Παιδικός πονοκέφαλος: Μήπως η σχολική τσάντα είναι πολύ βαριά;

Παιδικός πονοκέφαλος: Μήπως η σχολική τσάντα είναι πολύ βαριά;

H σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς ιδιαιτέρως των μαθητών των πρώτων τάξεων του Δημοτικού είναι το βάρος της σχολικής τσάντας. Υπολογίζεται ότι 37% των παιδιών σχολικής ηλικίας παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη τους. Το πρόβλημα αυτό απασχολεί και τους παιδίατρους και τους φυσικοθεραπευτές που βλέπουν με ανησυχία τα παιδιά να μεταφέρουν καθημερινά ένα βαρύ φορτίο μέσα στη σχολική τους τσάντα.

Οι κίνδυνοι της μεταφοράς ενός φορτίου που είναι δυσανάλογο για το σώμα και την ηλικία του παιδιού, αφορά κυρίως τη σπονδυλική στήλη του παιδιού.

Αλιεύσαμε στο διαδίκτυο το κείμενο του Ελευθέριου Μουράτη που θίγει το ζήτημα αυτό και οι απόψεις του απηχούν όλα όσα σκέφτονται οι γονείς. Το εν λόγω κείμενο είναι viral και θεωρούμε ότι αποτελεί τροφή για σκέψη επί του θέματος καθώς συνδέει το βάρος της σχολικής τσάντας και με τους παιδικούς πονοκεφάλους.

Ας ακούσουμε την άποψή του

Παιδάκια από 5.5 μέχρι 11.5 ετών καλούνται 5 ημέρες την εβδομάδα να κουβαλάνε τσάντες που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ζυγίζουν από 30-50% του σωματικού τους βάρους.

Κανονικά δεν θα έπρεπε το βάρος της τσάντας για ένα παιδί δημοτικού, να ξεπερνάει το 10 % του σωματικού του Βάρους.

Και άντε να μην βάλω τη Δομινικη που είναι 28 κιλά, ας βάλω έναν μέσο όρο παιδιού 6ης δημοτικού στα 35-40 κιλά, δε θα έπρεπε η τσάντα να είναι πάνω από 3.5-4 κιλά.

Για δοκιμάστε να την ζυγίσετε σε κάποια τυπική ημέρα. Κάντε την αναγωγή σε μικρότερες ηλικίες των μικρότερων τάξεων.

Και μετά αρχίζουν οι παιδικοί πονοκέφαλοι, οι πόνοι στην πλάτη και τη μέση των παιδιών κ.ο.κ

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν χρειάζονται 10 φεύγα κιλά βιβλία καθημερινά. Γιατί δεν μένουν κάποια βιβλία ή κάποια τετράδια στο σχολείο;

Μπορούν οι φίλοι μου δάσκαλοι, να προτείνουν λύσεις; ιδέες Εμένα δεν με πειράζει, δουλίτσα να υπάρχει, αλλά κρίμα τα παιδιά μας

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικό ατύχημα σε αγώνα καρτ – Διασωληνώθηκε 6χρονος

Προσοχή! Αυτά είναι τα υγρά μαντηλάκια που ανακαλούνται

“Στο κόκκινο” η αγωνία για τον 6χρονο Φώτη – Η συγκλονιστική μαρτυρία του γιατρού που τον παρέλαβε