Οι γονείς στηρίζουν τις καταλήψεις και καταδικάζουν τα περιστατικά τρομοκρατίας – Πώς η κυβέρνηση θα “φρενάρει” το μαθητικό κίνημα

Οι καταλήψεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς με τους μαθητές να στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  με αιτήματα  που ξεκινούν από τη μη χρήση μάσκας  και φθάνουν στους λιγότερους  μαθητές ανά τάξη, στην πρόσληψη  προσωπικού καθαριότητας και στην κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων ενώ δεν απουσιάζουν και γενικότερα πολιτικά αιτήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη ανέβηκε σήμερα στα 770 εκ των οποίων τα 330 είναι στην Αττική και 80 στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα πάντως που οι αρμόδιοι αναζητούν λύσεις για να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις οι εκπρόσωποί τους κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες εξαγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου. Τονίζουν πως το μόνο που ζητούν είναι “Το δικαίωμα σε ένα ασφαλές σχολείο. Θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά και να μπορούμε να μορφωνόμαστε σε αυτά ολόπλευρα και χωρίς φόβο για την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας“.

Oι γονείς στηρίζουν τις καταλήψεις των μαθητών

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ) από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών, στηρίζοντας την κινητοποίησή τους για ένα ασφαλές σχολείο εν μέσω πανδημίας. Έχει δώσει δυναμικά το παρών στα μαθητικά συλλαλητήρια και καλεί όλες τις Ενώσεις Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων να σταθούν αλληλέγγυες στο μαθητικό κίνημα, ώστε να παρθούν έστω και τώρα -καθυστερημένα- τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, προκειμένου τα σχολεία να λειτουργούν χωρίς να κινδυνεύει η υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων και να εξασφαλίζεται η ποιοτική μόρφωση των μαθητών από κάθε άποψη.

Εκτός από αμέριστη στήριξη στους μαθητές, παίρνουν θέση, καταδικάζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο τα περιστατικά βίας και τρομοκράτησης των μαθητών που έχουν λάβει χώρα σε διάφορα σχολεία, σε μια προσπάθεια της Αστυνομίας, γονέων και διευθυντών να καταστείλουν τις καταλήψεις.

Όπως τονίζει η ΑΣΓΜΕ ” Τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης και τα ανεπαρκή μέτρα της Κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, είναι αυτά που κινητοποιούν τους μαθητές σήμερα.

Τις τελευταίες ώρες διεξάγεται μια ανηλεής επίθεση κατά των μαθητών, κατά των παιδιών μας που, στοιβαγμένα στα 27μελή κλουβιά τους, αγανακτούν και αποφασιστικά διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα για τη σχολική καθημερινότητα.

Εισαγγελείς, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ορισμένοι διευθυντές και τοπικοί παράγοντες έχουν «στηθεί» έξω από τα σχολεία, προσπαθώντας είτε να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τον δίκαιο αγώνα των μαθητών, είτε να τον συκοφαντήσουν, ταυτίζοντάς τους με τα αντιεπιστημονικά σενάρια συνωμοσίας και τους »αρνητές της μάσκας».

Πώς η κυβέρνηση θα “φρενάρει” το μαθητικό κίνημα

Το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί το φαινόμενο των καταλήψεων χωρίς ακόμα να έχει λάβει δραστικά μέτρα για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των μαθητών. Όμως, όπως όλα δείχνουν, αν ο χορός των καταλήψεων συνεχιστεί και τα περιστατικά βίας και αναρχίας εντός των σχολείων κλιμακωθούν, οι αρμόδιοι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα.

Η Νίκη Κεραμέως ερωτηθείσα στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης απάντησε ότι ο αριθμός των σχολείων υπό κατάληψη δεν αντιπροσωπεύει τη συνολική εικόνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι «Ο διάλογος γίνεται μόνο με ανοικτά σχολεία. Δεν μπορεί κανείς να στερεί από τον άλλον το δικαίωμα στη μάθηση και να διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία».

Επίσης, χαρακτήρισε την κατάσταση «μεταβαλλόμενη», καθώς, όπως είπε, «ένα σχολείο μπορεί το πρωί να ξεκινάει με κατάληψη και μετά από δύο ώρες να μην είναι σε κατάληψη». Παράλληλα, σχολίασε ότι πολλά από τα αιτήματα των καταλήψεων είναι «άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία».

Εξετάζεται η αναπλήρωση των ωρών που έχουν χαθεί λόγω καταλήψεων

Επεσήμανε δε, ότι το υπουργείο Παιδείας είναι σε συνεχή συνεργασία με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους Περιφερειακούς Διευθυντές «για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός, εξετάζεται η αναπλήρωση των ωρών που έχουν χαθεί λόγω καταλήψεων.

Πέτσας: Περιμένουμε εκτόνωση στον αριθμό καταλήψεων ειδάλλως υπάρχουν μέτρα που μπορούν να παρθούν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο MEGA αναφορικά με το ζήτημα των καταλήψεων είπε ότι: «Όλο το προηγούμενο διάστημα ανέβαινε ο αριθμός των καταλήψεων πιο γρήγορα από τον αριθμό των τμημάτων που έκλειναν λόγω κορωνοϊού. Οι λίγοι προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους στους πολλούς. Πιστεύουμε ότι αυτή τη βδομάδα θα υπάρξει εκτόνωση στον αριθμό των καταλήψεων. Αν δεν γίνει αυτό, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να παρθούν, τα οποία έχουν να κάνουν με την αναπλήρωση των ωρών, τις απουσίες, που ανέφερε η κ. Κεραμέως».