Ρεπορτάζ Infokids: Αλαλούμ με την τηλεκπαίδευση – “Δεν κάνουμε webex από το σπίτι μας” διαμηνύουν οι εκπαιδευτικοί

Η κακοκαιρία Ελπίδα έχει φέρει τα πάνω κάτω στο σκηνικό του καιρού στη χώρα με χιονοπτώσεις και έντονο τσουχτερό κρύο σε όλες τις περιοχές. Πολλοί Δήμοι προχώρησαν σε αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων λόγω καιρού και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας τα μαθήματα θα διεξαχθούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Με τηλεκπαίδευση Δευτέρα και Τρίτη τα σχολεία που έκλεισαν

Ειδικότερα, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρου Κόπτση, ανακοίνωσε ότι στις περιπτώσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά λόγο αρμοδιότητας, αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, προβλέπεται εφαρμογή τηλεκπαίδευσης κατά τις πρωινές ώρες και για την Πρωτοβαθμια και για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η τηλεκπαίδευση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας όταν για έκτακτους αντικειμενικούς λόγους δεν μπορεί αυτή να διεξαχθεί δια ζώσης” αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων, λοιπόν, και με δεδομένο ότι υπάρχει ως εναλλακτική λύση η τηλεκπαίδευση, κρίθηκε ότι είναι ορθότερο και πιο ασφαλές για όλους να ανασταλεί για δυο ημέρες η δια ζώσης εκπαίδευσης και τα μαθήματα να γίνουν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Στην απόφαση συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι οι μαθητές  θα έπρεπε να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα λόγω των πρωτοκόλλων Covid υπό χαμηλές θερμοκρασίες (μέγιστη έως 4 βαθμούς Κελσίου) με κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει το φαινόμενο των ισχυρών χιονοπτώσεων με την πλέον ισχυρή του ένταση.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς για την τηλεκπαίδευση

Η απόφαση περί τηλεκπαίδευσης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων καθώς όπως διαμηνύουν δεν έχουν καμία απολύτως υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν δικό τους εξοπλισμό για εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Όπως εξηγεί στο Infokids.gr η δασκάλα Κ.Ο.Όταν τα σχολεία μας είναι απροσπέλαστα από τα χιόνια ή τον παγετό και κλείνουν, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία τηλεκπαίδευση, ούτε από τα σχολεία ούτε από τα σπίτια. Οι εκπαιδευτικοί εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο χώρο εργασίας μας, δεν μπορούμε να παρέχουμε εργασία και άρα ούτε τηλεκπαίδευση. Καμία μορφή τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να παρέχεται από το χώρο της οικίας μας, με δικό μας εξοπλισμό και πληρωμένη από τον ελάχιστο μισθό μας σύνδεση (ακόμη και αν τα διαθέτουμε)”

Στο ίδιο μήκος είναι και η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών όπου όπως επισημαίνεται “Σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ κάνουμε webex από το σπίτι μας. Από πουθενά δεν προβλέπεται πως είμαστε υποχρεωμένοι/ες να κάνουμε τηλεκπαίδευση με δικά μας μέσα, εξοπλισμό, ρεύμα. από το σπίτι μας. Για αυτό και δίνουν μόνο προφορικές εντολές που δεν πατούν σε καμιά νομοθετική πρόβλεψη.

Τηλεκπαίδευση προβλέπεται να παρέχεται από το σχολείο με μέσα του σχολείου. Το ό,τι δεν έχουν καταφέρει να εξοπλίσουν τα σχολεία είναι απλά χαρακτηριστικό του πόσο αδιαφορούν για τη δημόσια εκπαίδευση (όπως και για την υγεία και άλλα….).

Εάν δοθούν οδηγίες για τηλεκπαίδευση πάμε στο σχολείο μας μόνο εάν αυτό λειτουργεί και θερμαίνεται – όχι εάν έχει κλείσει λόγω παγετού, χιονιού κ.τ.λ.”

Voucher 200 ευρώ

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός» επισημαίνουν τα παρακάτω:

Δεν υπάρχει καμία υποχρεωτικότητα τηλεκπαίδευσης από την οικία και με ατομικό τεχνολογικό εξοπλισμό. Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών προσωπικών μέσων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε κανενός είδους «κυρώσεις» σε συναδέλφους.  Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας αξιοποιήσαμε την τηλεκπαίδευση, με αποκλειστικά δικό μας εξοπλισμό, με προσωπικά έξοδα, για τα οποία ποτέ δεν αποζημιωθήκαμε και χωρίς επιμόρφωση, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και στηρίξαμε τους μαθητές μας με όλους τους τρόπους. Φτάνει πια!!! Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση και η υπουργός παιδείας.”

“Αφήστε τα παιδιά να χαρούν το χιόνι”

Η δασκάλα Ε.Δ. θεωρεί ότι το χιόνι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τα παιδιά να διασκεδάσουν και να παίξουν ανέμελα καθώς λόγω πανδημίας έχουν στερηθεί τις σχολικές εκδρομές και συνεχώς κάνουν μάθημα. Όπως δηλώνει ” Η υπουργός τώρα με τα χιόνια αναγκάζει τα παιδιά να κάνουν τηλεκπαίδευση για να μην χαθούν μαθήματα. Τώρα δεν είναι φυσικός χώρος το σχολείο;

Αν το σχολείο είναι κλειστό γιατί να γίνει το μάθημα σε ένα χώρο,το σπίτι δηλαδή,που δεν είναι κατάλληλο εκπαιδευτικά; Και εφόσον νοιάζεται για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών γιατί αγνοεί τα οφέλη του χιονιού στα παιδιά;

Παιχνίδια, φαντασία, δημιουργικότητα στις κατασκευές, καθαρός αέρας, χρόνος με την οικογένεια. Θα χαθούν δυο μέρες μάθημα . Σιγά το κακό. Περισσότερο κακό είναι να αναγκαστούν να κάνουν μάθημα και να μην βγουν έξω να παίξουν.

Όλα τα παιδιά αν τα ρωτήσεις θα διαλέξουν το χιόνι και όχι την τηλεκπαίδευση. Τα παιδιά δεν έχουν πάει μια εκδρομή, δεν έχουν κάνει γιορτές εδώ και δύο χρόνια και το υπουργείο τα αντιμετωπίζει σαν μηχανές ή ενηλίκους υπαλλήλους μη χάσουν την παραγωγικότητα τους ούτε μια μέρα.

Σεισμός, πυρκαγιές, χιόνια τα παιδιά πρέπει να κάνουν μάθημα”

Σε πολλά σχολεία οι εκπαιδευτικοί θα απέχουν από την τηλεκπαίδευση

Και ενώ από το απόγευμα της Κυριακής διευθυντές και εκπαιδευτικοί κατέβαλαν κυριολεκτικά αγώνα δρόμου για να στήσουν τις ηλεκτρονικές τάξεις, να αποστείλουν εγκαίρως στους γονείς τους συνδέσμους για να μπουν στην πλατφόρμα webex και να είναι καθόλα έτοιμοι οι μαθητές ώστε το πρωί να συνδεθούν και να παρακολουθήσουν το μάθημα εντούτοις σε πολλά σχολεία οι γονείς αργά το βράδυ ενημερώθηκαν ότι οι εκπαιδευτικοί ΔΕΝ θα συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Infokids.gr  χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 13ο&21ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου που οι γονείς ήδη έλαβαν ενημέρωση ότι ΔΕΝ θα γίνει τηλεκπαίδευση την Δευτέρα 24/1 και να αναμένουν νεότερη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι στις 25/1.

Κάτι αντίστοιχο καταγράφηκε και στο 53ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά που όπως ανακοινώθηκε “Για αύριο, Δευτέρα 24/1, δεν προβλέπεται τηλεκπαίδευση μέσω πλατφόρμας webex. Όσον αφορά, την Τρίτη 25/1, αν υπάρξει εκ νέου ενημέρωση, θα ειδοποιηθούμε με Mail από τη διεύθυνση του σχολείου μας και τη σελίδα του συλλόγου.”

Διαβάστε επίσης:

Ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας: Τι θα γίνει τελικά με την τηλεκπαίδευση των κλειστών σχολείων λόγω κακοκαιρίας

Προσοχή: Αλλαγή στον προγραμματισμό εμβολιασμών στο Παίδων Πεντέλης λόγω της κακοκαιρίας

4 λόγοι που θα γίνει υποχρεωτικά διήμερη τηλεκπαίδευση στα κλειστά σχολεία – Σφοδρές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς