τύπου Β. Τα συμπτώματα είναι από την αρχή έντονα με υψηλό πυρετό, αφωνία, έντονη αναπνευστική δυσχέρεια, το παιδί δύσκολα καταπίνει ακόμα και το σάλιο του. Η κατάσταση αυτή από την αρχή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης σε νοσοκομείο. Με τη χρήση του εμβολίου για το αιμόφιλο της ινφλουέτζας τύπου Β, που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες , στα πρώτα χρόνια σαν μεμονωμένος εμβολιασμός και στην συνέχεια σαν πολυδύναμο 5πλό εμβόλιο, βλέπουμε λιγότερα πλέον περιστατικά επιγλωττίτιδας.