Ρομποτεχνία, η μύηση στις θετικές επιστήμες

Πόσες φορές δεν εντυπωσιαστήκαμε από μικρούς ήρωες του κινηματογράφου και της λογοτεχνίας που μέσα από τις γνώσεις τους κατάφεραν να λύσουν γρίφους, να απομυθοποιήσουν μυστήρια και να γίνουν οι αγαπημένοι της παρέας; Αυτές οι γνώσεις των μαθηματικών, της φυσικής και της ρομποτικής γίνονται πραγματικότητα στην «Ρομποτεχνία»! Με μοντέρνο και πρωτότυπο τρόπο, οι άνθρωποι της «Ρομποτεχνίας» μεταλαμπαδεύουν τα υπέροχα μυστικά των θετικών επιστημών σε όλα τα παιδιά που θέλουν να αποκαλύψουν τι κρύβεται πίσω από κάθε… «μυστήριο».

Η Ρομποτεχνία (www.robotexnia.gr) είναι το Εργαστήρι Εναλλακτικής Μάθησης της Κομοτηνής. Βασίζεται στον εκπαιδευτικό άξονα S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics), όπου μέσα από μια σειρά απλών και ευχάριστων δραστηριοτήτων, η μάθηση μετατρέπεται σε ευχάριστη διαδικασία, ενώ το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του και αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Το παιχνίδι συναντά τον υπέροχο κόσμο της γνώσης και μέσω της καθοδήγησης των ανθρώπων της «Ρομποτεχνίας», τα παιδιά εισέρχονται σε έναν νέο κόσμο ανακάλυψης, γνώσης, μαγείας και παιχνιδιού.

Όλοι οι γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, ώστε μέσα από τη γνώση να οδηγηθούν σε μια βιωματική μάθηση, όπου θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, αλλά και την ατομική τους ολοκλήρωση, με μεθόδους που ενισχύουν τη συνεργατικότητα, την έρευνα, την ενσυναίσθηση, την επίλυση σύνθετων προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων, την ανάληψη ευθύνης, την αυτορρύθμιση, και πολλές ακόμη δεξιότητες! Αυτό ακριβώς προσφέρει η Ρομποτεχνία.

Πώς ξεκίνησε η Ρομποτεχνία;

Όπως όλα, η Ρομποτεχνία ξεκίνησε με μια ιδέα! Η ιδέα αυτή έγινε πράξη κι η Ρομποτεχνία πήρε σάρκα και οστά ως «Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Πειραμάτων». Η ποιότητα των υπηρεσιών, ο μοναδικός για τα δεδομένα της Κομοτηνής χώρος της, αλλά κυρίως η αγάπη για το παιδί και η εμπιστοσύνη του κόσμου έκαναν τη Ρομποτεχνία αυτό που είναι σήμερα, δηλαδή ένα ολοκληρωμένο «Εργαστήρι Εναλλακτικής Μάθησης». Οι βασικές αξίες της Ρομποτεχνίας παραμένουν ίδιες: σεβασμός και αίσθημα ευθύνης με στόχο τη διαμόρφωση ενός καλύτερου εκπαιδευτικού τοπίου.

Ρομποτική, Πειράματα, Λογική, Παιδικό Βιβλίο, Εκπαιδευτικός Προγραμματισμός και Δημιουργική Απασχόληση

Η Ρομποτεχνία προσφέρει 6 τμήματα εναλλακτικής μάθησης.

Στο Τμήμα της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσα από τον υπέροχο κόσμο του STEΜ, τα παιδιά συμμετέχουν σε κατάλληλα διαμορφωμένες ομαδικές δραστηριότητες, όπου κατασκευάζουν, προγραμματίζουν, πειραματίζονται, καλλιεργώντας τις απαραίτητες δεξιότητες για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Μπροστά στα μάτια τους δημιουργείται όλος ο σύγχρονος κόσμος. Τα μαθηματικά γίνονται παιχνιδάκι κι η μηχανική ο καλύτερος σύμμαχός τους. Τι πιο εποικοδομητικό κι απολαυστικό για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τις θετικές επιστήμες; Εκτός από τον εκπαιδευτικό άξονα S.T.E.M., η Ρομποτεχνία καινοτομεί λόγω της ομαδοσυνεργατικής μάθησης, της σύνδεσης πολλών επιστήμων – διαθεματικότητα-, του προγραμματισμού και της κατασκευής ρομπότ, της επίλυσης προβλημάτων, της καλλιέργειας δεξιοτήτων, της ελεύθερης έκφρασης, της δομής και διαχείρισης έργου. Έτσι τα παιδιά, όχι μόνο μαθαίνουν, αλλά γίνονται υπεύθυνα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο της μηχανικής και της ρομποτικής.

Στο Τμήμα Πειραμάτων Θετικών Επιστημών τα παιδιά μαθαίνουν να προβληματίζονται, να κάνουν υποθέσεις, να πειραματίζονται βιωματικά και να εξάγουν τα συμπεράσματά τους. Οι μικροί μας επιστήμονες ξεδιπλώνουν τα μυστικά των θετικών επιστημών, καθώς εφοδιάζονται με ό,τι χρειάζεται ένας αυριανός ερευνητής.

Οι δύσκολες για πολλούς θετικές επιστήμες παίρνουν άλλη διάσταση μέσα από το πρίσμα της εκμάθησης των ανθρώπων της Ρομποτεχνίας, αφού προσφέρουν διερευνητική και βιωματική μάθηση, πρακτική εκπαιδευτική προσέγγιση, δράση -όχι απλή παρατήρηση-, δημιουργία κατασκευών, εισαγωγή και επαλήθευση θεωριών, πειραματισμό, φυσικά και εικονικά εργαστήρια.

Στο Τμήμα της Λογικής τα παιδιά γνωρίζουν έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης των μαθηματικών και της φυσικής -εννοιολογικά- και μυούνται σε έναν διαφορετικό, ολιστικό τρόπο σκέψης, μέσω κατάλληλων δραστηριοτήτων, εφαρμογών, γρίφων σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Δ.Π.Θ. Έτσι, τα παιδιά γνωρίζουν τα μαθηματικά, λύνουν σχολικές ασκήσεις, λαμβάνουν μέρος σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, συμμετέχουν σε παιχνίδια με SCORE BOARD, λύνουν ατομικά και ομαδικά προβλήματα, αποκωδικοποιούν γρίφους με τη χρήση ψηφιακών μέσων, tablets, υπολογιστές, κ.ά.

Στο Τμήμα Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού τα παιδιά μπαίνουν στα ενδότερα του προγραμματισμού. Εξοικειώνονται με τους υπολογιστές, τους οποίους μαθαίνουν να χειρίζονται με ιδιαίτερη ευχέρεια. Τα παιδιά χειρίζονται με ευελιξία δεδομένα, χρησιμοποιούν βασικές δομές και εντολές, διαμορφώνουν μεταβλητές και λίστες αλλά και προγραμματισμό χειρισμού γεγονότων (event-driven programming).

Η παιδική λογοτεχνία στο Τμήμα Παιδικού Βιβλίου γίνεται παιχνίδι μέσω μιας ευχάριστης και εποικοδομητικής διαδικασίας. Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με το βιβλίο και τον ίδιο τον δημιουργό του. Μαθαίνουν να εκφράζονται προφορικά και γραπτά, να κρίνουν, να παράγουν τα δικά τους έργα και να κάνουν τις δικές τους βιβλιοπαρουσιάσεις. Έτσι, αποκτούν θάρρος στην έκφραση και ενισχύουν την κοινωνικότητά τους. Η καινοτόμος προσέγγιση στην ανάγνωση των βιβλίων, η βιωματική και ευχάριστη εκπαιδευτική διαδικασία, η ενθάρρυνση των παιδιών, η ανάπτυξη γλωσσικών ικανοτήτων, όπως γραμματική, ορθογραφία και η έκφραση, η γνωριμία με συγγραφείς και είδη κειμένων, οι αφηγηματικές τεχνικές, ακόμα και ο τρόπος που γίνεται η βιβλιοδεσία ανοίγουν τις πύλες στα παιδιά για τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων.

Το Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) της Ρομποτεχνίας έχει δημιουργήσει μία ζεστή γωνιά για να αξιοποιούν οι μικροί φίλοι τον χρόνο τους ευχάριστα και δημιουργικά κοντά σε καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, γυμναστές, κ.ά.). Κατασκευές, χειροτεχνίες, δημιουργική γραφή, ανάγνωση, παιχνίδια αδρής και λεπτής κινητικότητας, ψυχοκινητικές, μουσικοκινητικές δραστηριότητες, ζωγραφική, καλλιτεχνικά, θεατρικό παιχνίδι, ακόμα και μαγειρική κάνουν τα παιδιά να περνούν τις πιο υπέροχες ώρες στη Ρομποτεχνία.

Οι Παροχές στη Ρομποτεχνία δεν τελειώνουν ποτέ

Από τον Σεπτέμβριο 2020 η Ρομποτεχνία ξεκινά μια νέα σειρά παροχών για τους μικρούς φίλους. Προσφέρει δωρεάν ενίσχυση της σχολικής μελέτης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αποκλειστική πρόσβαση παιδιών, αλλά και γονέων στην ψηφιακή τάξη της σχολής, ενώ ξεκινά και τη λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης (Φυσική και Ψηφιακή) που καλύπτει όλο το εύρος των ηλικιών. Με τον πίνακα ελεύθερης έκφρασης η δημιουργικότητα δεν σταματά ποτέ, ενώ παιδιά και γονείς έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται με εβδομαδιαίες αναρτήσεις, άρθρα και προτάσεις από τους εκπαιδευτικούς της σχολής – www.robotexnia.gr!

Πουθενά σαν την Ρομποτεχνία

Η Ρομποτεχνία, καταλαβαίνοντας ότι η κρίση του κορονοϊού έχει αρνητικές επιπτώσεις στον προγραμματισμό πολλών οικογενειών προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή των παιδιών του Τμήματος της Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) σε προσαρμοσμένες δραστηριότητες των υπολοίπων Τμημάτων της σχολής. Επίσης, παρέχει έκπτωση 25%, σε περίπτωση που το παιδί επιθυμεί να ενταχθεί σε κάποιο από τα παραπάνω Τμήματα.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πρωτόκολλα και με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα παιδιά έχει διαμορφώσει τον χώρο της τηρώντας όλες τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ προβαίνει σε προληπτικές εβδομαδιαίες απολυμάνσεις των εγκαταστάσεων του Εργαστηρίου.

Πληροφορίες – Επικοινωνία:

Website: www.robotexnia.gr

Email: info@robotexnia.gr

Facebook: www.facebook.com/robotexnia/

Instagram: www.instagram.com/robotexnia/

T: 6948 058 412 | 25311-04175

Δ: M.M. Kωνσταντίου 8 – KOMOTHNH