“Πράσινο” φως για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα Συμπεριληπτικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης

Η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή πραγματοποίησε συνάντηση με τον Δρ. Ηρακλή Μοσκώφ, Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων και τον πρόεδρο της οργάνωσης New Wrinkle, Στέφανο Νόλλα, τη Δευτέρα 26 Απριλίου. Ο κ. Μοσκώφ με τον κ. Νόλλα παρουσίασαν στην Υφυπουργό Παιδείας το πρόγραμμα, που αποβλέπει στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών με εξειδικευμένο και σύγχρονο τρόπο πάνω στα αντικείμενα του σεβασμού της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενημέρωσης σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, της έμφυλης βίας και τι περιλαμβάνει, της αναγνώρισης και αντιμετώπισης κινδύνων, της πρόληψης σεξουαλικής εκμετάλλευσης και σύγχρονης δουλείας και τέλος, το διαδίκτυο.

Όλα όσα έγιναν στη συνάντηση για την συμπεριληπτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Στον απόηχο της συνάντησης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Human Rights for Beginners, το οποίο είχε υλοποιήσει με εξαιρετική επιτυχία η New Wrinkle το 2020, συζητήθηκε η προοπτική ενός νέου καινοτόμου προγράμματος, που αφορά στην Συμπεριληπτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στα Ειδικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Το πρόγραμμα της Συμπεριληπτικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης αποτελεί ένα εξειδικευμένο σκέλος της ευρύτερης θεματικής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σχολικό περιβάλλον.

Δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, προκύπτει η ανάγκη μεγαλύτερης εξειδίκευσης στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα κληθούν να διδάξουν το αντικείμενο. Σημειώνεται δε ότι το άρθρο 5 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης (όπως κυρώθηκε με τον Ν.3727/2008) περιλαμβάνει την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σχετικά με τη γενετήσια εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Μετά την συνάντηση η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή δήλωσε:

«Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να εξελισσόμαστε σε όλους τους τομείς, καθώς και να εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνία μας. Δεν μπορώ να φανταστώ καταλληλότερη στιγμή, για να εισάγουμε ένα νέο, καινοτόμο πρόγραμμα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην Συμπεριληπτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση. Όπως σε όλα τα θέματα, πρέπει να βοηθήσουμε στην διαμόρφωση ενσυνείδητων και υπεύθυνων πολιτών. Είναι μεγάλη μας χαρά να γινόμαστε αποδέκτες τέτοιων προτάσεων και προγραμμάτων, που αποβλέπουν στην συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και έχουν τόσο υψηλή ποιότητα, κριτήρια και στόχους. Αυτές οι ενέργειες, μπορούν να συμβάλλουν θετικότατα στην διαπαιδαγώγηση των αυριανών πολιτών, με γνώμονα τις διαχρονικές αρχές της ελευθερίας της έκφρασης, του αλληλοσεβασμού, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης».

Ο πρόεδρος της New Wrinkle, κ. Στέφανος Νόλλας δήλωσε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι, που μας δίνεται η ευκαιρία να συνεισφέρουμε σε μια τόσο αξιόλογη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Μετά από μια σειρά επιτυχημένων προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που έχουμε υλοποιήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την τεχνογνωσία για να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε ένα θέμα τόσο επίκαιρο και σημαντικό».