Περισσότερα από 40 παιδιά παρατημένα στο Παίδων «Αγία Σοφία» – Τι μας είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΠΟΕΔΗΝ ήρθε στο φως της δημοσιότητας μιας απίστευτη καταγγελία περί ύπαρξης περισσοτέρων από 40 παιδιών εγκαταλελειμένων στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

To Infokids.gr σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ΠΟΕΔΗΝ ενημερώθηκε ότι όντως είναι γεγονός η ύπαρξη 40 και πλέον εγκαταλελλειμένων παιδιών που βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας- χωρίς να υπάρχει περαιτέρω πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτά. Πρόκειται για παιδιά κάθε ηλικίας (από μωρά μέχρι και εφήβους) που έχουν μεταφερθεί εκεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής χωρίς όμως το Νοσοκομείο να έχει τις υποδομές και το προσωπικό να ανταπεξέλθει στο βάρος της φροντίδας τους. Είναι κυρίως παιδιά Ρομά που είτε τα έχουν παρατήσει είτε έχουν πεθάνει οι γονείς του, έχουν επιθετική και παραβατική συμπεριφορά που είναι άκρως επικίνδυνη τόσο για τους υπόλοιπους ασθενείς – παιδιά όσο και για το προσωπικό το οποίο – χωρίς υπερβολές – δεν είναι είναι λίγες οι φορές που δέχεται προσωπική επίθεση. Μάλιστα γίνεται λόγος ακόμα και για συμμορίες εγκαταλελλειμένων παιδιών Ρομά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκου, η λύση είναι οι εισαγγελείς να μην στέλνουν απευθείας τα παιδιά που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον στο Νοσοκομείο Παίδων παρά να αποφασίζεται το πού θα πάνε σε συνεννόηση με τα Κέντρα Πρόνοιας της Περιφέρειας (ΚΠΠ) και τα ήδη υπάρχοντα παιδιά να μεταφερθούν στις κατάλληλες για την ηλικίας τους προνοιακές Δομές, είτε στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα είτε τα μεγαλύτερα παιδιά, στα αντίστοιχα Κέντρα Πρόνοιας της Ανατολικής Αττικής, όπου υπάρχουν τα κατάλληλα προγράμματα αποιδρυματοποίησης και επανένταξης στην κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννάκο, το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές της χώρας στα οποία πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η ίδια τακτική.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Το Κράτος Κοινωνικής Προστασίας δεν υφίσταται. Τρανό παράδειγμα τα εγκαταλελειμένα παιδιά που φιλοξενούνται για χρόνια στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία με Εισαγγελική εντολή. Το Παίδων Αγίας Σοφίας είναι το μεγαλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες και το επισκέπτονται παιδιά από όλη τη χώρα. Οι ιθύνοντες όμως του Υπουργείου Υγείας αφήνουν να φιλοξενείται μεγάλος αριθμός παιδιών που είναι εγκαταλελειμμένα με εισαγγελική εντολή. Σήμερα νοσηλεύονται 40 παιδιά ηλικίας από μηνών έως 14 ετών.
Κάποια παιδιά βρίσκονται εκεί έως και 10 χρόνια!!!

Πολλά εξ αυτών εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, επιθετικότητα προς το προσωπικό και άλλα νοσηλευόμενα παιδιά. Δρουν ως συμμορίες κλέβοντας συνοδούς και προσωπικό. Είναι κρίμα να μετατρέπεται το Παίδων Αγία Σοφία σε αποθήκη ψυχών. Λύση υπάρχει και πρέπει να δοθεί όπως είπαμε στον Διοικητή του Νοσοκομείου με συνεννόηση των δύο Υπουργών Υγείας και Εργασίας στο οποίο ανήκει η αρμοδιότητα των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Νοσοκομείο Παίδων θα πρέπει άμεσα να μεταφερθούν σε Προνοιακές Μονάδες που διαθέτουν την υποδομή φιλοξενίας, προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες αναδοχής, υιοθεσίας και τα μεγαλύτερα παιδιά να ζουν με αξιοπρέπεια συμμετέχοντας σε προγράμματα αποϊδρυματοποίησης.

Θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει συνεννόηση των δύο Υπουργείων με τις Εισαγγελικές Αρχές της χώρας προκειμένου για τα εγκαταλελειμμένα παιδιά να διατάσσουν τη φιλοξενία τους σε Προνοιακές Μονάδες σε συνεννόηση με τις κοινωνικές υπηρεσίες των αντίστοιχων Μονάδων.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ενισχυθούν οι Προνοιακές Μονάδες με προσωπικό για να έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας των παιδιών με αξιοπρέπεια.

Δείτε φωτογραφίες από σπασμένα τζάμια που προκάλεσε η επιθετικότητα των εγκαταλελειμμένων παιδιών