Προσθετέος και αφαιρετέος: Το έξυπνο κόλπο ενός δασκάλου για να τους ξεχωρίζουν εύκολα τα παιδιά

Προσθετέοι και αφαιρετέοι: Το έξυπνο κόλπο ενός δασκάλου για να τα ξεχωρίζουν εύκολα τα παιδιά

Τα μαθηματικά για τα περισσότερα παιδιά είναι ένας πονοκέφαλος. Όχι για όλα, αλλά ομολογουμένως δεν είναι λίγα εκείνα που ακούν τη λέξη και μόνο και… φεύγουν τρέχοντας.

Γινόμενα, κρατούμενα, πράξεις, προσθέσεις, αφαιρέσεις και πολλαπλασιασμοί, σύμβολα και σχήματα γίνονται όλα ένας ωραίους… «πουρές» σε πολλά παιδικά μυαλουδάκια.

Κάπως έτσι λοιπόν και οι έννοιες «προσθετέος» και «αφαιρετέος». Ο δάσκαλος Μάριος Μάζαρης για μία ακόμη φορά μάς αποδεικνύει, ότι έχει τον τρόπο να να συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, να κάνει το μάθημα απόλαυση και εύκολο ό,τι δυσκολεύει τους μαθητές.

Με τους μαθητές του έπαιξαν ένα έξυπνο παιχνίδι στην τάξη, προκειμένου να ξεχωρίσουν αυτές τις δύο μαθηματικές έννοιες. Στην ανάρτησή του ο δάσκαλος αναφέρει, τι ακριβώς έκαναν:

«Εσάς σας αρέσει να αθροίζετε τις χαρές σας ή να λύνετε τις διαφορές σας; Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα μαθηματικά σήμερα, με ένα γκάλοπ, που έδειξε τα περισσότερα παιδιά να επιλέγουν να αθροίζουν και όχι να αφαιρούν!

Για χάρη όμως του παιχνιδιού, χωριστήκαμε σε δυο ομάδες, τους Προσθετέους και τους Αφαιρετέους! Στόχος σε αυτή τη μάχη ήταν να αναδείξουμε την ομάδα που θα καταφέρει να προσθέσει ή να αφαιρέσει πιο πολύ!

Κάθε παιδί έγραψε έναν αριθμό σε ένα χαρτί που έδωσα (από 7ψήφιο και πάνω), ύστερα χωριστήκαμε σε ομάδες και περιμέναμε το κουδούνι. Με τον ήχο του κουδουνιού και μέχρι να τελειώσει ο χρόνος, έπρεπε κάθε παιδί να κάνει ζευγάρι με άλλο ένα παιδί της ομάδας του και είτε να προσθέτουν τους αριθμούς τους, είτε να τους αφαιρούν, ανάλογα σε ποια ομάδα βρίσκονταν.

Όταν τελείωναν την πράξη, έψαχναν νέο ταίρι! Άλλος να τον αφαιρέσω! φώναζε ένας, Ψάχνω πρόσθεση, έλεγε μια, είστε υπέροχοι όλοι, σκεφτόμουν εγώ. Όταν τελείωσε ο χρόνος που είχα δώσει, κάναμε επαληθεύσεις για να βρούμε ποια ομάδα έλυσε τα πιο πολλά σωστά. Νίκησαν οι Αφαιρετέοι, γιατί απ’ ότι φαίνεται ξέρουμε να λύνουμε τις διαφορές μας!»

Διαβάστε επίσης:

8 πράγματα που μαρτυρούν τι ΔΕΝ είναι οικογένεια

“Νοέμβρης το φτωχόπαιδο”: Το παραμύθι της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου για τον προτελευταίο μήνα του χρόνου

Φώτης Σεργουλόπουλος: Ο απίθανος λόγος που έχει ασφαλίσει τον γιο του στη Γαλλία