Πώς αυτή η καθημερινή “πρόκληση” βελτίωσε τη σχέση μου με την κόρη μου

Είχατε ποτέ σκεφτεί ότι για να μάθετε στο παιδί σας να είναι ευγενικό, να σκέφτεται λιγάκι παραπάνω πριν πράξει και να ζει με περισσότερη ασφάλεια θα μπορούσατε να του βάλετε μια «πρόκληση»;

Μία μαμά, η οποία παρά τα όσα έκανε μέσα στην ημέρα ένιωθε … «αβοήθητη» σε αυτό το κομμάτι και θεωρούσε πως δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να φτιάξει έναν κόσμο πιο ασφαλή για τα παιδιά της, ξεκίνησε ένα παιχνίδι καθημερινών και μικρών «προκλήσεων» με την κόρη της.

Διαβάστε το σκεπτικό της και πείτε μας αν θα το ακολουθούσατε:

«Πριν λίγο καιρό ξεκίνησα τις καθημερινές προκλήσεις με την 7χρονη κόρη μου. Με σκοπό να της υπενθυμίζω να είναι ευγενική και να δείχνει σεβασμό μέσα σε ασφαλή όρια, της ανέθετα μια καθημερινή “πρόκληση” η οποία θα απαιτούσε ελάχιστη δουλειά παραπάνω από μέρους της και λίγη συζήτηση μετά το σχολείο.

Το απλό αυτό concept ξεκίνησε, επειδή είχα κουραστεί να την βλέπω να γυρίζει από το σχολείο και να φέρνει στο σπίτι το τάπερ με το φαγητό της γεμάτο. Η πρώτη «πρόκληση» λοιπόν ήταν να φάει το φαγητό της. Μετά από μερικές μέρες στις οποίες έβλεπα και μου έλεγε και η ίδια ότι έτρωγε το φαγητό της της έδωσα ένα μικρό βραβείο.

Μετά από αυτό απαίτησε μόνη της περισσότερες “προκλήσεις”

Μπορεί η αρχή να έγινε με το κολατσιό της στο σχολείο, αλλά προχώρησε σε πολλά άλλα καθημερινά πράγματα. Μερικές φορές, μάλιστα, τυχαίνει μέσα στην ημέρα να υπάρξουν παραπάνω από μία “προκλήσεις”. Μάλιστα, μαζί σκεφτήκαμε μερικές ακόμα:

  • Να είσαι ευγενική σε κάποιον
  • Κάνε έναν καινούριο φίλο
  • Μίλησε με κάποιον που δεν είχες ξαναμιλήσει στο σχολείο
  • Ευχαρίστησε το δάσκαλό σου στο τέλος της ημέρας
  • Παίξε με το παιδάκι που κάθεται μόνο του
  • Ρώτησε το δάσκαλό σου αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να τον βοηθήσεις.

Κάθε μέρα όταν την παραλαμβάνω από το σχολείο, την ρωτώ για το πώς πήγαν οι “προκλήσεις” της. Ακούγοντας τα όσα μου λέει, πώς έκανε κάποιον να χαμογελάσει ή για το παιχνίδι που βρήκε με τα άλλα παιδιά της τάξης της, νιώθω πάντα τόση ευχαρίστηση και χαρά.

Όχι μόνο μοιράζομαι με το παιδί μου κάτι ιδιαίτερο, αλλά ξεφεύγω και από τα στερεότυπα και τα συνηθισμένα ερωτήματα για το τι έκανε στην ημέρα της και τι έμαθε στο μάθημα. Μπορώ να καταλάβω αν πέρασε όμορφα στο σχολείο παρατηρώντας τη λάμψη στα μάτια της και την λαχτάρα της να μου πει τα όσα κατάφερε.

Το παιχνίδι των “καθημερινών προκλήσεων” με έκανε να καταλάβω τι μπορώ να κάνω για να βοηθάω:

Καλύτερη επικοινωνία και βαθύτερη γνώση

Αυτές οι καθημερινές “προκλήσεις” είναι τόσο σημαντικές για τον δεσμό μεταξύ μας. Είμαι ήδη ευλογημένη που η σχέση μας είναι υγιής, αλλά όλο αυτό μας βοηθά να μιλάμε περισσότερο. Ενθαρρύνει το δέσιμο μεταξύ μας, μοιραζόμαστε περισσότερα. Κάτι που δεν θα ήθελα να αλλάξει όσο η μικρή μου μεγαλώνει.

Η ευγένεια είναι σημαντική

Όσο απλοϊκές και αν φαίνονται αυτές οι “προκλήσεις”, μπορούν να γίνουν πολύ σημαντικές για κάποιον που χρειάζεται κάτι. Τι θα συνέβαινε αν κάθε μέρα “προκαλούσαμε” το παιδί μας να καθίσει με ένα παιδάκι που είναι μόνο του; Τι θα συνέβαινε αν ζητούσαμε από το παιδί μας να λέει καθημερινά κάτι όμορφο σε έναν φίλο του;

Αν διδάσκουμε στα παιδιά μας να είναι ευγενικά, με οποιονδήποτε τρόπο, κάθε μέρα ίσως και οι συμμαθητές τους να έχουν κάτι να κερδίσουν. Η ευγένεια δεν απαιτεί χρήματα ή νόμους.

Αν και αυτές οι καθημερινές “προκλήσεις” ξεκίνησαν με έναν… παράδοξο τρόπο άλλαξαν πραγματικά το πώς βλέπω τον κόσμο. Πλέον δεν σκέφτομαι τι θα μπορούσα να κάνω για να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής και ευγενικός.

Ως γονέας, αυτό που μπορώ να κάνω καλύτερα είναι να μεγαλώσω τα παιδιά μου για να γίνουν καλύτεροι και σωστότεροι άνθρωποι…».

Πηγή: scarymommy.com