Παγώνη-Δερμιτζάκης: “Τα μέτρα δεν αποδίδουν” – “Να ανοίξουν σχολεία και δραστηριότητες με έλεγχο”

Το γεγονός, ότι τις τελευταίες εβδομάδες η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει “ξεφύγει” την κάνουμε όλοι πλέον καθημερινά, ωστόσο όλο και περισσότεροι είναι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν, ότι πλέον τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τον έλεγχο αυτής όχι μόνο δεν αποδίδουν, αλλά και μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Η κ. Παγώνη και ο κ. Δερμιτζάκης σε σημερινές τους δηλώσεις φαίνεται να συμφωνούν σε αυτό:

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, συγκεκριμένα, σημείωσε, ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν μέχρι την Τετάρτη και μετά να αρχίσουν να μειώνονται, οπότε τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος καταστημάτων και σχολείων από την άλλη Τρίτη:

«Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα» είπε και πρόσθεσε πως όποια δραστηριότητα ανοίξει, δε θα ξανακλείσει σημειώνοντας  ότι «ελπίζω ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο lockdown». Συμπλήρωσε, τέλος, ότι από Σεπτέμβριο «θα πετάξουμε και τις μάσκες».

Ο δε Καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προτείνει χαλάρωση του lockdown:

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι» είπε ο ίδιος και προτείνει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως clickaway, εστίαση με χώρους έξω και σχολεία με πολλά τεστ.

«Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», κατέληξε.