Π.Σ.Φ.: Φτάνει πια η τιμωρία από το κράτος στα παιδιά – νέους δικαιούχους ειδικής αγωγής και τους γονείς τους

Η απίστευτη διάκριση ενάντια στους δικαιούχους ειδικής αγωγής θεσπίστηκε από την Κυβέρνηση το 2020 με το άρθρο 16 του ν.4737/2020 και έχει δημιουργήσει μόνο προβλήματα, καθώς διαχωρίζει τις θεραπείες που χορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ στους νέους δικαιούχους ειδικής αγωγής που ξεκίνησαν τις θεραπείες μετά τη δημοσίευση του ν.4737/2020, σε δυο κατηγορίες: Α) σε αυτές που μπορούν να παρέχονται και να αποζημιώνονται εξ ολοκλήρου στους δικαιούχους (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.λπ.) και Β) σε αυτές που δεν αποζημιώνονται αν δεν παρέχονται από συμβεβλημένους Φυσικοθεραπευτές.

Ο Π.Σ.Φ. ζητά την κατάργηση του ν. 4737/2020, για τους δικαιούχους ειδικής αγωγής του ΕΟΠΥΥ που υποβάλλονται σε φυσικοθεραπείες

Για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, ο διαχωρισμός που γίνεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι ακατανόητος και τιμωρητικός για τους γονείς που θα αποκτήσουν ένα παιδί με κινητικά προβλήματα, καθώς εξαναγκάζονται να καταβάλουν από το υστέρημά τους τις φυσικοθεραπείες για την κινητική αποκατάσταση του παιδιού τους, αν δεν καταφέρουν να βρουν συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή που να έχει τη δυνατότητα παροχής φυσικοθεραπειών ειδικής αγωγής.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν είχε τελικά κανένα οικονομικό αποτέλεσμα, γιατί, είτε σεσυμβεβλημένο εκτελεστούν οι φυσικοθεραπείες, είτε σε μη συμβεβλημένο, η αποζημίωσηείναι ίδιου ύψους από τον ΕΟΠΥΥ.

Κι αυτό γιατί το 2017, δημιουργήθηκε η ειδική επιστημονική επιτροπή – με πολυπληθή διεπιστημονική σύνθεση – η οποία κατέληξε σε προτάσεις που υλοποιήθηκαν στο σύστημα συνταγογράφησης.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, ο ΕΟΠΥΥ παρέχει – βάσει των πρωτοκόλλων της ειδικής επιστημονικής επιτροπής – αποζημίωση ίσης αξίας στους δικαιούχους, είτε παρέχονται απόσυμβεβλημένους, είτε από μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.Διευκρινίζεται δε ότι, οι παροχές φυσικοθεραπείες στην ειδική αγωγή γίνονται σε περιστατικά με μεγάλη βαρύτητα, με σοβαρά κινητικά προβλήματα και πολλές φορές επιβάλλονται μετά από μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις (τενοντομεταθέσεις κ.λπ.)

Το πρόβλημα έχει διογκωθεί όλο αυτό το διάστημα των δύο ετών, καθώς “τιμωρούνται” τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και οι γονείς τους, αφού δεν αποζημιώνονται για τις φυσικοθεραπείες που εκτελούνται σε μη συμβεβλημένουςφυσικοθεραπευτές, από τη δημοσίευση του Νόμου και μέχρι σήμερα.

Π. Λυμπερίδης, πρόεδρος Π.Σ.Φ.: «Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί ντροπή για το ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα της χώρας»

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε τηνπλήρη αντίθεσή μας στην ψήφιση αυτής της διάταξης, που περιέχονταν στο άρθρο 16 του ν.4737/2020 και που, κατά την άποψή μας, αποτελεί ντροπή για το ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθώς θέσπισε έντονες διακρίσεις τόσο μεταξύ τωνπαιδιών που πάσχουν από βαριά κινητικά προβλήματα, όσο και μεταξύ των επαγγελματιώ νυγείας.

Ζητήσαμε επανειλημμένα την κατάργηση της συγκεκριμένης απαράδεκτης διάταξης τόσο από τη διοικήτρια του οργανισμού κα Καρποδίνη, όσο και από τον Υπουργό Υγείας κοΠλεύρη.

Αυτό λοιπόν προτείνουμε και σήμερα με την επιστολή μας προς τον ΕΟΠΥΥ και τονΥπουργό Υγείας, δηλαδή την κατάργηση της διάταξης και την επαναφορά της δυνατότητας ελεύθερης επιλογής φυσικοθεραπευτή για τους δικαιούχους ειδικής αγωγής.

Φτάνει πια η τιμωρία από το Κράτος σε αυτά τα παιδιά!Είμαστε σε συνεργασία με τους συλλόγους ασθενών και ΑΜΕΑ, οι οποίοι προτείνουν τηναλλαγή του πλαισίου και την επαναφορά του καθεστώτος όπως ίσχυε πριν το 2020, καθώςοι ίδιοι βιώνουν έναν πρόσθετο Γολγοθά που θέσπισε η Βουλή το 2020.

Τέλος, θα ήθελα να θυμίσω ότι οι ασθενείς που βιώνουν ειδικές δυσκολίες και ειδικάπροβλήματα, αντιμετωπίζονται διαχρονικά με μεγαλύτερη ευαισθησία από τις Κυβερνήσειςκαι πρέπει να μην επιβαρύνονται οικονομικά και ψυχολογικά με λανθασμένες αποφάσεις.»

Διαβάστε επίσης:

«Άνοιξε τη σίτα και έφυγε»: Συγκλονίζει η μαμά του 18 μηνών μωρού που σκοτώθηκε πέφτοντας από το μπαλκόνι

Η Πριγκίπισσα Αλάνι έρχεται στους κινηματογράφους για να γίνει η νέα ηρωίδα των παιδιών μας!

Βίντεο στο TikTok δείχνει αλεπού να «κόβει» βόλτες στην Ακρόπολη και γίνεται viral!