Π. Φάληρο: Μια πανέμορφη υπαίθρια βιβλιοθήκη στήθηκε σε κεντρική πλατεία για να δανείζονται βιβλία ελεύθερα μικροί και μεγάλοι!

Μια υπέροχη υπαίθρια βιβλιοθήκη απέκτησε από χθες η Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, στο Παλαιό Φάληρο, από την οποία μικροί και μεγάλοι θα έχουν την δυνατότητα να δανείζονται, εντελώς δωρεάν και ελεύθερα, εξαιρετικά βιβλία για κάθε γούστο, τα οποία παρέχουν οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Π. Φαλήρου.

Η κ. Μαίρη Τρύφων, Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος Π.​Φαλήρου και υπεύθυνη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, εξήγησε στο Infokids.gr, ότι πρόκειται για την πρώτη από πολλές ακόμα αντίστοιχες βιβλιοθήκες που πρόκειται να στηθούν σε διάφορα σημεία του Δήμου, με σκοπό να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες στο βιβλίο.

Η υπεύθυνη Δημοτικών Βιβλιοθηκών Π. Φαλήρου κ. Μαίρη Τρύφων

“Ετοιμάζουμε ένα δίκτυο βιβλιοθηκών. Ξεκινήσαμε από την Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, αρκετά μακριά από το κέντρο του Φαλήρου, η οποία μετά την ανάπλαση αποτελεί πραγματικό στολίδι για τον Δήμο και θα συνεχίσουμε με το Πάρκο Αγ. Γεωργίου και με άλλα σημεία”, λέει η ίδια.

(Πάνω: Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος. Κάτω αριστερά: Η υπεύθυνη Δημοτικών Βιβλιοθηκών Π. Φαλήρου κ. Μαίρη Τρύφων)

“Από τα σχολεία της περιοχής δημιουργήσαμε ένα δίκτυο εθελοντών -παιδιά της γειτονιάς, δηλαδή, τα οποία τρόπον τινά ορίσαμε υπεύθυνα για την βιβλιοθήκη. Τους εξηγήσαμε, μάλιστα, ότι η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε με χρήματα που έδωσαν οι επιχειρήσεις της γειτονιάς, δηλαδή με έξοδα των ίδιων των γονιών τους”, προσθετεί και απαντά σε αυτό που όλοι αναρωτιόμαστε:

“Με ρωτούν: Κι αν τα πάρουν τα βιβλία; Ας τα πάρουν! Απαντώ. Αν τόσο πολύ θέλουν να κρατήσουν ένα βιβλίο, αν τόσο το έχουν αγαπήσει, ας το κρατήσουν! Εμείς δεν θα σταματήσουμε να γεμίζουμε τις βιβλιοθήκες με αυτά”, λέει η κ. Τρύφων. Η ίδια συμπληρώνει, ωστόσο, πως προς το παρόν το “κουτί” της βιβλιοθήκης είναι ξεκλείδωτο -και ο στόχος είναι να παραμείνει έτσι. “Υπάρχει ένας φύλακας εκεί κοντά στον οποίον έχουμε ζητήσει να έχει τον νου του. Στην πραγματικότητα, όμως, τα κλειδιά του κουτιού τα έχουμε παραδώσει στη γειτονιά.”

Και καταλήγει: “Η πρωτοβουλία αυτή έχει να κάνει με την δικτύωση των ανθρώπων, του δήμου, των παιδιών και με το αίσθημα της ευθύνης. Η δράση δεν θα σταματήσει εκεί: Στην πλατεία ή στο πάρκο της βιβλιοθήκης θα πάμε συγγραφείς, εικονογράφους, θα ζητήσουμε από τα παιδιά να κάνουν παρουσιάσεις“.

Όπως όλα δείχνουν, ξεκινά κάτι πολύ σπουδαίο…