Πάτρα: Εκτός εντατικής το 6,5 ετών παιδί που έχασε τις αισθήσεις του σε πισίνα

Το μικρό παιδί, που νοσηλευόταν τις τελευταίες ώρες στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, βγήκε από την Εντατική αφού η κατάσταση της υγείας του εμφάνισε σημαντικά σημάδια βελτίωσης.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο tempo24.news, ο υπεύθυνος της ΜΕΘ, Παιδίατρος Ανδρέας Ηλιάδης “πέρασε το κρίσιμο 24ωρο και είδαμε ότι ευτυχώς ο παρολίγον πνιγμός δεν άφησε καμία επιπλοκή στο παιδί.” Ο κ. Ηλιάδης περιγράφει τον 6χρονο ως ένα χαμογελαστό γεμάτο ζωντάνια παιδί και επισημαίνει: “Από την πρώτη στιγμή που μίλησα με τον μικρούλη του είπα ότι δεν θα πρέπει να φοβάται το νερό και πως βγαίνοντας από το νοσοκομείο θα μάθει να κολυμπάει σωστά και με ασφάλεια. Θα ήταν κρίμα να κουβαλάει αυτό το τραύμα από εδώ και πέρα.

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε στην  πισίνα με το παιδί

«Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε πολύ λίγο νερό, όπως η ακτή της θάλασσας ή και σε στάσιμο, όπως οι πισίνες. Δεν είναι απαραίτητο, δηλαδή, κάποιος να κινηθεί προς τα βαθιά για να πνιγεί», τονίζει ο παιδίατρος  κ. Ηλίας Χαραμαράς. «Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να προσέχουμε ιδιαιτέρως τις ώρες που περνάμε με το παιδί δίπλα στο νερό», συνεχίζει και συγκεκριμένα προτείνει:

Να εποπτεύετε πάντα τους νέους κολυμβητές.

Επί 2 ώρες μετά από το πλήρες γεύμα καλό είναι να αποφεύγεται το έντονο παιχνίδι στο νερό.

Το σωσίβιο δεν πρέπει να λείπει από παιδιά μικρότερα των 4 ετών, ακόμη και αν παίζουν ή κολυμπούν  δίπλα μας.

Βεβαιωθείτε ότι ένας ενήλικας που μπορεί να κολυμπήσει , είναι πάντα παρών και παρακολουθεί παιδιά που κολυμπούν. Εάν τα παιδιά είναι ηλικίας μικρότερης των 5 ετών, θα πρέπει πάντα να βρίσκονται σε επαφή με αυτόν τον καθορισμένο επόπτη. Ποτέ μην ασχολείστε με δραστηριότητες που αποσπούν την προσοχή σας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του τηλεφώνου ή της ανάγνωσης κάποιου βιβλίου, ενώ εποπτεύετε τα παιδιά. Επιπλέον, όποιος επιβλέπει τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ στην διάρκεια του παιχνιδιού στην θάλασσα ή την πισίνα.

Δώστε προσοχή στις βουτιές. Σιγουρευτείτε ότι τα νερά είναι αρκετά βαθιά για βουτιά και ότι δεν υπάρχουν κρυμμένοι βράχοι, αιχμηρές πέτρες ή άλλα παιδιά από κάτω, ενώ προσέξτε πολύ το σημείο εκκίνησης της βουτιάς, καθώς είναι πιθανό τα παιδιά να γλιστρήσουν και να τραυματιστούν πριν καν πέσουν στο νερό.

Αν το παιδί κολυμπά σε πισίνα σπιτιού ή ξενοδοχείου τότε:

Ένας ενήλικας που γνωρίζει καλό κολύμπι πρέπει και πάλι να είναι κοντά στα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού τους και να τα παρακολουθεί.

Δίπλα στην πισίνα επιβάλλεται να υπάρχει εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, κουλούρα κλπ).

Τα μικρά παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να φορούν σωσίβιο, ακόμα και αν ξέρουν κολύμπι.

Προσοχή στις αποχετεύσεις: Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παίζουν κοντά ή να καθίσουν στην πισίνα ή στις αποχετεύσεις τους . Διάφορα  μέρη του σώματος (άκρα χείρα ή πόδι) ή και τα μαλλιά μπορεί να παγιδευτούν από την ισχυρή αναρρόφηση. Χρησιμοποιήστε καλύμματα αποχέτευσης και εξετάστε την εγκατάσταση πολλαπλών αποστραγγιστών  για να μειωθεί η ισχύς της αναρρόφησης. Καλύτερο είναι ο τρόπος αποστράγγισης να μην είναι στο πάτωμα, διότι αυτός ο τύπος αποστράγγισης  έχει προκαλέσει θανάτους παιδιών σε πολλές περιπτώσεις.

Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα πρέπει να είναι ασφαλή και να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών στην πισίνα. Τα προστατευτικά κάγκελα και οι “αποτελεσματικές” πόρτες είναι μέτρα πρόληψης, αλλά δεν μπορούν επ’ ουδενί να υποκαταστήσουν την επίβλεψη! Προσέχετε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίφραξη της πισίνας, γιατί μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει και να μπει στην πισίνα.

Τι κάνουμε αν αντιληφθούμε, ότι το παιδί μας ήπιε νερό από την πισίνα – Πρώτες Βοήθειες:

Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε αν – ο μη γένοιτο – συμβεί κάποιο ατύχημα στην διάρκεια των διακοπών μας. Με πρώτο και βασικότερο να είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας. Ένας πανικόβλητος ενήλικας σίγουρα δεν βοηθά το ήδη αγχωμένο παιδί του, αλλά ούτε και τους γύρω του. Έπειτα,

Βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.

Αν διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μία πετσέτα. Πηγαίνετε αμέσως στον ιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν το παιδί απλώς βυθίστηκε μέσα στο νερό. Οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν πολύ αργότερα!

Αν το παιδί είναι αναίσθητο, αφαιρέστε ό,τι – πιθανά – έχει στο στόμα του. Τυλίξτε το  με μία πετσέτα και γυρίστε το στο πλάι. Τραβήξετε το κεφάλι προς τα πίσω και ανυψώστε την κάτω σιαγόνα προκειμένου η γλώσσα να μην εμποδίζει τη δίοδο του αέρα.

Στο μεταξύ ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166!