Οι 40 πιο σκληρές και όμορφες αλήθειες που έχω μάθει στα 40 μου!

Πριν λίγο καιρό γιόρτασα τα γενέθλιά μου! Έγινα 40 ετών! Είμαι πάνω σε αυτή τη γη σαράντα ολόκληρα χρόνια. Έχω ζήσει τόσα πολλά και έχω ακόμα να ζήσω περισσότερα! Τέσσερις δεκαετίες σε αυτόν τον υπέροχο πλανήτη με έχουν γεμίσει γνώσεις και σοφία.

Μέχρι τώρα είναι σίγουρο, πως και συ που πλησιάζεις, διανύεις ή έχεις περάσει τα δεύτερα -άντα σου, έχεις μάθει ορισμένες όμορφες και σκληρές αλήθειες!

Αλήθειες για την ευτυχία, τον έρωτα, τις σχέσεις, τη δουλειά. Ξέρεις, επίσης, πώς υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλές χαρές, όπως και λύπες. Σίγουρα, μέχρι τώρα έχεις αντιληφθεί ότι κανένα χρηματικό ποσό, όσο μεγάλο κι αν είναι, δεν μπορεί να αγοράσει όλα εκείνα που πραγματικά αξίζουν.

Ευτυχώς, όμως, η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και σεις όσο ζεις μαθαίνεις. Γι′ αυτό και γω αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σου μερικές μόνο από τις αλήθειες που, μπορεί να ήταν δύσκολο να δεχθώ, αλλά με βοήθησαν να μεγαλώσω και να γίνω ο δυνατός άνθρωπος που είμαι σήμερα. Ελπίζω να βοηθήσουν και εσένα:

 1. Δεν χρειάζεται να εξηγήσεις πώς έφτασες εδώ που έφτασες. Σε κανέναν!
 2. Το να αλλάζεις γνώμη μπορεί να είναι και κάτι καλό. Σημαίνει ότι άφησες τη σκέψη σου να “ανοίξει” στο ενδεχόμενο λάθους, αλλά και μιας καινούριας γνώσης.
 3. Δεν αξίζουν όλες οι σχέσεις το ίδιο. Ορισμένες είναι χάσιμο χρόνου και άλλες αξίζουν όσο χιλιάδες ζωές!
 4. Αγάπησε τον εαυτό σου τόσο ώστε να θέσεις τα σωστά όρια. Αγάπησε τους άλλους σε υπερβολικό βαθμό, αλλά όχι θυσιάζοντας την ψυχή σου.
 5. Βρες αυτό που θα αγαπήσεις. Το πράγμα, τη δραστηριότητα που θα σε εκφράζει. Όλοι έχουν ένα. Ψάξε και θα βρεις το δικό σου.
 6. Οι άνθρωποι απογοητεύουν. Αν αφήσεις τις απογοητεύσεις να σε κυριεύσουν, τότε δίνεις στους άλλους αξία που δεν έχουν.
 7. Γέμισε γνώσεις! Είσαι κομμάτι αυτού του κόσμου, μάθε όσα περισσότερα μπορείς γι’αυτόν.
 8. Μην περιμένεις να χάσεις κιλά ή να φτιάξεις τη ντουλάπα σου. Μην περιμένεις για τίποτα. Συμπεριφέρσου στον εαυτό σου όπως του αξίζει. Τώρα, αυτή τη στιγμή!
 9. Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να είναι μέτριο είναι η αγάπη!
 10. Αν έχειςπαιδιά δείξε τους πόσο τα αγαπάς και ότι πιστεύεις σε αυτά. Θύμισέ τους ότι είναι άνθρωποι και διδάξτε τους πώς να είναι σωστοί ενήλικες.
 11. Δώσε σημασία στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν την προσοχή, να ξέρουν ότι κάποιος τους καταλαβαίνει.
 12. Αν σκέφτεσαι κάτι ευγενικό για κάποιον, πες το!
 13. Οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν. Εσύ ας είσαι ένας που εξελίσσεται!
 14. Η ζωή θα σε ρίξει κάτω πολλές φορές. Σήκω. Απλώς σήκω ξανά!
 15. Δεν είσαι τόσο εύθραυστη όσο νομίζεις. Μπορείς να επιβιώσεις από πολλά!
 16. Αγάπησε το σώμα σου. Δώσε του σωστή τροφή, γυμνάσε το. Με τρόπο που εσύ θα νιώθεις καλά!
 17. Επίλεξε τους ανθρώπους των οποίων η γνώμη μετρά για σένα. Δεν μπορείς να αδιαφορείς για την άποψη όλων, δεν μπορείς να νοιάζεσαι για την άποψη όλων.
 18. Ποια είναι τα 10 πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή σου; Όταν σου ζητούν να κάνεις κάτι σκέψου κατά πόσο εξυπηρετούνται αυτά τα 10 πράγματα. Αν κάτι δεν ανταποκρίνεται σε αυτή τη λίστα τότε άφησέ το…
 19. Μην φοράς ρούχα που δεν σου ταιριάζουν, ακόμα και αν κοστίζουν πολύ λίγα χρήματα. Ντύσου με όσα σε κάνουν να νιώθεις όμορφα και άνετα.
 20. Άσε τα παιδιά σου να κάνουν «χαμό» πού και πού. Απλώς μετά βάλε τα και στο παιχνίδι της καθαριότητας.
 21. Μην βάζεις τον εαυτό σου σε κουτάκια που άλλοι έφτιαξαν. Αυτή θα είναι μια από τις μεγαλύτερες τύψεις σας…
 22. Μπορεί να μην ξέρετε πάντα τι γίνεται ή ίσως χρειαστεί να κάνετε κάτι που δεν σας αρέσει ή δεν θέλετε. Εσείς γράφετε τη δική σας ιστορία και εσείς επιλέγετε πώς απαντήσετε όταν κάτι δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο.
 23. Να είσαι ειλικρινής. Πες την αλήθεια. Χωρίς να γίνεσαι αγενής. Η αλήθεια είναι δύναμη. Μπορεί να μοιάζει τρομακτική, αλλά αξίζει!
 24. Κάνε νέα πράγματα. Εξερεύνησε το καινούριο. Ενίοτε άφησε τα τετριμμένα και γνωστά…
 25. Έχε το θάρρος της γνώμης σου. Ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα βοηθήσει η άποψή σου. Μίλα για τον εαυτό σου και για εκείνους που δεν μπορούν να εκφράσουν τη δική τους γνώμη…
 26. Θα χάσεις ανθρώπους. Θα είναι επίπονο, βίαιο, ψυχοφθόρο. Αλλά θα επιβιώσεις…
 27. Μην κάνεις τίποτα. Μερικές φορές είναι το καλύτερο. Ακόμα και όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν, εσύ άσε τις για λίγο πίσω…
 28. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα με εκείνους που αγαπάτε. Η σχέση σας μπορεί να εξελιχθεί, ακόμα και αν είστε διαφορετικοί…
 29. Μην αφήνεις τους άλλους να σε κακομεταχειρίζονται! Ύψωσε ανάστημα και φύγε, αν χρειαστεί!
 30. Απέτυχες; Τουλάχιστον, προσπαθήσες. Ρίσκαρες, έπαιξες και έχασες. Ε, και; Θα υπάρξουν πολλοί που θα σου πουν ότι δεν μπορείς και ίσως να έχουν και δίκιο. Εσύ, όμως, προσπαθήσες!
 31. Η αδελφή-ψυχή σου δεν είναι απαραίτητα και το ερωτικό σου ταίρι. Μπορεί και οι φίλοι να είναι τα “άλλα μας μισά”.
 32.  Αν προσποιείσαι κάτι ή κάποιον για καιρό μπορεί, τελικά, να γίνεις αυτό που προσποιείσαι. Αυτό, βέβαια, μπορεί να είναι και καλό και κακό!
 33. Αυτή είναι η δική σου ζωή. Ζήσε τη όπως ΕΣΥ θέλεις! Οι άλλοι ή θα προσαρμοστούν ή, απλώς, θα… φύγουν.
 34. Μην αφήνεις τους άλλους να καταστρέφουν τις «παραξενιές» σου. Αν κάτι σου αρέσει βρες και τους άλλους «παράξενους» και μοιράσου το μαζί τους.
 35. Γέλα! Ακόμα και όταν είσαι λυπημένη. Η ζωή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, αλλά μπορεί να γίνει και εκπληκτική, όμορφη, ξεκαρδιστική!
 36. Κάνε την αρχή. Καμιά φορά το πρώτο βήμα μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά εσύ  μην παρετηθείς ποτέ.
 37. Εκείνοι που θέλουν «δύναμη» είναι πολύ συχνά και εκείνοι που ΔΕΝ θα έπρεπε να την έχουν!
 38. Αναγνώρισε τις αδυναμίες σου. Βρείς τα ελαττώματά σου. Γνώρισε τον εαυτό σου τόσο καλά έτσι ώστε όταν κάποιος έχει κάτι να σου πει για τη συμπεριφορά σου να μπορείς να καταλάβεις αν έχει έγκυρο ή όχι επιχείρημα.
 39. Η αγάπη ενέχει ρίσκο. Οι αλλαγές ενέχουν ρίσκο. Οι αποφάσεις ενέχουν ρίσκο. Το να είσαι αυθεντικός ενέχει ρίσκο. – Η αγάπη δείχνει δύναμη. Οι αλλαγές δείχνουν δύναμη. Το να είσαι αυθεντικός δείχνει δύναμη!
 40. Μην φύγεις από αυτή τη ζωή έχοντας την απορία: «Τι θα γινόταν αν;»!