Πανελλήνιες 2018: Αυτά είναι τα θέματα και οι απαντήσεις για τη Βιολογία Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού

Με τη Βιολογία ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη 19 Ιουνίου, ο «βασικός» κύκλος μαθημάτων για τις Πανελλήνιες 2018 για τους υποψήφιους των ΓΕΛ.  Οι υποψήφιοι σήμερα εξετάζονται στο μάθημα της Βιολογίας (γενικής παιδείας και προσανατολισμού).

Θέματα και Απαντήσεις

Το Infokids.gr σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια Διακρότημα θα δημοσιεύει τις εκφωνήσεις των θεμάτων, και σταδιακά τις προτεινόμενες λύσεις – απαντήσεις.

Μπορείτε να δείτε τα ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Mπορείτε να δείτε τα ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μπορείτε να δείτε τις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

Σχολιασμός Βιολογίας Προσανατολισμού

Για άλλη μία χρονιά τα θέματα της Βιολογίας ήταν αρκετά και απαιτούσαν συνδυαστική σκέψη, σε βάθος κατανόηση της ύλης και καλή προετοιμασία. Εξετάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ύλης με έμφαση στα Κεφάλαιο 2, 4, 5 και 6. Το πρώτο θέμα εμφάνιζε αρκετές δυσκολίες, ενώ το δεύτερο ήταν μεν απλό αλλά αρκετά πρωτότυπο, καθώς δεν απαιτούσε απλώς υποστήριξη γνώσεων όπως στο παρελθόν. Στο τρίτο θέμα υπήρχαν ασάφειες στην εκφώνηση του Γ2 και αστοχία στο σχήμα που δόθηκε στο Γ3 που ελπίζουμε να μην μπερδέψει τους μαθητές. Τέλος, το 4ο θέμα είχε τρεις ανεξάρτητες ασκήσεις,όχι ιδιαίτερης δυσκολίας, όπου οι μαθητές έπρεπε να λάβουν υπόψιν τους όλες τις πιθανές περιπτώσεις.

Κομσέλη Ειρήνη
Βιολόγος

Σχολιασμός Βιολογίας Γενικής Παιδείας

Τα θέματα στη βιολογία γενικής παιδείας ήταν αναμενόμενα και χαμηλής δυσκολίας. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής με ευκολία μπορούσε να γράψει άριστα. Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου στο πρώτο θέμα δεν είχαν καμία δυσκολία και επέτρεπαν ακόμα και σε πιο μέτρια διαβασμένους μαθητές να ανταποκριθούν. Το δεύτερο θέμα ήταν θεωρητικό χωρία κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Στα θέματα 3 και 4 μπήκαν ασκήσεις αναμενόμενες από τα κεφάλαια 1 και 2 που οι μαθητές θα είχαν αντιμετωπίσει αρκετές παρόμοιες στην διάρκεια της προετοιμασίας τους. Ελάχιστα ζητήθηκαν από το κεφάλαιο 3 της ύλης, ενώ το βάρος της εξέτασης έπεσε στα δύο πρώτα κεφάλαια.

Σέρβου Σοφία
Βιολόγος