Περιοριστικά μέτρα για τους κάτω των 18 ετών χρήστες του YouTube

Η Google ανακοίνωσε ότι οι κάτω των 18 ετών χρήστες στην Ευρώπη θα πρέπει, πλέον, να παρέχουν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία της ηλικίας τους όταν θα ζητούν πρόσβαση σε υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους στο YouTube.

Εάν τα συστήματα της Google αδυνατούν να επιβεβαιώσουν ότι ο χρήστης είναι άνω των 18 ετών, τότε θα απαιτείται η χρήση ταυτότητας ή πιστωτικής κάρτας ως αποδεικτικού.

Εφεξής, σε περίπτωση έκθεσης σε περιεχόμενο με ηλικιακό περιορισμό, οι χρήστες του YouTube θα πρέπει να συνδέονται με τον λογαριασμό τους και να είναι 18 χρονών και άνω για να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν. Αν δεν είναι, τότε θα εμφανίζεται προειδοποίηση, η οποία θα τους κατευθύνει σε κατάλληλες επιλογές με βάση την ηλικία τους.

Το YouTube Kids επιτέλους διαθέσιμο και στην Ελλάδα

Η ελληνική εκδοχή του YouTube Kids είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play και το App Store και περιλαμβάνει κινούμενα σχέδια, εκπαιδευτικά βίντεο, τραγούδια για παιδιά και τρόπους για να απαντήσουν σε όλα τα μαθηματικά, τα επιστημονικά ή τα ερωτήματα που αφορούν τη φύση, αλλά και τοπικό και διεθνές περιεχόμενο για παιδιά. Τα κανάλια και οι λίστες του χωρίζονται σε τέσσερις ξεκάθαρες κατηγορίες: παιχνίδια, μουσική, προγράμματα και εξερεύνηση. Επιπλέον, οι μεγάλες και ευδιάκριτες εικόνες καθώς και τα πολύχρωμα σχέδια κάνουν πιο εύκολη τη χρήση της εφαρμογής ακόμα και από παιδιά μικρής ηλικίας. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών (φυσικά δεν χρειάζονται προσωπικό λογαριασμό στο Google για να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή), ενώ στα θετικά χαρακτηριστικά του προστίθεται ότι το υλικό του παρέχεται αποκλειστικά και μόνο για παρακολούθηση: τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν βίντεο ή να σχολιάσουν το περιεχόμενο του YouTube Kids, μπορούν μόνο να βλέπουν.