Σε αυτά τα σχολεία θα μοιραστούν δωρεάν φρούτα – Γιατί οι δάσκαλοι καταγγέλουν το πρόγραμμα

Το ευρωπαϊκό σχολικό πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος θα εφαρμοστεί στα Δημοτικά Σχολεία και την τρέχουσα σχολική χρονιά (2018-2019). Ειδικότερα, για την Ελλάδα αντιστοιχούν 3,219 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 1,55 εκατ. ευρώ για γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα υπάγονται στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας κατόπιν επιλογής από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ποια φρούτα και λαχανικά θα διανεμηθούν

Η επιλογή των προϊόντων που πρόκειται να διανεμηθούν βάσει της εποχικότητας και της διαθεσιμότητας τους, θα γίνει από τα παρακάτω εγκεκριμένα από το Υπουργείο Υγείας προϊόντα:

 • μήλα
 • αχλάδια
 • πορτοκάλια
 • μανταρίνια
 • ροδάκινα
 • νεκταρίνια
 • βερίκοκα
 • τοματάκια τύπου cherry
 • αγγουράκια τύπου Κνωσσού
 • πλήρες παστεριωμένο γάλα

Ποιοι είναι οι στόχοι του Σχολικού Προγράμματος

1. Η ενίσχυση των θετικών στάσεων των μαθητών ως προς τις διατροφικές τους συνήθειες, μέσα από τη συγκεκριμένη, οργανωμένη, παρέμβαση.

2. Η ανάπτυξη επιχειρηματολογίας στο πεδίο της υγιεινής διατροφής, μέσω ομαδοσυνεργατικής αλληλεπίδρασης.

3. Η αλλαγή των διαιτητικών συμπεριφορών στην κατεύθυνση της αναχαίτισης του επιδημικού φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας.

4. Ο περιορισμός του κόστους της Δημόσιας υγείας.

Αυτά είναι τα σχολεία που εντάσσονται στο πρόγραμμα διανομής φρούτων

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας που οι μαθητές τους θα λάβουν φρούτα και λαχανικά. Δείτε τα σχολεία ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Γιατί οι δάσκαλοι αρνούνται την διανομή φρούτων στα σχολεία

Καταγγελία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εξέδωσε η ΔΟΕ. Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για παιχνίδι στις πλάτες των εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλούνται να κάνουν αμισθί τη δουλειά «συνεργατών» που θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί.

Το κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

Όταν στις 31-5-2018, σχολεία λάμβαναν την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορούσε στην ένταξή τους στο «Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σχολικών ετών 2017/2018, 2018/2019 και 2019/2020», μέσω κριτηρίων που υιοθέτησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η αντίδραση της Δ.Ο.Ε. υπήρξε άμεση.

Ενημερώσαμε τα σχολεία ότι σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. Μαρία – Μαγδαληνή Τσίπρα « το πρόγραμμα δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρηθεί υποχρεωτικό και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αρμοδιότητα ή έργο των εκπαιδευτικών» και πως οι διευθυντές των σχολείων δεν έχουν, υποχρέωση να υπογράψουν πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας ούτε να διαθέσουν οποιοδήποτε προσωπικό τους δεδομένο. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει για κάθε εκπαιδευτικό.

Τέλος καλέσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να φροντίσει για την υλοποίηση του προγράμματος δίχως το πλήθος των γραφειοκρατικών διαδικασιών που είναι απολύτως ξένες με το εκπαιδευτικό έργο.

Από τότε μέχρι και σήμερα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κοινοποίησε δύο ακόμη  φορές την ανακοίνωσή του στα σχολεία που δέχονταν πιέσεις και «προειδοποιήσεις» από υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας και παραπλανούνταν σκόπιμα περί της υποχρεωτικότητας της συμμετοχής στο πρόγραμμα. Επικοινωνήσαμε, μάλιστα, τηλεφωνικά με αρμόδια υπάλληλο για να της τονίσουμε ότι δεν θα δεχτούμε άλλες παρόμοιες συμπεριφορές και ότι είναι σαφές πως το πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικούς. Η «Δήλωση Συμμόρφωσης…» που έφτασε στα σχολεία σήμερα, 17-10-2018 και χρήζει τους εκπαιδευτικούς «εξωτερικούς συνεργάτες» του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου που ονομάζεται Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. διαλύει κάθε αμφιβολία και απορία για τους λόγους της άσκησης τόσης πίεσης προς τους εκπαιδευτικούς. Ευρωπαϊκά προγράμματα και χρήματα που διοχετεύονται σε δράσεις εντός των δημόσιων σχολείων στην πλάτη εκπαιδευτικών που κάνουν αμισθί τη δουλειά κάποιων «συνεργατών», που θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί. Τι σκοπούς εξυπηρετεί αυτή η μείωση του κόστους άραγε;

Η κατάσταση είναι απόλυτα ξεκάθαρη:

 • Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι «εξωτερικοί συνεργάτες» αφού δεν αμείβονται, αλλά, εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι το πρόγραμμα, κατά κύριο λόγο χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε., αναρωτιέται κανείς σε τι αποσκοπεί η προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους με ανορθόδοξες μεθόδους ανάθεσης πρόσθετων καθηκόντων ξένων προς τα καθήκοντα και τον ρόλο των εκπαιδευτικών .
 • Τα δημόσια σχολεία δεν πρέπει να γίνουν χώροι δραστηριοποίησης  Ν.Π.Ι.Δ. απόλυτα ξένων προς την εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Είναι απαράδεκτο για ελάχιστα φρούτα που θα δοθούν στους μαθητές, το Υπουργείο Παιδείας να επιτρέπει τη δημιουργία αναστάτωσης στη λειτουργία του σχολείου. Τα προγράμματα σίτισης και διανομής φρούτων δεν είναι θεμιτό και παιδαγωγικά ορθό να διαλύουν το πρόγραμμα των σχολείων και να μεταφέρουν στους εκπαιδευτικούς καθήκοντα και ευθύνες, που αν τα αναλάμβαναν «εξωτερικοί συνεργάτες» θα είχαν και ανάλογες, του έργου τους, αμοιβές.
 • Είναι απαράδεκτη η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών με «έμμεσες» απειλές για κυρώσεις από υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας με «υπερβάλλοντα ζήλο», κάτι για το οποίο η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έπειτα από όλα τα παραπάνω, καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να μην ορίσουν υπεύθυνους «εξωτερικούς συνεργάτες» και να μην υπογράψουν καμία δήλωση του Ν.Π.Ι.Δ. που ονομάζεται Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Καλούμε, επίσης, όλα εκείνα τα σχολεία που παραπλανήθηκαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων να ανακαλέσουν τη συμμετοχή τους – ορισμό υπευθύνων «εξωτερικών συνεργατών».