Οι ειδικοί προειδοποιούν τις έγκυες για μια νέα βλαβερή συνέπεια του καπνίσματος στα έμβρυα

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευρύτερα γνωστές, όμως νέα έρευνα έρχεται να αποκαλύψει έναν ακόμη λόγο που το καθιστούν μια επικίνδυνη συνήθεια για την εγκυμονούσα και το μωράκι της.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός περίπου 7.000 χημικών ουσιών που περιέχει το τσιγάρο, είναι ιδιαίτερα βλαβερός για τα βλαστικά εμβρυικά κύτταρα που αναπτύσσονται και γίνονται ηπατικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες από τη Βρετανία ανέπτυξαν ηπατικό ιστό με τη βοήθεια πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων και απέδειξαν ότι η νικοτίνη, οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και άλλες ουσίες του τσιγάρου, επιδρούν στην ηπατική ανάπτυξη του εμβρύου διαφορετικά στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια, αλλά με βλαβερές συνέπειες και στα δύο φύλα, αν και όχι με τον ίδιο τρόπο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Χέι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Toxicology». Στην έρευνα συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής Δρ Παναγιώτης Φίλης από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία.