Ένα 5χρονο παιδάκι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παίδων – Αγλαΐα Κυριακού», έχοντας διαγνωστεί ότι νοσεί από ένα σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο ονόματι MIS-C που δημιουργείται στα παιδιά, 4 με 6 εβδομάδες μετά τη νόσησή τους από κορωνοϊό.
Η κατάσταση της υγείας του 5χρονου
Όπως μετέδωσε η Δέσποινα Βλεπάκη στο OPEN TV, το παιδί είχε νοσηλευτεί και τις προηγούμενες ημέρες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην καρδιά του από αυτό το σπάνιο σύνδρομο, ανάγκασαν τους γιατρούς να αποφασίσουν τη διακομιδή του παιδιού στο «Ωνάσειο». Ττην Παρασκευή επέστρεψε εκ νέου στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παίδων – Αγλαΐα Κυριακού», όπου παραμένει διασωληνωμένο.
Η πρώτη περίπτωση τέτοιου συνδρόμου στη χώρα μας
Οι γιατροί τονίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση του συγκεκριμένου συνδρόμου, που εμφανίζεται ως επιπλοκή του κορονοϊού στη χώρα μας.
Τι είναι το MIS-C πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά
Το εν λόγω σύνδρομο (MIS-C πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά) μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι, είχε ανησυχήσει για πρώτη φορά την επιστημονική κοινότητα πέρσι την άνοιξη, όταν εντοπίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και κατόπιν και στην Ευρώπη σε περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο του νέου κορονοϊού ήταν βαρύ. Οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν καταλήξει κατά πόσο υπάρχει αιτιολογική συσχέτισή του συνδρόμου με την Covid-19 εκτός από χρονική.
Tα ύποπτα συμπτώματα
Τα συμπτώματα του συνδρόμου MIS-C – που συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα- διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου Καβασάκι, η οποία προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.α.
Η αιτία της Καβασάκι (από την οποία πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες) είναι ένα μυστήριο και το ίδιο ισχύει για το σύνδρομο MIS-C.
Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνάει «μπούμερανγκ» στον οργανισμό τους.
Στα μικρά παιδιά –που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο- τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.