Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Ποιήματα που έγιναν τραγούδια κι αγάπησαν μικροί και μεγάλοι

Στον ποιητή Μιχαήλ Μήτρα ανήκει η αρχική έμπνευση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Ο Έλληνας ποιητής, το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα γι’ αυτό. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων.

Η συμβολική επιλογή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης

Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό  πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998,  στο παλαιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Την επόμενη χρονιά, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην Unesco, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη γενική διάσκεψη της Unesco στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.

Ο Διεθνής Πολιτιστικός Οργανισμός θέλησε με αυτό τον τρόπο να προωθήσει την τέχνη της ποίησης – και συγκεκριμένα τις προσπάθειες των μικρών εκδοτών να τυπώνουν συλλογές νέων ποιητών, την επιστροφή της προφορικής παράδοσης με την ανάγνωση ποιημάτων ενώπιον κοινού και την αποκατάσταση ενός διαλόγου μεταξύ της ποίησης και των άλλων μορφών τέχνης, πάνω στον αφορισμό του Ντελακρουά, «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Μεγάλοι μας ποιητές όπως ο Ελύτης, ο Σολωμός, ο Ρίτσος ο Σεφέρης, ο Καββαδίας, ο Γκάτσος, ο Καβάφης και τόσοι άλλοι, μελοποιήθηκαν από μεγάλους Έλληνες συνθέτες, οι οποίοι βοήθησαν με τη μουσική τους να διαδοθούν τα μεγαλειώδη αυτά κείμενα και σε ένα κοινό λιγότερο εξοικειωμένο με την ποίηση.

Το Infokids.gr ανέτρεξε και σας παρουσιάζει ορισμένα από τα τραγούδια που έχουν προκύψει από την μελοποίηση  σπουδαίων ποιημάτων της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όπως συνέβη σε πολλές χώρες, έτσι και στη δική μας, μεγάλο μέρος της ελληνικής ποίησης  μελοποιήθηκε, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο η μουσική ιστορία μας, μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια της.

“Χάρτινο το φεγγαράκι” του Νίκου Γκάτσου

Μπορείτε να δείτε τους στίχους εδώ

“Σπασμένο Καράβι” του Γιάννη Σκαρίμπα

Μπορείτε να βρείτε τους στίχους εδώ

“Του μικρού Βοριά” του Οδυσσέα Ελύτη

Μπορείτε να δείτε τους στίχους εδώ

“Όταν σφίγγουν το χέρι” του Γιάννη Ρίτσου

Μπορείτε να δείτε τους στίχους εδώ

“Στο περιγιάλι το κρυφό” του Γιώργου Σεφέρη

Μπορείτε να δείτε τους στίχους εδώ

“Η μπαλάντα του κυρ-Μέντιου” του Κώστα Βάρναλη

https://www.youtube.com/watch?v=Tgjbmy8vPTA

Μπορείτε να δείτε τους στίχους εδώ

“Οι 7 νάνοι στο s/s Cyrenia” του Νίκου Καββαδία

Μπορείτε να δείτε τους στίχους εδώ

“Μαλαματένια Λόγια” του Μάνου Ελευθερίου 

Μπορείτε να δείτε τους στίχους εδώ