Το συνάχι, ο βήχας, ιογενείς γαστρεντερίτιδες και οι ιώσεις του αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση, πολλά παιδάκια βήχουν και πολλά απουσιάζουν από σχολεία και παιδικούς σταθμούς.
Ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, με ένα κείμενο που δημοσίευσε στο Facebook ενημερώνει τους γονείς για το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είναι με τα “σιροπάκια” για το βήχα που δίνουν αφειδώς πολλές φορές στα παιδιά χωρίς να έχουν ρωτήσει καν τον παιδίατρός τους.
Τι συμβουλεύει ο παιδίατρος
Τα νοσήματα που τώρα είναι στην επικαιρότητα, είναι αρκετά ιογενή κρούσματα γαστρεντερίτιδας (εμετοί κυρίως και λιγότερο διάρροιες), συνάχι, βήχας και σπανιότερα εμπύρετες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Ο βήχας, είναι από τα συμπτώματα που βάζει σε μεγάλη ανησυχία τους γονείς και τηλεφωνούν συχνά ή φέρνουν το παιδί τους για εξέταση. Την εποχή αυτή οφείλεται κυρίως σε ιογενής λοιμώξεις του αναπνευστικού και μπορεί να συνυπάρχει καταρροή, κεφαλαλγία και πυρετός.
Στα περισσότερα περιστατικά πρόκειται για βήχα με λίγο καταρροή ή μπούκωμα του παιδιού και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Το πρόβλημα με τον βήχα είναι ότι ενοχλεί και ανησυχεί τους γονείς περισσότερο από όσο πρέπει και τους αναγκάζει να ζητούν επίμονα από τον παιδίατρο κάποιο φάρμακο (σιροπάκι για τον βήχα το ονομάζουν) προκειμένου να μην ακούνε το παιδί τους να βήχει.
Ο βήχας δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα από κάποιο αίτιο που ενοχλεί το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού και το αναγκάζει να βήχει. Αυτό επομένως που έχει την μεγαλύτερη σημασία, όπως πάντα, είναι να γνωρίζουμε το αίτιο που προκαλεί τον βήχα και όχι ο ίδιος ο βήχας.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες βήχα την εποχή αυτή είναι:
– Λοιμώδης βήχας που οφείλεται σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (από την μύτη μέχρι και τους πνεύμονες) και που τις περισσότερες φορές είναι ιογενούς αιτιολογίας.
Οι ιώσεις την εποχή αυτή, μεταξύ αυτών και η λαρυγγίτιδες, αφήνουν ένα ιογενή μεταλοιμώδη βήχα που μπορεί να κρατήσει αρκετές ημέρες μετά το τέλος της λοίμωξης αυτής καθ εαυτής.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, που οφείλονται σε βακτηρίδια είναι σπανιότερες, μπορεί να αποτελούν επιπλοκές ιογενών λοιμώξεων και μπορεί να συνοδεύονται από έντονο και υψηλό πυρετό.
– Αλλεργίες του αναπνευστικού (κυρίως όμως την Άνοιξη).
– Εισρόφηση ξένου σώματος.
– Ψυχογενής βήχας (άγχος, στρες κλπ)
– Διάφορα άλλα σπανιότερα αίτια.
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε αν το παιδί σας βήχει
– Όταν το παιδί σας πάσχει και από χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού όπως είναι το άσθμα, ή άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα.
– Όταν το παιδί σας βήχει και κατά την διάρκεια την νύχτας.
– Αν ο βήχας συνοδεύεται από πυρετό ή κάποιο άλλο σύμπτωμα πχ κοιλιακό άλγος, ωταλγία κλπ.
– Αν αντί να περνάει σταδιακά γίνεται όλο και χειρότερος.
– Αν η χροιά του βήχα θυμίζει γαύγισμα σκύλου, οπότε πρόκειται για λαρυγγίτιδα. Μια κατάσταση που για τα παιδιά κάτω των 6 ετών μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη για την ζωή τους αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι
Αν συνυπάρχει καταρροή ή μπούκωμα, οι συχνές ρινοπλύσεις βοηθούν σε κάποιο βαθμό στον περιορισμό του βήχα και δεν χρειάζεται πέρα από την υπομονή και το καλό καθάρισμα της μύτης να κάνετε κάτι άλλο.
Μην δίνετε μόνοι σας φάρμακα που υπόσχονται ότι θα κάνουν καλά τον βήχα του παιδιού
Σε κάθε περίπτωση να τηλεφωνείτε στον γιατρό σας και να τον συμβουλεύεστε.
Αν ο βήχας είναι από αρκετές ημέρες, συνοδεύεται από πυρετό ή άλλο σοβαρό σύμπτωμα, το παιδί βήχει και κατά την διάρκεια της νύχτας, να το πηγαίνετε να το εξετάσει ο παιδίατρος. Με το αυτί και πως ακούγεται ο βήχας δεν μπορεί ο παιδίατρος αν δεν εξετάσει το παιδί να ξέρει ποιο είναι το αίτιο του βήχα και να σας δώσει κατάλληλη θεραπεία. Τις περισσότερες φορές την εποχή αυτή πρόκειται, όπως και πιο πάνω έγραψα, για ιογενή βήχα που θα κάνει ένα κύκλο ημερών και θα υποχωρήσει από μόνος του.
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ότι ο βήχας είναι μια προσπάθεια που κάνει ο οργανισμός για να αντιμετωπίσει και να απαλλαγεί από αυτό που ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα.
Αν δηλαδή στο αναπνευστικό σύστημα του παιδιού υπάρχουν βλέννες, που παράγονται σαν αντίδραση στο λοιμώδες ή στο αλλεργικό αίτιο, ο βήχας βοηθάει και τον χρειαζόμαστε για να βγάλει τις βλέννες αυτές και δε θέλουμε να τον σταματήσουμε.
Μην πιέζετε τους γιατρούς να δώσουν σιροπάκι για το βήχα στα παιδιά
Μην ζητάτε επίμονα από τον γιατρό να σας δώσει ένα σιροπάκι για να σταματήσει τον βήχα. Ζητήστε του να εξετάσει το παιδί και να σας πει από πού είναι ο βήχας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που εξετάζοντας το παιδί με μοναδικό σύμπτωμα τον βήχα βρήκα να έχει ακροαστικά στους πνεύμονές του και να χρειάζεται να δοθεί κατάλληλη αγωγή.
Σε κάποιες περιπτώσεις που ο βήχας οφείλεται σε αλλεργία, κάποιες λοιμώξεις κλπ ο παιδίατρος μπορεί να σας προτείνει φάρμακα για την αντιμετώπιση του βήχα ή και ανακουφιστικά γιατί μπορεί να διαταράσσεται η ποιότητα του ύπνου και της καθημερινότητας.
ΜΗΝ δίνετε τα φάρμακα αυτά και σε άλλες περιπτώσεις που θα εμφανιστεί βήχας.
Είναι πολλοί οι γονείς που κάνουν χρήση ή κατάχρηση εισπνεόμενων φαρμάκων (πχ aerolin κλπ) είτε καθημερινά είτε και περιστασιακά γιατί άκουσαν το παιδί τους να βήχει. Τα φάρμακα αυτά δίνονται για συγκεκριμένη πάθηση, σε συγκεκριμένη δοσολογία και για συγκεκριμένες ημέρες. Δεν έχει κανένα νόημα η κουτουρού ή περιστασιακή χορήγηση των εισπνεόμενων αυτών φαρμάκων. Εξαιρούνται τα παιδιά που εμφανίζουν ασθματικές κρίσεις και που έχουν συγκεκριμένες οδηγίες από τον παιδίατρό τους για τον τρόπο και την διάρκεια της χρήσης τους.
Προσοχή στα κρούσματα λαρυγγίτιδας
ΠΡΟΣΟΧΗ την εποχή αυτή ήδη έχουν εμφανιστεί κρούσματα λαρυγγίτιδας. Όπως έγραψα και πιο πάνω, η λαρυγγίτιδα για κάποια παιδιά μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο ακόμα και για την ζωή τους (όσο μικρότερο τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος). Αυτό που πρέπει να κάνετε, αν ακούσετε το παιδί σας να βήχει ξαφνικά και ο βήχας να θυμίζει γαύγισμα σκύλου, ή να έχει ταυτόχρονα δυσκολία στην αναπνοή του, είναι να το βγάλετε στο μπαλκόνι να αναπνεύσει κρύο αέρα. Αυτό συνήθως βελτιώνει την κατάσταση του παιδιού σχεδόν άμεσα. Μετά από συζήτηση που θα κάνετε με τον παιδίατρό σας μπορείτε να προμηθευτείτε και να έχετε στο σπίτι κάποιο φάρμακο για να του χορηγήσετε στην περίπτωση αυτή, ιδίως σε παιδιά που παθαίνουν συχνά λαρυγγίτιδες. Αν η λαρυγγίτιδα αντιμετωπισθεί άμεσα ο κίνδυνος σχεδόν εξαφανίζεται. Αν υπάρχει έντονη δυσκολία στην αναπνοή και η ζωή του παιδιού φαίνεται να είναι σε κίνδυνο μεταφέρετε άμεσα το παιδί στο πλησιέτερο νοσοκομείο.
Δείτε το Post του παιδιάτρου
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣΤην εποχή αυτή ξεκίνησαν οι λοιμώξεις, κυρίως στα παιδιά, αλλά και στους μεγαλύτερους.Τα νοσήματα…
Gepostet von Costas Dalucas am Dienstag, 29. Oktober 2019