Οι 10 τροφές που συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο

Γνωρίζετε ήδη ότι πολλές τροφές δεν είναι ιδανικές για τα κιλά και την εμφάνισή σας, αλλά μια πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι μερικά φαγητά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητές από την Βρετανία βασίστηκαν σε ένα διατροφικό σύστημα αξιολόγησης τροφών, το οποίο λειτουργεί από το 2007, για να αξιολογήσουν τις διατροφικές συνήθειες περισσοτέρων των 470,000 ενηλίκων. Ακόμα και όταν οι συμμετέχοντες διόρθωσαν άλλους παράγοντες, όπως η άσκηση και το κάπνισμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ενήλικες εκείνοι που η διατροφή τους περιείχε φαγητά με «χαμηλό σκορ» στο διατροφικό σύστημα κινδύνευαν περισσότερο από καρκίνο του στομάχου, του αναπνευστικού, του παχέος εντέρου, του στήθους (για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση) και των πνευμόνων στους άντρες.

Η έρευνα δεν υποδεικνύει ότι μια περιστασιακή κατανάλωση αυτών των τροφών θα προκαλέσει κάποιο είδους καρκίνου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόβλημα έγκειται όταν η διατροφή βασίζεται μόνο σε αυτές τις «επικίνδυνες» τροφές και δεν περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά και προϊόντα πλούσια σε ίνες.

Ποιες τροφές αναδείχτηκαν ως «επικίνδυνες» για εμφάνιση καρκίνου;

Προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως είναι τα τουρσιά, έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τελευταία, εν μέρει επειδή λέγεται ότι έχουν πεπτικά οφέλη χάρη στα υγιή βακτήρια που περιέχουν. Ωστόσο, ορισμένες προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου.

Αλλαντικά

Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση κρέατος όπως το λουκάνικο, το μπέικον, το ζαμπόν και το σαλάμι οδηγεί στο σχηματισμό νιτρωδών ενώσεων που οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων. Γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να μειώσουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση «σαλαμοποιημένων» φαγητών.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται άρρηκτα με τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά στην περίπτωση αυτή όλα έχουν να κάνουν με την ποσότητα και όχι τόσο με την ποιότητα. Από την μπίρα μέχρι το κρασί, το λικέρ και το ουίσκι, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα είδη καρκίνου: οισοφαγικό, εγκεφάλου, ήπατος, παχέος εντέρου, ακόμη και καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες μία μερίδα αλκοόλ (340 γρ. μπύρας) την ημέρα, ενώ στους άντρες η δοσολογία διπλασιάζεται, λόγω του παραπάνω βάρους τους.  Βέβαια, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι ακόμη και η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, ειδικά για καρκίνο του μαστού.

Τρανς λιπαρά

Τα «κακά» λιπαρά, όπως λέγονται, έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων, καθώς και του καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, των οποίων η δίαιτα περιελάμβανε τρανς λιπαρά οξέα είχαν 78% υψηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε επτά χρόνια από τη διάγνωσή τους από εκείνους που απέφευγαν αυτές τις τροφές.

Κόκκινο κρέας

Το βόειο κρέας, το χοιρινό, ακόμα και το αρνί μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η κατανάλωση περισσοτέρων των 500 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος ανά την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες επίσημες οδηγίες παγκοσμίως, συνιστούν τη λήψη της πλειοψηφίας της πρωτεΐνης στη διατροφή μας από φυτικές πηγές, όπως είναι τα φασόλια και την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με μέτρο.

Ανθρακούχα ποτά

Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει καμία θρεπτική αξία στα ανθρακούχα ή τα ενεργειακά ποτά. Αυτά τα ποτά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ζάχαρη, χρωστικές και άλλες χημικές ουσίες, που έχουν συνδεθεί άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ποπ κορν στα μικροκύματα

Το να φτιάξετε το δικό σας ποπ κορν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερο για την υγεία σας. Συνήθως, τα σακουλάκια που περιέχουν ποπ κορν είναι γεμάτα από ουσίες (υπερφθοροαλκύκλια, υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ κ. ά), οι οποίες όταν θερμαίνονται εκλύονται στο ποπ κορν και στη συνέχεια, μέσω της κατανάλωσης, περνούν στον  οργανισμό μας και – ίσως, σύμφωνα με μελέτες να προκαλέσουν καρκίνο.

Άσπρο αλεύρι

Όλοι μας μεγαλώσαμε με άσπρο ψωμί, τώρα, όμως, ίσως είναι μια καλή στιγμή να το αλλάξουμε σε ολικής άλεσης, καθώς το επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι, κατά την επεξεργασία του αποκτά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ινσουλίνης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Κονσέρβες

Τα τρόφιμα σε μεταλλικές κονσέρβες είναι επικίνδυνα λόγω των ουσιών που χρησιμοποιούνται για την επένδυση του εσωτερικού τις κονσέρβας, οι οποίες συνδέονται με τον καρκίνο – αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο σε ποιο βαθμό. Η επένδυση στις συσκευασίες όλων σχεδόν των κονσερβοποιημένων τροφίμων αποτελείται από μια χημική ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α ή BPA. Μια μελέτη, μάλιστα, που δημοσιεύθηκε το Μάιο του 2013 στο Proceeding of the National Academy of Sciences, έδειξε ότι το BPA επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια λειτουργούν στο εσωτερικό του εγκεφάλου…

Τροφές Διαίτης

Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που συμπεριέλαβε 20 ξεχωριστές μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά, προκαλεί μια σωρεία ασθενειών, μεταξύ των οποίων και καρκίνο. Τα γλυκαντικά σουκραλόζη, σακχαρίνη και πολλά άλλα που περιέχονται στα light προϊόνταέχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.