“Πώς έμαθα στους μαθητές μου τι σημαίνει δικαιοσύνη με ένα τσιρότο”

“Πώς έμαθα στους μαθητές μου τι σημαίνει δικαιοσύνη με ένα τσιρότο”

“Δεν είναι δίκαιοοο!!”: Μια από τις πιο γνωστές ατάκες των μικρών παιδιών, τα οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν καταστάσεις, κατά τις οποίες νιώθουν ότι η δικαιοσύνη έχει χαθεί. Ειδικά στο πλαίσιο της σχολικής τάξης, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν οι μαθητές, γιατί κάποια παιδιά χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, ενώ κάποια άλλα όχι.

Μια δασκάλα δημοτικού σχολείου από την Utah των ΗΠΑ, ωστόσο, βρήκε τον δικό της ξεχωριστό τρόπο να δώσει αυτό το μάθημα στους μαθητές της και, όπως φαίνεται, τα κατάφερε περίφημα!

Ο λόγος για την Aimee, η οποία είναι δασκάλα Γ’ δημοτικού, και έδειξε μέσω του λογαριασμού της στο TikTok πώς δίδαξε στους μαθητές της την δικαιοσύνη, με τη βοήθεια ενός… τσιρότου! Το βίντεο έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες -και όχι άδικα!

@aimeesedventures#howiteach fairness to my #elementarystudents #iteach #backtoschool #teachersoftiktok #teachersontiktok #teacher #teachingontiktok #classroom

♬ original sound – Aimee | Elementary Teacher

Ένα τσιρότο σε κάθε αγκώνα για λόγους… δικαιοσύνης!

Όπως η ίδια είπε, ξεκινά κάθε σχολική χρονιά διδάσκοντας αυτό το μάθημα, για να βοηθήσει τους μαθητές της να καταλάβουν μια πολύ βασική έννοια που θα τους χρειαστεί στο μέλλον.

Το πρώτο που κάνει είναι να ζητά από τους μαθητές της να σηκώσουν χέρι “αν έχουν ποτέ γρατζουνίσει τον αγκώνα ή το γόνατό τους”. Καθόλου απρόβλεπτα, όπως λέει η δασκάλα, “όλοι οι μαθητές σηκώνουν χέρι.”

Στη συνέχεια ζητά από έναν μαθητή “να πει μια ιστορία για το πώς χτύπησε τον αγκώνα του”. Ο μαθητής λέει και η Aimee τότε βάζει ένα τσιρότο στον αγώνα του.

Στη συνέχεια, ρωτά τους μαθητές της αν έχουν χτυπήσει ποτέ το κεφάλι τους. “Και φυσικά το έχουν χτυπήσει. Και τότε ένας μαθητής λέει τι ακριβώς συνέβη και προκλήθηκε το καρούμπαλο”, λέει η ίδια. Του απαντά πόσο λυπάται για το ατύχημα αυτό και βάζει ένα τσιρότο και στον δικό του αγκώνα.

Τα παιδιά τότε μπερδεύονται λίγο.

Οι ιστορίες των παρελθοντικών τραυματισμών συνεχίζονται και η δασκάλα συνεχίζει να βάζει τσιρότα στους αγκώνες των μαθητών.

Κάποια στιγμή τα τσιρότα τελειώνουν και έρχεται το μάθημα…

“Δικαιοσύνη σημαίνει να παίρνει ο καθένας αυτό που χρειάζεται”

“Εξηγώ στους μαθητές μου, ότι παρόλο που έδωσα σε όλους ακριβώς το ίδιο πράγμα, με τον ακριβώς ίδιο τρόπο, δεν τους βοήθησε πραγματικά. Δικαιοσύνη δεν σημαίνει να παίρνουν όλοι το ίδιο. Δικαιοσύνη σημαίνει, να παίρνει ο καθένας αυτό που χρειάζεται για να είναι επιτυχημένος!” ολοκληρώνει η Aimee.

“Όταν οι μαθητές το καταλαβαίνουν αυτό, γίνονται πολύ πιο δεκτικοί με τους συμμαθητές τους με διαβήτη που πρέπει π.χ. να φάνε κάτι την ώρα του μαθήματος, με τους συμμαθητές τους με αυτισμό που χρειάζονται ειδικά ακουστικά για να αποφεύγουν τους ενοχλητικούς έντονους ήχους ή του μαθητές με ΔΕΠΥ που χρειάζονται κάτι για να απασχολούν τα χέρια τους”, λέει η ίδια. “Κι αν κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά νιώσουν ότι αδικούνται, απλά τους δείχνω τα τσιρότα και τους θυμίζω τι σημαίνει δικαιοσύνη. Τότε το αίσθημα ζήλιας μέσα τους υποχωρεί γρήγορα.”

πηγή: moms.com

Διαβάστε ακόμα:

Μαθητές θα «πετάξουν» με την Πολεμική Αεροπορία στο Τατόι – Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή

Μαθησιακές δυσκολίες λόγω πανδημίας: Αυτοί οι μαθητές αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα

“Αν γίνει σωστή αξιολόγηση, το σχολείο μου θα αναβαθμιστεί, δε θα κλείσει”: Η ανάρτηση μιας δασκάλας που αξίζει να ακουστεί