Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά στις οθόνες συνδέεται με 12 θανατηφόρους καρκίνους και μυωπία

Η επίδραση της τεχνολογίας στα παιδιά μας ήταν το κεντρικό θέμα σε δύο μεγάλες έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και που συνδέουν τον χρόνο που περνούν αυτά μπροστά στις οθόνες με 12 θανατηφόρους καρκίνους και μυωπία.

Παγκόσμια ανασκόπηση που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Ερευνητικό Ταμείο για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund) βρήκε, ότι η έκθεση των παιδιών σε smartphones, tablets και παιχνιδο-κονσόλες οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αύξηση βάρους, η οποία θεωρείται βασική αιτία καρκίνου.

Η νέα αυτή ανάλυση εξέτασε 80 μελέτες με δείγμα 200.000 ατόμων, προκειμένου να εξετάσεις τις αιτίες της αύξησης της παχυσαρκίας και αναγνώρισε τον χρόνο μπροστά στην οθόνη ως έναν από τους βασικούς ενόχους.

Στη συνέχεια, ευρήματα του Παγκόσμιου Ερευνητικού Ταμείου για τον Καρκίνο συνέδεσαν την παχυσαρκία με 12 συχνούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του στήθους, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του ήπατος, των ωοθηκών, των νεφρών και του παγκρέατος.

Άλλη έρευνα, από το King’s College του Λονδίνου βρήκε, ότι κάθε ώρα που περνά το παιδί μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή αυξάνει τον κίνδυνο για μυωπία κατά 3%, φαινόμενο που έχει ονομαστεί «ψηφιακή μυωπία».

Τα τελευταία 50 χρόνια, ο αριθμός των παιδιών που υποφέρει από μυωπία έχει διπλασιαστεί από 7,2% σε 16,4%, κάτι που όπως λένε οι ειδικοί συνδέεται άμεσα με τον χρόνο που αυτά περνούν μπροστά στις οθόνες.

Παλαιότερες μελέτες έχει δείξει ότι τα νέα παιδιά ξοδεύουν κατά μέσο όρο 8 ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας συσκευές όπως smart phones, tablets και υπολογιστές, κάτι που όπως υποστήριζαν από τότε οι ειδικοί αναμένεται να έχει πολλαπλές συνέπειες στην υγεία τους.

Σε συνδυασμό με τα όλο και μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, παρατηρείται να αμβλύνονται τα επίπεδα κορεσμού των παιδιών, με αποτέλεσμα αυτά να υπερκαταναλώνουν παθητικά σνακ -κυρίως junk food-, τα οποία μάλιστα συνήθως διαφημίζονται και από αυτές ακριβώς τις συσκευές, όπως προειδοποιεί το Ερευνητικό Ταμείο.

Η έρευνα αναγνώρισε τον χρόνο των παιδιών μπροστά στις οθόνες και την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών ως τις δύο «περιοχές» στις οποίες επικεντρώνεται περισσότερο το πρόβλημα της υπερβολικής αύξησης του βάρους.

Οι επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζουν τη σημασία του να δράσουν οι γονείς άμεσα, προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον καρκίνο. «Τα παχύσαρκα παδιιά έχουν 5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, το οποίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, γιατί τότε θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου», επισημαίνουν.

Πηγή: telegraph.co.uk