Πώς και πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Ευρώπη – Τα πρωτόκολλα σε πέντε χώρες

Πώς και πότε ανοίγουν τα σχολεία στην Ευρώπη - Τα πρωτόκολλα σε πέντε χώρες

Κι ενώ στη χώρα μας αναμένουμε σε λίγες ώρες τις αποφάσεις για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, στην υπόλοιπη Ευρώπη τα σχολεία έχουν ανοίξει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Κάνοντας ένα νοητό ταξίδι σε πέντε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου,  ας δούμε πώς επέστρεψαν οι μαθητές στο σχολείο και τι ισχύει με τα μέτρα σε κάθε μία από αυτές.

Αγγλία

Στην Αγγλία οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα υποβληθούν σε διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό πριν επιστρέψουν στο σχολείο, γεγονός που θα καθυστερήσει την έναρξη του μαθήματος για ορισμένους.

«Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των παιδιών στο σχολείο και στο κολλέγιο για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο υπουργός σε ένα άρθρο του στην εφημερίδα «The Sunday Telegraph».

Γαλλία

Στη Γαλλία τα σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς για τις γιορτές κλείνουν μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι στην Ελλάδα. Η επιστροφή έχει γίνει με δυσκολίες, καθώς μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού απουσιάζει λόγω ασθένειας, δεδομένου, ότι  τα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τα 200.000 ημερησίως.

Επίσης, αναφέρεται πως υπάρχει σύγχυση  με τις νέες οδηγίες για τα κρούσματα ανά τμήμα.  Στα δημοτικά με ένα κρούσμα κλείνει το τμήμα, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να βγαίνει πολύ δύσκολα. Παράλληλα, μία ακόμη δυσκολία για τους γονείς με παιδιά που πρέπει να κρατηθούν στο σπίτι, είναι το γεγονός πως το Υπουργείο Εργασίας υποχρεώνει την τηλεργασία και έτσι ο γονιός  πρέπει να διαχειριστεί και την εργασία του και το παιδί στο σπίτι για τουλάχιστον 3-4 μέρες.

προγραμμα που πρέπει να συνεχιστεί, υπάρχει πρόβλημα κι πρέπει να συγχων τμήματα ανά περιόδους και να βρει το υπ αναπληρωτές

Ιταλία

Στην Ιταλία η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δείχνει αποφασισμένη να μην αναβάλει την προγραμματισμένη επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αν και υπάρχουν φωνές σε ιταλικές περιφέρειες που ζητούν να αποφασιστεί αναβολή τουλάχιστον 20 ημερών.

Έτσι ααναμένονται αποφάσεις για δύο μετρα, πρώτον τα σχολεία να ξεκινήσουν στις 10 Ιανουαρίου, και δεύτερον την επέκταση το ενισχυμένο πάσο που φαίνεται που θα χρειαστεί για να πάει ο κόσμος στις εργασίες του.

Γερμανία

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο και σε αρκετά κρατίδια της Γερμανίας. Στο Βερολίνο η επιστροφή γίνεται με ένα τεστ ημερησίως για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας, και στη συνέχεια θα απαιτούνται τρία τεστ εβδομαδιαίως.

Στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, όπου καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες ο υψηλότερος ρυθμός μολύνσεων στη Γερμανία, η «πρεμιέρα» έγινε με δύο ημέρες τηλεκπαίδευσης, και από την Τετάρτη εναπόκειται σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα να αποφασίσει εάν θα επιστρέψει ή μη στα διά ζώσης μαθήματα.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία, όπου έχει εφαρμοστεί σκληρό lockdown εδώ και δύο εβδομάδες, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 10 Ιανουαρίου, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 παραμένει υψηλός, ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, η κυβέρνηση.

Τα σχολεία είχαν κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα από το σύνηθες για τις χειμερινές διακοπές.

Διαβάστε επίσης:

Λύνεται ο γρίφος για τα σχολεία: Προς άνοιγμα τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου – «Κλειδώνουν» τα πρωτόκολλα

«Υιοθέτησε» τα δίδυμα της πρώην συντρόφου του, για να μην δηλώνονται ως «άνευ πατρός»

Όταν το παιδί δεν διαβάζει, δεν το κάνει από τεμπελιά