Πώς τα χλαμύδια επηρεάζουν τη γονιμότητα του ζευγαριού

Τα χλαμύδια αποτελούν μικροοργανισμούς των οποίων η εμφάνιση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα. Οι μικροοργανισμοί όπως τα χλαμύδια μεταδίδονται σεξουαλικά και προκαλούν λοιμώξεις στο γυναικείο και ανδρικό γεννητικό σύστημα χωρίς να δημιουργούν πάντα εμφανή συμπτώματα. Η εμφάνισή τους, ωστόσο, είναι σημαντική καθώς είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα υπογονιμότητας καθώς και προβλήματα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Εμείς ζητήσαμε από τον κ. Γεράσιμο Μαρινάκη MD, Μαιευτήρα, Ενδοσκοπικό Χειρουργό, Γυναικολόγο, να μας μιλήσει για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τα χλαμύδια, όπως επίσης και για τα αίτια, όπως και τη θεραπεία τους.

Μετάδοση

 • Η κολπική σεξουαλική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού, με άντρες –φορείς των χλαμυδίων αποτελεί τον τρόπο μετάδοσης στις γυναίκες.
 • Λοιμώξεις
 • Τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν σαλπιγγίτιδα, ουρολοίμωξη, λοίμωξη στο εσωτερικό της μήτρας και πολλές φορές λοίμωξη σε όλο το εσωτερικό της κάτω κοιλιακής χώρας (πυελική λοίμωξη).
 • Συμπτώματα
  • αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • κιτρινωπές κολπικές εκκρίσεις
  • πόνος χαμηλά στη κοιλιά
  • πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • μεγάλη ποσότητα αίματος κατά την περίοδο

Η εμφάνιση όλων των παραπάνω συμπτωμάτων δεν είναι απαραίτητη. Μπορούν να εμφανισθούν μεμονωμένα ή και καθόλου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει προκληθεί ήδη μία χρόνια λοίμωξη από τα χλαμύδια

Υπογονιμότητα
Τα χλαμύδια αποτελούν μικροοργανισμούς των οποίων η εμφάνιση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα.
Είναι πιθανό να προκαλέσουν απόφραξη των σαλπίγγων εμποδίζοντας την σύλληψη καθώς ως γνωστόν οι σάλπιγγες αποτελούν το περιβάλλον όπου το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο. Ακόμα και αν ο ακτινολογικός έλεγχος δείξει ότι οι σάλπιγγες είναι βατές, τα χλαμύδια μπορεί να επηρεάζουν το μικρο-περιβάλλον εντός της σάλπιγγας εμποδίζοντας την σύλληψη ή εφόσον υπάρξει σύλληψη να δημιουργηθεί εξωμήτριος κύηση καθώς το έμβρυο θα έχει εγκλωβιστεί στην σάλπιγγα.

Εγκυμοσύνη
Τα χλαμύδια επηρεάζουν και την εγκυμοσύνη. Μπορεί να προκαλέσουν αφενός αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και αφετέρου πρόωρο τοκετό.

Άνδρες και χλαμύδια
Τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν στους άνδρες λοίμωξη στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή και στον προστάτη (προστατίτιδα). Ως συμπτώματα οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν κιτρινωπές εκκρίσεις από την ουρήθρα, πόνο στους όρχεις, πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή και μόνιμη αίσθηση βάρους χαμηλά στην κοιλιά.

Προφυλάξεις
Στην περίπτωση που ο σύντροφος είναι φορέας ή πιθανός φορέας του μικροβίου απαιτείται δίχως άλλο η σωστή χρήση προφυλακτικού.

Θεραπεία
Για την θεραπεία των χλαμυδίων προβλέπεται φαρμακευτική αγωγή με βάση τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας έχει και ο συντονισμός της με τη θεραπεία του συντρόφου.

Ελεγχος
Αν υποψιάζεστε την ύπαρξη της λοίμωξης ή αν έχουν εμφανιστεί κάποια από τα συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα σας ενημερώσει για τον τρόπο εξέτασης και για τους τρόπους διερεύνησης της πιθανής βλάβης που μπορεί να έχει ήδη δημιουργηθεί από την χλαμυδιακή λοίμωξη.

Ακρίβεια διάγνωσης
Απαιτείται σωστή τεχνική και μεθοδολογία κατά τη λήψη δειγμάτων προς διερεύνηση της λοίμωξης. Στη συνέχεια, ο βαθμός εξειδίκευσης του εργαστηρίου και η τεχνική ανάλυσης των δειγμάτων που αυτό εφαρμόζει παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ακρίβεια και εγκυρότητα της διάγνωσης.