10 τρόποι για να μην ξεχάσουν τα παιδιά το καλοκαίρι όσα έμαθαν στο σχολείο

Το καλοκαίρι είναι κατ’ εξοχήν η εποχή της ξεγνοιασιάς και του παιχνιδιού. Και έτσι πρέπει να είναι, ιδιαιτέρως για τα παιδιά.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού τα παιδιά μας θα παίξουν, θα τραγουδήσουν, θα κολυμπήσουν, θα νευριάσουν, θα βαρεθούν, θα γελάσουν και… θα ξεχάσουν – κατά πάσα πιθανότητα – όσα έμαθαν στο σχολείο

Πώς θα καταφέρουμε, λοιπόν, οι γνώσεις που κατακτήθηκαν με κόπο τη σχολική χρονιά να μην… εξαφανιστούν από το μυαλουδάκι των παιδιών μας στη διάρκεια των ανέμελων καλοκαιρινών διακοπών;

Συνδυάζοντας τη μάθηση και τη διασκέδαση. Ο καλύτερος τρόπος, λένε, για να μάθει ένα παιδί είναι το παιχνίδι και το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να εκμεταλλευτείτε αυτή τη δυνατότητα.

Διαβάστε παρακάτω μερικούς έξυπνους και επιτυχημένους τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά να κρατήσουν «φρέσκα» στο μυαλό τους όσα έμαθαν τη σχολική χρονιά που πέρασε και να ξεκινήσουν προετοιμασμένα καλύτερα εκείνη που έρχεται.

Καθημερινή ανάγνωση

Αναζητήστε ευκαιρίες για διάβασμα και ανάγνωση. Το εξωσχολικό βιβλίο έχει τεράστια επιρροή στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών και βελτιώνει τη μάθηση σε όλα τα επίπεδα. Δημιουργήστε χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα και καθιερώστε δέκα με δεκαπέντε λεπτά διάβασμα μέσα στην ημέρα από το αγαπημένο βιβλίο του παιδιού.

Διαγωνισμός… παραμυθιού

Ενισχύστε τον γραπτό λόγο του παιδιού… παίζοντας. Οργανώστε έναν διαγωνισμό παραμυθιού, αν θέλετε και εικονογράφησης, και μοιράστε ένα χαρτί στα παιδιά. Το πρώτο παιδί θα γράψει μία πρόταση από το παραμύθι του στο χαρτί, ο επόμενος θα συνεχίσει την ιστορία με τη δική του πρόταση μέχρι να φτάσετε στο τέλος. Έτσι και ο γραπτός λόγος βελτιώνεται και η φαντασία του παιδιού δεν… σταματά!

Έχεις μήνυμα

Αν θέλετε κάτι ακόμα πιο διασκεδαστικό και διαδραστικό παίξτε το «έχεις μήνυμα». Γράψτε καθημερινά σημειώματα στο παιδί και σκορπίστε τα σε διάφορα μέρη του σπιτιού. Το πιθανότερο είναι πως θα βρει πολύ διασκεδαστικό αυτό το παιχνίδι και θα χαίρεται που έχει να διαβάζει καθημερινά κάτι από εσάς! Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει το ίδιο για να εξασκείται παράλληλα στις δεξιότητες γραφής. Στο τελευταίο μήνυμα κάθε φορά μπορείτε να κρύβετε και μια μικρή έκπληξη, για να γίνει ακόμα πιο δελεαστικό για το παιδί!

Καθημερινές υποχρεώσεις

Ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού. Ζητήστε του για παράδειγμα να σημειώνει όσα χρειάζεστε από το σουπερ μάρκετ όσο εσείς ψάχνετε τι λείπει. Μπορείτε ακόμα και να μαγειρέψετε μαζί. Αναθέτοντάς του να διαβάζει τις συνταγές και εσείς να εκτελείτε ή να μετράτε τα υλικά μαζί το παιδί εξασκείται στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και… τη δημιουργικότητα!

Οι… καλοί λογαριασμοί

Την ώρα που συγκεντρώνετε τους λογαριασμούς και φτιάχνετε τον οικονομικό προϋπολογισμό του σπιτιού, ζητήστε τη βοήθεια του παιδιού στις μαθηματικές πράξεις, προσέχοντας πάντα οι απαιτήσεις σας να ανταποκρίνονται στις γνώσεις του παιδιού.

Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του στην οργάνωση του ταξιδιού ή της εκδρομής, δημιουργώντας προβλήματα για τον υπολογισμό των αποστάσεων, της ώρας και του κόστους.

Δώστε έμφαση στην επανάληψη της προπαίδειας, της πρόσθεσης ή της αφαίρεσης. Σε ανύποπτο χρόνο κάντε ερωτήσεις μαθηματικών πράξεων έτσι ώστε τα παιδί να κρατά μια συνεχή αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστική επαφή!

Η φυσική στο μπαλκόνι σας

Δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την επιστήμη της φυσικής από το να τη βλέπουν να εξελίσσεται μπροστά τους! Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φυτέψτε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σπόρους ή μικρά φυτά και να συζητήσετε με το παιδί τους τρόπους (νερό, ήλιος, αέρας) που θα τα φροντίσετε για να μεγαλώσουν, παρακολουθώντας παράλληλα την εξέλιξή τους.

Βόλτες στα μουσεία

Είναι σίγουρο ότι σε όποια περιοχή της Ελλάδας ή του εξωτερικού και αν είστε ένα μουσείο θα το βρείτε δίπλα σας. Όποιο κι αν είναι το περιεχόμενο του μουσείο εσείς μη διστάσετε να το επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά. Πέρα από υπέροχες εικόνες που θα δουν τα παιδιά, Θα βρείτε σίγουρα έντυπο υλικό ή βιβλία στο μουσείο για να μελετήσετε, ενώ μπορείτε μετά να φτιάξετε ένα κολάζ από τη μέρα επίσκεψής σας ως αναμνηστικό. Αναζητήστε επίσης εκπαιδευτικά παιδικά προγράμματα, τα οποία είναι πολλά και στην περιφέρεια.

Ο έναστρος ουρανός γίνεται… πίνακας γνώσης

Τα περισσότερα βράδια του καλοκαιριού ο ουρανός είναι πεντακάθαρος κι αν βρίσκεστε σε κάποιο νησί ή στο χωριό είναι σίγουρο ότι μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο έναστρο θέαμα. Αδράξτε την ευκαιρία και μιλήστε με τα παιδιά για τα αστέρια, τον κύκλο που κάνει το φεγγάρι μέχρι να «γεμίσει» και αναζητήστε αστερισμούς και σχέδια στον νυχτερινό ουρανό.

Επιτραπέζια παιχνίδια

Ο καλύτερος και ένας από τους διασκεδαστικότερους τρόπους για να ακονίσετε το μυαλό των παιδιών. Υπάρχουν πολλά επιτραπέζια παιχνίδια που ασκούν το μυαλό, τη σκέψη, τη μνήμη και το λεξιλόγιο των παιδιών, ενώ παιχνίδια κρεμάλα μπορείτε να τα παίξετε με ελάχιστο εξοπλισμό, μολύβι και χαρτί και βοηθούν πολύ την ορθογραφία και το λεξιλόγιο των παιδιών.

Κάντε… εξερευνήσεις

Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να εξερευνήσετε τη φύση. Είτε βρίσκεστε κοντά στο βουνό είτε κοντά στη θάλασσα ξεκινήστε τις αναζητήσεις και τις συζητήσεις για τα καιρικά φαινόμενα, τις πέτρες, τα φυτά, τα ζώα, το περιβάλλον και τη φύση εν γένει.

Μπορείτε να ξεκινήσετε μία συλλογή από πετραδάκια ή κοχύλια και έτσι το παιδί σας να αποκτήσει ένα νέο χόμπι, να μοιραστεί μαζί σας ανησυχίες, προβληματισμούς και απορίες, να εξασκήσει τα μαθηματικά του και – το βασικότερο – να περάσει όμορφα με τους γονείς του.