Περίοδος μετά την εγκυμοσύνη: Οι ειδικοί απαντούν στις πιο συχνές ερωτήσεις

Φυσικά, η μεγαλύτερη ανταμοιβή της εγκυμοσύνης θα είναι το αξιολάτρευτο μωρό σας! Ωστόσο, μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία των μαμάδων με άλλο ένα τεράστιο προνόμιο και η περίοδος τους καθυστερεί να επιστρέψει. Πότε θα επιστρέψει τελικά και πόσο θα είναι διαφορετική; Οι ειδικοί απαντούν στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις γύρω από την περίοδο της νέας μητέρας.

Πόσο σύντομα μπορώ να περιμένω την πρώτη μου περίοδο μετά την εγκυμοσύνη;

Ο θηλασμός είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει πότε θα έχετε πάλι περίοδο, επειδή η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος καταστέλλει την ωορρηξία. Η περίοδος στις γυναίκες που δεν θηλάζουν συνήθως επιστρέφει 4-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό, εξηγεί η Amina White, M.D. αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Για τις γυναίκες που θηλάζουν, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες έως και μήνες για να συνεχιστεί, ενώ για εκείνες που θηλάζουν αποκλειστικά χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Είναι φυσιολογικό να μην έχετε αίμα για 6 μήνες ή και περισσότερο. Πολλές μητέρες δεν έχουν την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό μέχρι να σταματήσουν το θηλασμό.

Μπορώ να μείνω έγκυος πριν επιστρέψει η περίοδος μου;

Ορισμένες γυναίκες ανακαλύπτουν με σκληρό τρόπο ότι το γεγονός πως δεν έχουν περίοδο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εγκυμοσύνης. «Έχω δει γυναίκες που είναι ήδη έγκυες στην επίσκεψή τους κατά την 6η εβδομάδα μετά τον τοκετό», αναφέρει η Angela Jones, M.D. Λάβετε υπόψη ότι η ωορρηξία εμφανίζεται πριν από την εμμηνόρροια. Μόλις έχετε ωορρηξία, είστε γόνιμες, έτσι μπορείτε να μείνετε έγκυος ακόμη κι αν δεν είχατε περίοδο μετά το μωρό. Αυτό ισχύει και για τις μαμάδες που θηλάζουν: «Πολλές μητέρες βασίζονται στο θηλασμό ως μορφή αντισύλληψης, αλλά δεν θα το συνιστούσα», συνεχίζει η Dr. Jones. Χρησιμοποιείτε πάντα άλλη μέθοδο αντισύλληψης. Συζητήστε με το γιατρό σας ποια μορφή είναι καλύτερη για εσάς, καθώς μερικές δεν συνιστώνται για τις μητέρες που θηλάζουν. Τα αντισυλληπτικά χάπια, για παράδειγμα, περιέχουν οιστρογόνα και μπορεί να παρεμβαίνουν στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Η περιόδος μου θα είναι ίδια όπως πριν από τη εγκυμοσύνη;

Η περίοδος σας μπορεί να αλλάξει λίγο, πολύ ή καθόλου. Μπορεί να διαρκεί περισσότερο ή λιγότέρο, να έχετε περισσότερο ή λιγότερο αίμα, ακόμα και το μήκος του κύκλου σας μπορεί να είναι διαφορετικό, σύμφωνα με την Dr. Amina White. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται στο γεγονός ότι η μήτρα σας μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κι έπειτα συρρικνώνεται μετά τον τοκετό (αν και μπορεί να παραμείνει ελαφρώς μεγαλύτερη). Αυτή η διαδικασία συμβαίνει σε κάθε εγκυμοσύνη, άρα μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στην περίοδο μετά από κάθε μωρό.

Πότε θα σταθεροποιηθεί ο κύκλος μου;

«Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επανέλθουν οι ορμόνες σας στο φυσιολογικό, ειδικά εάν θηλάζετε», αναφέρει η Dr. Amina White. Ένας εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να είναι 24 ημέρες, ο επόμενος μπορεί να είναι 28 ημέρες και στη συνέχεια ένας άλλος θα μπορούσε να είναι 35 ημέρες. Ο κύκλος σας θα σταθεροποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες ή μετά τη διακοπή του θηλασμού.

Πώς θα καταλάβω αν κάτι πάει στραβά;

«Μπορείτε να περιμένετε περισσότερη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου μετά τον τοκετό. Αλλά αν χρειαστεί να αλλάζετε σερβιέτα κάθε μία ώρα ή πιο συχνά, προειδοποιήστε το γιατρό σας», αναφέρει η Dr. Angela Jones. Μπορεί να εντοπίσει μια λοίμωξη, ινομυώματα ή πολύποδες. Επίσης, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε την αναιμία ή τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα: περιόδους που διαρκούν περισσότερο από επτά ημέρες ή περιέχουν μεγάλους θρόμβους, απώλεια μιας περιόδου μετά την επανεκκίνηση της εμμηνόρροιας ή αν η περίοδός σας δεν έχει επιστρέψει τρεις μήνες μετά τον τοκετό ή τρεις μήνες μετά τη διακοπή του θηλασμού.