Πανικός στη Γλυφάδα – Φίδι αναστάτωσε γειτονιά – Ποια η σωστή αντίδραση για να μην επιτεθεί

Πάγωσαν οι ένοικοι ενός σπιτιού στην Άνω Γλυφάδα, αντικρίζοντας ένα φίδι να τριγυρνά στις γλάστρες στο μπαλκόνι τους. Αναστατωμένοι από τη θέα του ερπετού και φοβούμενοι μήπως είναι επικίνδυνο κάλεσαν το ΑΝΙΜΑ, Σύλλογος Προστασίας  και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ώστε να πράξει τα δέοντα.

Οι άνθρωποι του Συλλόγου έσπευσαν και διαπίστωσαν ότι το φίδι που περιπλανιόταν στο μπαλκόνι ήταν ένας σαπίτης. Πρόκειται για ένα είδος φιδιού εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο, το οποίο προστατεύεται από την εθνική και την διεθνή νομοθεσία.

Ο απεσταλμένος της ΑΝΙΜΑ τον εντόπισε σε μια γλάστρα και αφού τον έβγαλε από εκεί με προσεκτικές κινήσεις, το ζώο μεταφέρθηκε και απελευθερώθηκε στη φύση.

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε κάποιο φίδι

Όπως εξηγούν και οι ειδικοί της ΑΝΙΜΑ, οι κλήσεις για ανέρευση φιδιών σε αστικές περιοχές είναι καθημερινές αυτή την περίοδο, οπότε οι πολίτες καλό θα είναι να μην επιχειρήσουν μόνοι τους να απομακρύνουν τα φίδια αλλά να επικοινωνήσουν με την ΑΝΙΜΑ (Μενελάου 134, Καλλιθέα – 21 0951 0075 και 6972664675 ) ώστε να το αναλάβει κάποιο άτομο του Συλλόγου που γνωρίζει πώς να διασώζει φίδια.

Μέχρι να έρθει η αρμόδια υπηρεσία, το παρακολουθείτε από απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να σκοτώσετε το φίδι, είναι πολύ πιθανό να γίνει επιθετικό και να σας δαγκώσει στην προσπάθειά του να αμυνθεί και να σωθεί. Μεγάλο ποσοστό των δηλητηριωδών δειγμάτων είναι αποτέλεσμα περιστατικών όπου κάποιος προσπάθησε να σκοτώσει το φίδι.

Μερικά απλά βήματα, τα οποία θα πρέπει να τηρηθούν για την απώθηση των φιδιών είναι ο εντατικός καθαρισμός δημόσιων, αλλά και ιδιωτικών χώρων – όπως οικόπεδα, χωράφια και αυλές – από τα ξερά χόρτα χαμηλής βλάστησης που αποτελούν εστίες τρωκτικών άρα και πρώτη πηγή αναζήτησης τροφής από τα φίδια. Επίσης, από ξύλα, πέτρες και οτιδήποτε άλλο μπορούν να βρουν καταφύγιο και δροσιά τα φίδια.
Τα φίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στην φύση, γι’ αυτό υποχρέωση όλων μας είναι να τα προστατεύσουμε.