Παγκόσμιος συναγερμός: Ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο – Έκτακτη σύγκλιση του ΠΟΥ

Η ανησυχία εντείνεται, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη προκειμένου να καθοριστεί εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών.

Τι είναι

Ο ιός, γνωστός επίσης ως 2019-nCoV είναι ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού που δεν έχει αναγνωριστεί προηγουμένως στον άνθρωπο.

Εκτιμάται ότι προήλθε από μολυσμένα ζώα σε υπαίθρια αγορά θαλασσινών και άγριων ζώων στο Wuhan.

Να τονίσουμε εδώ πως ήδη 300 άτομα σε μεγάλες πόλεις της Κίνας έχουν νοσήσει από τον ιό, ενώ 4 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο νέος κοροναϊός εκτός από την Κίνα, έχει πλήξει άλλες τρεις ασιατικές χώρες, παρουσιάζοντας αρκετά κρούσματα τις τελευταίες ώρες.

Συμπτώματα -προφύλαξη

Οι κοροναϊοί είναι μια ευρεία οικογένεια ιών, αλλά μόνο έξι (με τον τωρινό επτά) είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν την επαφή με ζωντανά ζώα “χωρίς προστασία”, να μαγειρεύουν σχολαστικά το κρέας και τα αυγά και να αποφεύγουν τη στενή επαφή όσους πάσχουν από ιώσεις.

Τα σημάδια της λοίμωξης περιλαμβάνουν αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ