Ο Σύλ. Γονέων και Κηδεμόνων αυτού του σχολείου έβαλε τα δυνατά του για να εξασφαλίσει στους μαθητές ένα ασφαλές περιβάλλον

Η φετινή σχολική χρονιά είναι πρωτόγνωρη τόσο για μαθητές όσο και εκπαιδευτικούς. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων, η συχνή και σχολαστική απολύμανση των χεριών και γενικότερα η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους χώρους του σχολείου που επιβάλλει αναπόφευκτα η πανδημία του κορωνοϊού, με στόχο την προστασία της υγείας της σχολικής κοινότητας έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου θέλοντας να προσφέρει στους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον όπου οι κανόνες υγιεινής θα τηρούνται απαρέγκλιτα σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι) του σχολείου προέβη σε μια σειρά παρεμβάσεων που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και δείχνουν ότι όταν το κράτος δεν μπορεί να σου παρέχει όλα όσα χρειάζεσαι, αυτοοργανώνεσαι και προσπαθείς ιδίοις εξόδοις  να λάβεις όλα τα απαραίτητα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Πράγματι όλα όσα κατάφεραν είναι αξιοθαύμαστα και αποδεικνύουν ότι όταν οι γονείς θέλουν όλα μπορούν να γίνουν προς όφελος των παιδιών. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου “Οφείλουμε να κάνουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να διασφαλίσει την υγεία αλλά και την ψυχολογία των παιδιών μας“.

Σε πρώτο στάδιο προμηθεύτηκαν και εφοδίασαν όλους τους εκπαιδευτικούς με μάσκες ανεμπόδιστης επικοινωνίας ώστε οι μαθητές να μπορούν να βλέπουν τα χείλη των δασκάλων, να βλέπουν την κίνηση των χειλιών ώστε να αντιλαμβάνονται τη σωστή άρθρωση των λέξεων αλλά και να μπορούν να βλέπουν το χαμόγελο των δασκάλων τους ώστε να μην αποθαρρύνονται από την απρόσωπη μάσκα και να μην δημιουργείται χάσμα επικοινωνίας. Οι δάσκαλοι το εκτίμησαν δεόντως και έτσι τα παιδιά θα μπορούν να χτίσουν μια όμορφη σχέση επικοινωνίας μαζί τους.

Η απολύμανση των χεριών είναι υψίστης σημασίας

Σε δεύτερο επίπεδο, ο Σύλλογος Γονέων εξόπλισε το σχολείο με επιτοίχιες βάσης αντισηπτικού αγκώνα σε κάθε τάξη, κοινόχρηστους χώρους, τραπεζαρίες και WC ώστε τα παιδάκια να απολυμαίνουν ανά πάσα στιγμή τα χέρια τους, τοποθέτησαν θήκες κρεμοσάπουνο και τις γέμισαν με τα κατάλληλα αντισηπτικά και τέλος αγόρασαν για το σχολείο ένα θερμόμετρο μετώπου υπέρυθρων. Με αυτές τις προσθήκες αφενός το σχολείο θωρακίζεται ως προς την υγιεινή των χεριών αφετέρου οι μαθητές παίρνουν ένα πολύ σημαντικό μάθημα για την σημασία σωστής απολύμανσης των χεριών.

Το απλό πλύσιμο των χεριών με κοινό σαπούνι και νερό παρέχει περιορισμένη προστασίας. Μολονότι με το απλό πλύσιμο των χεριών απομακρύνουμε με την τριβή ένα μέρος των μικροβίων, ούτε το νερό ούτε το σαπούνι από μόνο του είναι σε θέση να σκοτώσει ή να απενεργοποιήσει παθογόνους ιούς. Ασφαλώς δεν είναι όλα τα μικρόβια εξίσου επικίνδυνα, όμως εάν κάποιος θέλει να είναι σίγουρος ότι δεν θα μολύνει άλλους, ότι δεν θα μεταφέρει με τα χέρια του μικρόβια σε ανθρώπους ή σε αντικείμενα που θα αγγίξει, τότε θα πρέπει να απολυμαίνει τα χέρια του.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων θα συνεχίσουν δυναμικά να στηρίζουν την ασφαλή λειτουργία του σχολείου εν μέσω της έξαρσης της νόσου και εκφράζουν το “ευχαριστώ” τους για τον διευθυντή του σχολείου κ. Χατζηδημητρίου για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη στήριξη.