Πώς να μάθετε στο παιδί σας να σας διακόπτει ευγενικά

Η κατάσταση είναι γνωστή. Δύο ενήλικες μιλούν και ένα παιδί πρέπει οπωσδήποτε να πει κάτι τρομερά σημαντικό στη μαμά του. «Μαμά! Μαμά!», το παιδί διακόπτει τη μητέρα του στη μέση μιας συζήτησης με τη φίλη της. Πέντε λεπτά αργότερα αυτό συμβαίνει ξανά. «Συγνώμη, μαμά;». Ακόμη και με ευγενικές λέξεις, η μητέρα διακόπτεται. Μπορεί να είναι δύσκολο να εστιάσετε σε οποιαδήποτε συζήτηση και να είστε αποτελεσματικός ακροατής όταν οι σκέψεις σας διακόπτονται συνεχώς.

Υπάρχει μια πολύ καλή ιδέα για ένα παιδί, προκειμένου να δείχνει σεβασμό στους μεγαλύτερους όταν διακόπτει μια συνομιλία. Ονομάζεται «Κανόνας της Διακοπής».

Δείτε πώς λειτουργεί: Όταν δύο ενήλικες μιλούν και ένα παιδί πρέπει να τους διακόψει, απλά βάζει το χέρι του στον ώμο του γονέα του και περιμένει υπομονετικά χωρίς να μιλάει.

Διατηρώντας την επαφή, ο γονέας γνωρίζει ότι το παιδί χρειάζεται κάτι. Τότε μπορεί να αγγίξει το χέρι του παιδιού για να αναγνωρίσει την παρουσία του και στη συνέχεια, να περιμένει μέχρι να υπάρξει μια φυσική παύση στη συνομιλία ή μια καλή στιγμή για να απευθυνθεί στο παιδί: «Σε ευχαριστώ που περίμενες, πώς μπορώ να σε βοηθήσω;». Οι ανάγκες του παιδιού έχουν εισακουστεί και έχουν αντιμετωπιστεί με αμέριστη προσοχή σε μια στιγμή που καθορίζεται από τον γονέα.

Εάν συνηθίζετε να κρύβεστε μέσα στο σπίτι, προκειμένου να έχετε μια τηλεφωνική επικοινωνία χωρίς «παρεμβολές» από τα παιδιά σας, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τον «Κανόνα της Διακοπής». Έτσι, τα παιδιά σας δεν θα περιμένουν για πάντα κι εσείς θα έχετε λίγα λεπτά για να τελειώσετε τη συνομιλία σας πριν αναλάβετε να λύσετε το πρόβλημα του παιδιού σας!

Εκτός από το προφανές μάθημα της υπομονής, ο «Κανόνας της Διακοπής» διδάσκει τα παιδιά να σέβονται τους μεγαλύτερους και τις συνομιλίες τους.

Πηγή: thehouseofhendrix.com