«Πού χάθηκε η ανεμελιά της παιδικής ηλικίας;» – Ανοιχτή συνάντηση για γονείς και παιδαγωγούς (9/3)

Η πρόταση «γονείς Απλά!» συναντά τους γονείς σε έναν κοινό στόχο: την προστασία της παιδικής ηλικίας από τα «πάρα πολλά» (σε αντικείμενα, ερεθίσματα, επιλογές, δραστηριότητες, ευθύνες, οθόνες, ειδήσεις, έγνοιες) και από το «πάρα πολύ γρήγορα» (σε ένα μεγάλωμα που βεβιασμένα προσπερνά την ξεγνοιασιά). Αντλεί έμπνευση από το ομότιτλο βιβλίο του Kim John Payne (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) και συνοψίζει την εμπειρία ενός ολόκληρου κινήματος γονιών και παιδαγωγών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη, οι οποίοι στηρίζουν το δικαίωμα στην παιδική ηλικία.

Η ανοιχτή συνάντηση «γονείς Απλά!», στο Κέντρο Οικογενειακής Θεραπείας «Ανθρώπων Βήματα», στην Ηλιούπολη, την Πέμπτη 9 Μαρτίου από τις 10:30 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι, απευθύνεται σε γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αλλά και σε γονείς εφήβων. Προσκαλεί τους γονείς να γνωρίσουν το πώς λειτουργούν οι ομάδες «γονείς Απλά!» και τους προκαλεί να εστιάσουν στο θέμα «ανεμελιά» (για τα παιδιά και για τους ίδιους).

Φεύγοντας από τη συνάντηση, μέσα από κουβέντα, παιχνίδια, ιστορίες, εικόνες και πειραματισμούς, θα πάρουν λίγη περισσότερη δύναμη, για να μπορέσουν να πουν «όχι, ευχαριστώ!» σε όλα εκείνα που ασφυκτικά πιέζουν τα παιδιά και τους ίδιους για «πάρα πολλά», «πάρα πολύ νωρίς», «πάρα πολύ γρήγορα». Θα μπορούν επίσης, όσοι το επιθυμούν, να συν-δημιουργήσουν μια ομάδα «γονείς Απλά!» και να την ολοκληρώσουν μετά από επτά (7) εβδομαδιαίες συναντήσεις.

πόδια έξω από το αυτοκίνητο

Οι ομάδες προσφέρουν στους γονείς μια παύση: το χώρο και το χρόνο για να αναζητήσουν μικρές ανάσες χαράς και ανεμελιάς, μέσα στους εξαντλητικούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Οι συμμετέχοντες στις ομάδες «γονείς Απλά!» έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρία και γνώση, ανοιχτά και ελεύθερα, χωρίς κανόνες ή οδηγίες. Προσφέρουν ο ένας στον άλλον έμπνευση και ιδέες για το πώς μπορούν να αποφορτίσουν την καθημερινότητα της οικογενειακής ζωής από το άγχος.

Τελικά, ακονίζουν την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται εκείνα τα ασήμαντα και τα απλά, τα οποία προσφέρουν χαρά μέσα στην καθημερινότητα. Εκείνα, τελικά, που προστατεύουν την παιδική ηλικία και τους θησαυρούς της από το άγχος και την πίεση, από μια πρόωρη ενηλικίωση που προσπερνά τα πιο πολύτιμα.

Τις συναντήσεις συντονίζει η Λαμπρινή Σταμάτη, σύμβουλος επικοινωνίας, διαπιστευμένη συντονίστρια ομάδων «γονείς Απλά!», η οποία φέρνει στην Ελλάδα γνώση και εμπειρία από τη διεθνή κοινότητα Simplicity Parenting.

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ: 699 77 15 382 ή στο e-mail [email protected]

Κέντρο Οικογενειακής Θεραπείας «Ανθρώπων Βήματα»
Σαρανταπόρου 4, Ηλιούπολη
Τηλ: 699 77 15 382
E-mail [email protected]
www.goneisapla.gr