Οι 5 αλλαγές που φέρνει το 2020 στην εκπαίδευση

Μετά τους πρώτους μήνες προσαρμογής και ενημέρωσης της νέας υπουργού Παιδείας κ. Νίκης Κεραμέως, έρχεται με τη νέα χρονιά και η ώρα για μεγάλες αλλαγές στο σύστημα Παιδείας, οι οποίες φέρνουν για ακόμα μια φορά άνω-κάτω όσα είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν κυρίως τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και το σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα:

Στο Νέο Λύκειο θα μετρά ο βαθμός και των τριών τάξεων για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

Το Νέο Λύκειο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021 από τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην Α Λυκείου, εφόσον μέχρι τότε έχει ψηφιστεί νέος νόμος που θα περιλαμβάνει την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου. Θα καθορίζεται έτσι η προαγωγή του μαθητή στην επόμενη τάξη, αλλά θα μετράει ο βαθμός και των τριών τάξεων στην εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές, παράλληλα με τους βαθμούς των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Συγκεκριμένα, στις εξετάσεις του 2021 θα µετρήσει ο βαθµός των Πανελλαδικών κατά 90% και κατά 10% ο βαθµός του απολυτηρίου.

Οι υποψήφιοι παλαιότερων ετών θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις είτε µε το παλιό σύστηµα είτε µε αυτό που θα ισχύσει φέτος για πρώτη φορά.

Έρχεται αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς

Η αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς αναμένεται να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, ξεκινώντας πρώτα από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και προχωρώντας μετά στην ατομική αξιολόγηση.

Αναστολή λειτουργίας για πολλά Πανεπιστημιακά τμήματα

Στα Πανεπιστήμια έρχονται μεγάλες αλλαγές. Από τα 37 τμήματα που ήταν να λειτουργήσουν από το 2020 και μετά η Νομική Πάτρας καταργήθηκε και τα υπόλοιπα δεν ξέρουμε αν και πότε θα λειτουργήσουν, αφού πήραν αναστολή λειτουργίας.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών μέσα στο σχολικό περιβάλλον

Σύμφωνα με τον νέο Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Αντωνίου, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών θα γίνεται μέσα στο σχολικό περιβάλλον τους και όχι εκτός σχολείου από μέντορες και επιμορφωτές που θα κατανεμηθούν στις 13 Περιφέρειες Εκπαίδευσης.

Νέα προγράμματα σπουδών

Ο κ. Αντωνίου είπε, επίσης, ότι μέχρι τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση των νέων προγραμμάτων σπουδών. Η βάση για την κατάρτισή τους θα είναι ίδια με εκείνη της περιόδου 2014-2015, με το σκεπτικό ότι έχουν εφαρμοσθεί πιλοτικά σε σχολεία και σε Πρότυπα-Πειραματικά.

Όπως έχει ανακοινώσει και η υπουργός Νίκη Κεραμέως, μάλιστα, στα αναλυτικά προγράμματα του δημοτικού και του γυμνασίου θα προστεθούν νέες θεματικές ενότητες, όπως η επιχειρηματικότητα, ο εθελοντισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, ο επαγγελματικός προσανατολισμός κ.ά.

Με πληροφορίες από ethnos.gr, kathimerini.gr και naftemporiki.gr