Αρχική Σχολή Γονέων Οι γονείς πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο από τα παιδιά τους, λένε οι ψυχολόγοι

Οι γονείς πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο από τα παιδιά τους, λένε οι ψυχολόγοι

Για τους περισσότερους γονείς, κάθε πρωί που ξυπνούν είναι λες και αυτόματα αρχίζουν δουλειά: Το σπίτι είναι το γραφείο τους, οι πιτζάμες τα ρούχα εργασίας τους και τα παιδιά τα αφεντικά τους. Δυστυχώς, μάλιστα, για τους γονείς, αυτά τα αφεντικά είναι από τα χειρότερα που μπορεί να έχει κανείς. Είναι χειριστικά, πεισματάρικα, αγενή και πολύ δύσκολα για να συνεργαστείς μαζί τους. Το πιο εξοργιστικό είναι δε -για χάρη αυτής της μεταφοράς- ότι οι γονείς είναι αυτοί που αρχικά «προσέλαβαν» τα αφεντικά αυτά. Σύμφωνα με έναν οικογενειακό παιδίατρο και ψυχολόγο, έχει έρθει η στιγμή να ανακτήσουμε τον έλεγχο.

Ο λόγος για τον Leonard Sax, ο οποίος, μπαμπάς και αυτός, έχοντας παρακολουθήσει πολλές οικογένειες, έχει απαυδήσει με το γεγονός ότι οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν τον έλεγχο μέσα στην  οικογένεια και αποφάσισε για τον λόγο αυτό να γράψει ένα βιβλίο αφιερωμένο στους σημερινούς γονείς. Ο τίτλος του βιβλίου μιλά από μόνος του: «Η γονική κατάρρευση» (The Collapse of Parenting). Το δε περιεχόμενό του επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, κυρίαρχο ρόλο στον οικογένεια δεν παίζουν πια οι γονείς, παρά τα παιδιά.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει σε αυτό «Οι γονείς έχουν κουραστεί με τις τιμωρίες. Έχει έρθει η ώρα να βάλουν ένα φρένο. Ο εθισμός στην τεχνολογία, οι απότομες κουβέντες και η απαράδεκτη συμπεριφορά των παιδιών, είναι μόνο μέρος του προβλήματος σήμερα.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα παιδιά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από έναν ενήλικα. Σίγουρα, δεν έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα και δεν ξέρουν πώς αλλιώς να συμπεριφερθούν. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να μάθουν. Και οι γονείς πρέπει να σταματήσουν να είναι τόσο μαλθακοί.

Ο Sax περιμένει από τα παιδιά να έχουν καλή συμπεριφορά. Τόσο απλά. Και όσο εμείς οι γονείς τους φερόμαστε σαν σε ώριμα άτομα, οι πιθανότητες να προσπαθήσουν να φέρονται έτσι είναι περισσότερες.

Οι γονείς πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο. Από τη στιγμή που τα παιδιά έχουν σε γενικές γραμμές περιορισμένη εμπειρία, είναι δουλειά των γονιών να ορίζουν τι θα γίνεται στην οικογένεια –όχι εκείνα.

Συμπληρώνει ο ίδιος, ότι έχουμε δώσει υπερβολική ελευθερία στα παιδιά. Τους επιτρέπουμε από πολύ μικρή ηλικία να έχουν κινητό, στο δωμάτιό τους, κατά την διάρκεια της νύχτας… και δεν είναι ο ίδιος που λέει «όχι» στην τακτική αυτή. Πρόκειται για την επίσημη θέση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, μα και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο Sax επιμένει, ότι οι γονείς πρέπει να απαιτήσουν τον έλεγχο –ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του φαγητού. Αν τα παιδιά δεν δείχνουν σεβασμό την ώρα εκείνη, τότε η οπτική του αυτή θα μεταφράζεται σε όλες τις οικογενειακές στιγμές. Η ώρα του φαγητού είναι μία από τις καλύτερες για να εμπεδώσει το παιδί τη σημασία της οικογένειας. Τα περισσότερα παιδιά, όμως, προσπαθούν να την… «ξεπετάξουν». Έχουν καλύτερα πράγματα να κάνουν. Πώς θα το αλλάξετε αυτό; Απλά μην τους το επιτρέπετε.

Το ίδιο ισχύει και για τον χρόνο στο αυτοκίνητο. Μην αφήνετε τα παιδιά να απομονώνονται, βάζοντας τα ακουστικά τους. Με τον τρόπο αυτό είναι σα να σας βγάζουν έξω από τη ζωή τους. Εξηγήστε τους ότι έτσι νιώθετε και καλέστε τα να μιλήσετε. Ο σκοπός δεν είναι μόνο να κάνετε τα παιδιά να σας ακούσουν –το να τα ακούτε κι εσείς είναι εξίσου υγιές, αρκεί να μην σας λένε τι να κάνετε.

Τα περισσότερα παιδιά δεν είναι ταπεινά. Θα κάνουν το δικό τους, τη στιγμή που το θέλουν, και δεν νοιάζονται ποιος θα συμφωνήσει και ποιος όχι.

Όταν συνεχώς θαυμάζουμε ή συγχαίρουμε τα παιδιά, συχνά χωρίς σοβαρό λόγο, αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι κάτι το εξαιρετικό –με λίγα λόγια, «καβαλάνε το καλάμι». Όταν τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν, βρίσκονται σε έναν κόσμο με ανθρώπους που πιστεύουν ακριβώς το ίδιο, ο καθένας για τον εαυτό του, και τις περισσότερες φορές προσγειώνονται απότομα…

Μιλήστε, λοιπόν, στα παιδιά σας, καταλήγει ο Sax. Εξηγήστε τους τι είναι σωστό και τι λάθος. Και σταματήστε να τα αφήνετε να σας «ποδοπατούν» όσο είναι ακόμα μικρά, αν δεν θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά κακομαθημένα που θεωρούν ότι ο κόσμος όλος περιστρέφεται γύρω τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.