Πώς να τα βγάλεις πέρα με ένα παιδί που έχει βγει εκτός ελέγχου

Πολλοί μπορεί να είναι οι γονείς που νιώθουν, ότι τα παιδιά τους βγαίνουν εκτός ελέγχου από καιρό σε καιρό, όμως για κάποιους άλλους η κατάσταση αυτή είναι σχεδόν καθημερινή. Αν νιώθετε, ότι το παιδί σας καταρρίπτει τους κανόνες συχνότερα από όσο τους ακολουθεί, αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να κερδίσετε πίσω την ισχύ σας.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στα παιδιά αρέσουν τόσο οι κανόνες όσο και τα όρια. Γνωρίζοντας ότι ένας σημαντικός για εκείνα ενήλικας «κάνει κουμάντο» στη ζωή τους, τα βοηθά να νιώθουν ασφάλεια. Αν δεν κάνετε πράξη τους κανόνες που έχετε θέσει και δεν υπάρχουν συνέπειες όταν αυτοί καταπατώνται, τα παιδιά βρίσκονται σε κατάσταση σύγχυσης.

Αν τα παιδιά σας είναι εκτός ελέγχου, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τα ηρεμήσετε και να βελτιώσετε τη συμπεριφορά τους. Η συνεπής πειθαρχία, όμως, είναι βασική, προκειμένου η καλή συμπεριφορά να παραμένει έτσι.

Θέστε κανόνες

Επιβάλλετε κανόνες που θα μειώσουν το χάος στο σπίτι. Ορίστε ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα στην καθημερινότητά σας και βάλτε και τα παιδιά σας μέσα σας αυτό, αναθέτοντάς τους δουλειές και ευθύνες. Για παράδειγμα, κάθε βράδυ πριν το φαγητό, πείτε τους ότι εκείνα θα είναι υπεύθυνα να στρώσουν το τραπέζι, ενώ αργότερα αν απλώνετε ρούχα, ζητήστε τους να σας βοηθήσουν, δίνοντάς τα από τον κουβά. Τα παιδιά που έχουν κάτι να κάνουν, σπάνια δημιουργούν προβλήματα στο σπίτι.

Επικεντρωθείτε στο τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά, παρά στο τι δεν κάνουν. Έτσι, αντί να τους λέτε «Όχι τηλεόραση πριν το φαγητό», πείτε «Μπορείτε να φτιάξετε ένα παζλ ή να ζωγραφίσετε». Δώστε, δηλαδή, θετικές επιλογές που θα κάνουν το παιδί σας να νιώσει ότι έχει έναν σχετικό έλεγχο.

Δημιουργήστε αποτελεσματικές συνέπειες

Κάθε φορά που κάποιο από τα παιδιά παραβαίνει τους οικογενειακούς κανόνες, και μάλιστα με άσχημη συμπεριφορά, χρειάζεται να δεχτεί τις αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες. Όταν το παιδί δει ότι έχετε πάρει σοβαρά το ζήτημα των κανόνων, θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί. Παράλληλα, σκεφτείτε αποτελεσματικές στρατηγικές πειθαρχίας που μπορείτε να επιστρατεύετε κάθε φορά που το παιδί φέρεται ανεπίτρεπτα: Ζητήστε του να παραμείνει στο δωμάτιό του όταν είναι επιθετικό, αφαιρέστε του κάποιο προνόμιο (π.χ. πάρτε το tablet) όταν δεν συμμορφώνεται με κάποιον κανόνα. Αναπτύξτε, δηλαδή, ένα πλάνο βάσει του οποίου θα αντιμετωπίζετε κάθε κακή συμπεριφορά, ώστε να είστε κάθε φορά προετοιμασμένοι για το πώς να αντιδράτε όταν αυτή προκύπτει.

Μην απογοητευτείτε αν η συμπεριφορά του παιδιού χειροτερέψει λίγο πριν αρχίσει να βελτιώνεται. Όταν αρχίσει να δέχεται τις συνέπειες, μπορεί να επιδιώξει να τεστάρει τα όριά σας, για να καταλάβει πόσο σοβαρά έχετε πάρει τους κανόνες σας. Αλλά όταν δει ότι το εννοείτε, ότι θα υπάρχουν συνέπειες, η συμπεριφορά του θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Προτιμήστε τη θετική πειθαρχία

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί λαμβάνει την προσοχή σας με θετικό τρόπο. Αυτό, βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο όταν έχετε περισσότερα από ένα ή δύο παιδιά. Ωστόσο, δίνοντας στο κάθε παιδί έστω 15 λεπτά από τον χρόνο σας κάθε μέρα, και εφόσον αφοσιώνεστε σε εκείνο, θα δείτε ότι πολλές άσχημες αντιδράσεις θα καταπνιγούν πριν ακόμα αρχίσουν.

Τα καλά λόγια, επίσης, κινητοποιούν τα παιδιά. Όταν, δηλαδή, βλέπετε ότι ακολουθεί τους κανόνες, να του το λέτε και να το επαινείτε γι’αυτό, οπότε έτσι θα μειώσετε την ανάγκη του να αποζητά συνέχεια την προσοχή σας, βγαίνοντας εκτός ορίων.

Δημιουργήστε ένα ανταποδοτικό σύστημα που θα δίνει στο παιδί επιπλέον κίνητρα για να συμπεριφέρεται σωστά. Επιτρέψτε του, για παράδειγμα, να παίξει λίγη ώρα παραπάνω στο tablet αν έχει τελειώσει με τα μαθήματά του εγκαίρως και σωστά ή αν έχει μαζέψει το δωμάτιό του, ώστε να καταλάβει ότι μόνο να κερδίσει έχει όταν ακολουθεί τους κανόνες, ενώ αντίστροφα πείτε του ότι θα χάσει το επόμενο πάρτι γενεθλίων αν η συμπεριφορά του συνεχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου.

Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού

Μη φοβάστε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, π.χ. στον παιδίατρό σας ή στον ψυχολόγο του σχολείου, αν το παιδί παρουσιάζει συμπεριφορές που σας ανησυχούν. Οι ειδικοί αυτοί θα σας δώσουν εφόδια και οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε ξανά τον έλεγχο στην οικογένειά σας.

Πηγή: verywell.com