Αρχική Συνεντεύξεις Ο συνθέτης της μουσικής παράστασης για βρέφη "Μουσικές εποχές", Διονύσης Γιαμπανάς, μιλά στο Ιnfokids.gr!

Ο συνθέτης της μουσικής παράστασης για βρέφη "Μουσικές εποχές", Διονύσης Γιαμπανάς, μιλά στο Ιnfokids.gr!

Τα μωρά έχουν, πριν ακόμα γεννηθούν, μια ιδιαίτερη σχέση με τον ρυθμό και τη μουσική. Ο πρώτος ρυθμός που άκουσαν, άλλωστε, είναι ο χτύπος της καρδιάς της μαμάς τους. Και από τότε κάθε ήχος και κάθε ρυθμός τα συγκινεί με διαφορετικό τρόπο.

Μια ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών, λοιπόν, οι οποίοι είναι όλοι τους γονείς, σας προσκαλούν σε μια συναυλία κλασικής μουσικής αποκλειστικά για παιδιά.

Στόχος τους; Να προάγουν και να βελτιώσουν τις νοητικές λειτουργίες του μωρού μέσα από την μουσική!

Το infokids.gr είχε την χαρά να συνομιλήσει με τον συνθέτη της μουσικής παράστασης, "Μουσικές Εποχές", κ. Διονύση Γιαμπανά, και να μάθει τα πάντα γύρω από τη σύνθεση της μουσικής για μωρά, αλλά και την εμπειρία του να γράφει κανείς για μικρούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να εκφράσουν, απόλυτα και ξεκάθαρα τα όσα νιώθουν.

Πόσο δύσκολο είναι να συνθέσετε μουσική ειδικά για μωρά;

Η μουσική φέρει κάτι πανανθρώπινο που αγγίζει και ενδιαφέρει κάθε ηλικία, αυτή ήταν και η αφετηρία μου. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της παραγωγής, κρατούσα κατά νου κάποιες προσεγγιστικές τεχνικές. Για παράδειγμα, οι μελωδίες είναι βατές, εκπνέουσες διάθεσης αθώας και εξερευνητικής. Υπάρχουν διάλογοι ανάμεσα στα όργανα και διακυμάνσεις στα μέρη της μουσικής, ώστε να μπορούν τα παιδάκια να διαχωρίζουν τους ήχους, αλλά και να διασκεδάζουν τη προσοχή τους, για να μη βαρεθούν. Ταυτόχρονα, συμπεριέλαβα πιο ώριμα και στοχαστικά μέρη, που ωφελούν στη συναισθηματική νοημοσύνη. Δε θα έλεγα πως ήταν δύσκολο, όσο ιδιαίτερο.

Το έχετε ξανακάνει στο παρελθόν;

Είναι η πρώτη φορά που καλούμαι να γράψω για τόσο special κοινό. Στο παρελθόν δραστηριοποιόμουν σε χώρους και σκηνές που αφορούν άλλες ηλικίες (περιοδείες με συγκροτήματα, παραγωγή/φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, συμμετοχές σε διαγωνισμούς, παραγωγή soundtracks, ηχοληψία δίσκων, στούντιο μουσικής και άλλα). Πάραυτα, η κλασική μουσική είναι κάτι που έχω σπουδάσει και πάντα μελετάω, οπότε τουλάχιστον από αυτή τη γωνία βρήκα τον εαυτό μου έτοιμο για τη νέα πρόκληση.

Τι λαμβάνετε υπ'όψιν σας στη σύνθεση τους μουσικής μιας και απευθύνεστε σε πολύ μικρό ηλικιακά κοινό;

Προσπάθησα να μπω λίγο στο νου του μικρού παιδιού. Ποιότητες όπως αθωότητα, περιέργεια, διάθεση για παιχνίδι, αγάπη, αυθεντικότητα - όλες αποτέλεσαν χρώματα στη “παλέτα” μου όταν συνέθετα τις μουσικές εποχές. Πολύ άμεσα με επηρέασε και η παρουσία του μικρού μου ανιψιού, με ένα τρόπο που δε μπορώ να βάλω σε λέξεις - με έβαζε αυτόματα σε ένα σχετικό mood. Επίσης, είχα κάποιες συμβουλές από τη συνεργάτη μου Σάρα Τοσκάνο, όπως πχ. να υπάρχουν παραλλαγές στη δράση των οργάνων, για να κρατάμε ενεργοποιημένη τη προσοχή των μικρών ακροατών.

Κι επειδή ήδη έχουν γίνει 4 παραστάσεις για μωρά, πώς είναι η αντίδραση τους; Επιτρέπουν στους μουσικούς να εκτελέσουν το έργο τους ή παρεμβαίνουν σ' αυτό;

Τα περισσότερα παιδάκια τα πάνε πολύ καλά, όπως άλλωστε τους επιβραβεύουμε στο τέλος κάθε παράστασης. Εντυπωσιαστήκαμε, κι εμείς αλλά και οι γονείς, με το ενδιαφέρον που δέιχνουν! Νομίζω είναι μια εποικοδομητική, διασκεδαστική και κοινωνική εμπειρία για αυτά. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχουν και κάποιες “γκρίνιες” εδώ κι εκεί. Το περιβάλλον της παράστασης όμως είναι τέτοιο, που το υποστηρίζει. Αν μη τι άλλο, οι ατάκες και και οι ήχοι που παράγονται κατά τη διάρκεια της συναυλίας από το κοινό, για μένα αποτελούν “μέρος της σύνθεσης”.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter