Ρεπορτάζ Infokids: Πόσα πρέπει να πληρώσει μία οικογένεια με διαβητικό παιδί για αναλώσιμα;

Πόσα πρέπει να πληρώσει μία οικογένεια με διαβητικό παιδί για αναλώσιμα;

Ρεπορτάζ Infokids: Πόσα πρέπει να πληρώσει μία οικογένεια με διαβητικό παιδί για αναλώσιμα;

Αναστάτωση, σύγχυση και αγωνία έχει προκαλέσει σε χιλιάδες άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 (ΣΔΤ1) και τις οικογένειές τους το νέο ΦΕΚ που αφορά προμήθεια αναλώσιμων υλικών για τις αντλίες ινσουλίνης.

Ο ΕΟΠΠΥ αποφάσισε να μειώσει τα ποσά των αποζημιώσεων για τις εταιρίες που εισάγουν τα εν λόγω προϊόντα στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ασθενείς και οι οικογένειές τους να κληθούν να καταβάλλουν τη διαφορά.

Το πρόβλημα αφορά και χιλιάδες παιδιά τα οποία έχουν ήδη διαγνωστεί με ΣΔΤ1 και χρειάζονται επειγόντως τα συγκεκριμένα αναλώσιμα καθώς είναι απαραίτητα για τη σωστή ρύθμιση και διαχείριση του σακχάρου τους. 

Η μείωση φτάνει περίπου τα 130 ευρώ ανά μήνα, καθώς η αποζημίωση, από 45 ευρώ ανά αισθητήρα μειώνεται στα 20 ευρώ.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) είχε αναφέρει προ ημερών «είναι καθαρά αντιεπιστημονικό και υλιστικό να βάζει κανείς σε έναν κουβά όλους τους αισθητήρες και να τους θεωρεί όλους το ίδιο. Δεν νοείται να καλύπτονται με το ίδιο ποσό αναλώσιμα προηγμένης τεχνολογίας και αυτοματοποίησης με την αντλία και ξαφνικά να δίνεται η μισή αποζημίωση για αυτά! Δεν είναι δυνατόν να μην λήφθηκε υπόψη η αποζημίωση άλλων κρατών στην Ευρώπη!»

Το Infokids.gr επικοινώνησε με την ΕΛΟΔΙ προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το επίμαχο ΦΕΚ που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από την αξιωματική αντιπολίτευση στον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό λάθος, όσον αφορά τη μείωση των τιμών για τους αισθητήρες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, που η ΕΛΟΔΙ έσπευσε να το επισημάνει. Τονίσαμε πως ίσως έγινε κάποιο «μπέρδεμα», ωστόσο δεν πήραμε απάντηση ποτέ από τον ΕΟΠΥΥ για το συγκεκριμένο θέμα», όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα.

Όπως μας διευκρίνισε η κ. Τσαχαλίνα, οι αντλίες νέας τεχνολογίας με αισθητήρες συνεχούς καταγραφής γλυκόζης είναι αυτοματοποιημένες και συνδέονται μεταξύ τους, δηλαδή λειτουργούν σαν υβριδικό πάγκρεας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν χρειαστεί σταματούν την έγχυση ινσουλίνης, ώστε να αποφεύγεται η υπογλυκαιμία κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικό κώμα. Αντίθετα χορηγούν παραπάνω ινσουλίνη από μόνες τους ώστε να αποφεύγεται το επεισόδιο της υπεργλυκαιμίας, μίας εξίσου επικίνδυνης κατάστασης που οδηγεί σε διαβητική κετοξέωση και κατάληξη του παιδιού.

Σε ερώτηση σχετικά με το κόστος που καλείται να καταβάλει μία οικογένεια με ένα παιδί με ΣΔΤ1 για τα συγκεκριμένα αναλώσιμα, η κ. Τσαχαλίνα μας απάντησε, ότι χρειάζονται μηνιαία περίπου 250-270 ευρώ, ένα έξοδο εφ’ όρου ζωής.  

Όσον αφορά τους σχολικούς νοσηλευτές και αν επαρκούν για τα παιδιά με διαβήτη, η κυρία Τσαχαλίνα μας ανέφερε: «Υπήρξαν κάποια κενά πέρυσι, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε πως φέτος θα καλυφθούν όλα. Είναι πάγιο αίτημά μας να υπάρχει θεσμοθετημένος σχολικός νοσηλευτής σε όλα σχολεία που υπάρχουν παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη. Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει τα σχολεία, καθώς έχει τις αιτήσεις των γονέων τους από τις προηγούμενες χρονιές, ούτως ώστε να αποστέλλονται οι νοσηλευτές από την αρχή της σχολικής χρονιάς και όχι αργότερα πχ τα Χριστούγεννα ή στη μέση της χρονιάς καθώς έτσι διαφυλάσσεται η ασφάλεια των παιδιών μας».

 «Το ζητούμενο είναι να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη ασφάλεια για τα παιδιά μας αλλά και για τις οικογένειές μας, να κάνουμε το δύσκολο τρόπο ζωής που βιώνουμε καθημερινά ευκολότερο, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε τις επιπλοκές του διαβήτη στο μέλλον», ανέφερε η κ. Τσαχαλίνα.

Τι απάντησε στις αντιδράσεις ο Υπ. Υγείας

«Θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή στην πρόσβαση τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη. Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας τα συμφέροντα θίγονται», ήταν η απάντηση του κ.Θάνου Πλεύρη στην επίκαιρη ερώτηση της αντιπολίτευσης.

Δείτε εδώ το επίμαχο ΦΕΚ
Διαβάστε επίσης:

«Ήμασταν σε ένα δωμάτιο με ένα στρώμα κι ένα τραπέζι»: Η συγκλονιστική ζωή της χρυσής ακοντίστριας Ελίνας Τζένγκο

Στα κορυφαία ταλέντα του κόσμου για το 2022 ο μικρός Μότσαρτ, Στέλιος Κερασίδης

«Αν σου πουν πως απαγορεύεται να δείξεις το στήθος σου δημόσια, ας μηνύσουν τα περίπτερα που τα έχουν φάτσα φόρα»

 

 

 

Ροή Ειδήσεων