Σαν σήμερα οι Αδελφοί Γκριμ κυκλοφορούν τα πρώτα παραμύθια τους… γεμάτα τρόμο!

Σαν σήμερα οι Αδελφοί Γκριμ κυκλοφορούν τα πρώτα παραμύθια τους... γεμάτα τρόμο!

Τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Ποιο παιδί δεν άκουσε από τους γονείς ή τους παππούδες του την Χιονάτη και τους 7 Νάνους, την Κοκκινοσκουφίτσα, την Σταχτοπούτα ή τη Ραπουνζέλ;

Όλοι ξέρουμε την ιστορία της Σταχτοπούτας που τελικά κερδίζει την καρδιά του πρίγκιπα, τη μητριά της Χιονάτης που έχει γίνει η «σκιά» της ή την Κοκκινοσκουφίτσα που τρέχει αμέριμνη στην γιαγιά της να της πάει φαγητό, αλλά καραοδοκεί ο λύκος…

Πόσοι γνωρίζουμε όμως, ότι στην πραγματικότητα, αυτά τα παραμύθια, άμα τη πρώτη κυκλοφορία τους δεν ήταν ακριβώς τόσο γλυκούλικα, αλλά ιστορίες που θα ζήλευε και η πιο νοσηρή φαντασία;

Μια ημέρα, σαν σήμερα, στις 20 Δεκεμβρίου 1812 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τόμο των περιβόητων «Παραμυθιών των αδελφών Γκριμ» που περιελάμβανε 86 παραμύθια.

Στην πρώτη έκδοσή τους τα παραμύθια δεν ήταν ακριβώς αυτό που νομίζετε… Ακολουθεί μια μικρή μόνο ιδέα του τι έγραφαν τα πρωτότυπα κείμενα των Γερμανών παραμυθάδων.

Η κακιά στη Χιονάτη δεν είναι η περιβόητη μητριά. Είναι η βιολογική μάνα της που θέλει να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί. Στην Κοκκινοσκουφίτσα τόσο η ίδια όσο και η γιαγιά της γίνονται… γεύμα για τον κακό τον λύκο. Στη Σταχτοπούτα ο πατέρας θέλει να παντρευτεί την κόρη του! Σε μια άλλη ιστορία μια μάνα είναι τόσο απελπισμένη από τη φτώχεια και τόσο λυσσασμένη από την πείνα που λέει στην κόρη της «πρέπει να σε σκοτώσω για να βρω κάτι να φάω»!

Από την άλλη, η Ραπουνζέλ μένει έγκυος από τον πρίγκιπά της, ενώ η Ωραία Κοιμωμένη πέφτει θύμα βιασμού στον ύπνο της από έναν παντρεμένο βασιλιά. Όταν ξυπνάει γεννάει δίδυμα. Ο βασιλιάς χωρίζει την βασίλισσα για να παντρευτεί την κοιμωμένη. Έξαλλη η βασίλισσα προσπαθεί να τους σκοτώσει. Τελικά δεν τα καταφέρνει και ο βασιλιάς την σκοτώνει για να παντρευτεί την κοιμωμένη.

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα; Μάλλον όχι!

Η λογοκρισία «έκοψε» 50 παραμύθια

Τα παραμύθια, όπως αντιλαμβάνεστε, προκάλεσαν τον κακό χαμό και λίγοι τα διάβασαν στην αρχική τους μορφή.  Και η λογοκρισία δεν άργησε να έρθει.

Όσο πιο δημοφιλή γινόντουσαν τα παραμύθια, τόσο μεγαλύτερο ήταν και το… «ψαλίδι».

Για πάνω από 40 χρόνια στη διάρκεια των οποίων κυκλοφόρησαν συνολικά έξι εκδόσεις, οι αδελφοί Γκριμ ήταν αναγκασμένοι να ξαναγράφουν τις ιστορίες τους, να πετάνε κομμάτια ολόκληρα να δίνουν διαφορετικά και πιο χαρούμενα φινάλε, να βγάζουν οτιδήποτε αιματηρό και σκοτεινό υπήρχε.

Πέρα από τις διορθώσεις, ωστόσο, υπήρχαν και περίπου 50 ιστορίες οι οποίες όχι απλά λογοκρίθηκαν αλλά πετάχτηκαν εντελώς καθώς κρίθηκε πως δεν επιδέχονταν της παραμικρής βελτίωσης!

Ποιοι ήταν οι Αδελφοί Γκριμ

Οι αδελφοί Γκριμ γεννήθηκαν σε ένα μικρό χωριό της Γερμανίας, ο Γιάκομπ στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και ο Βίλχεμ στις 24 Φεβρουαρίου του 1786. Και οι δύο σπούδασαν νομικά, όπως και ο πατέρας τους, ενώ από μικρή ηλικία έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τις γερμανικές λαϊκές αφηγήσεις και παραδόσεις.

Ο Γιάκομπ ως φιλόλογος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεσαιωνική λογοτεχνία και γλωσσολογία. Συνέταξε τη Γερμανική Γραμματική, ενώ διατύπωσε και μία γενική αρχή, γνωστή ως Νόμος του Γκριμ, που περιγράφει τη σχέση μεταξύ των διαφόρων γλωσσών. Ο Βίλχελμ ασχολήθηκε περισσότερο με τη λογοτεχνική κριτική.

Το 1829 τα δύο αδέλφια έγιναν βιβλιοθηκάριοι και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν. Την ίδια χρονιά ο Γιάκομπ εξέδωσε άλλο ένα σημαντικό πόνημά του, τις Γερμανικές Μυθολογίες, με όλες τις δοξασίες της προχριστιανικής Γερμανίας.

Το 1840 ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ουίλιαμ IV της Πρωσίας τούς κάλεσε στο Βερολίνο, όπου έγιναν μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Ξεκίνησαν να εργάζονται για τη δημιουργία ενός τεράστιου ιστορικού λεξικού, το οποίο άφησαν ημιτελές, καθώς ο Βίλχεμ πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου του 1859 και ο Γιάκομπ στις 20 Σεπτεμβρίου του 1863. Το έργο τους ολοκληρώθηκε από μεταγενέστερους ερευνητές, πολλά χρόνια αργότερα.

Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ έχουν μεταφραστεί σε 160 γλώσσες και αγαπήθηκαν από τα παιδιά όλου του κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

O Βασίλης Μπισμπίκης μας συστήνει τον 8χρονο γιο του – Το τρυφερό μήνυμα του

«Άγιε Βασίλη, θέλω να μου φέρεις έναν καλό μπαμπά»: Ραγίζει καρδιές το γράμμα 7χρονου

«Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ;»: Ένα μάθημα Ιστορίας μέσα από ένα συγκλονιστικό animation