Σε αυτό το ελληνικό δημόσιο σχολείο ΟΛΑ τα παιδιά πάνε με το ποδήλατο -και επιβραβεύονται όπως τους αξίζει!

Είναι κάποια σχολεία τα οποία αποτελούν λαμπρούς φάρους πρωτοπορίας και προόδου για όλα τα υπόλοιπα. Είναι κάποιοι διευθυντές, οι οποίοι βρίσκουν πραγματικά νόημα στο επάγγελμά τους, οι οποίοι αγαπούν πραγματικά τα παιδιά και φιλοδοξούν να τους δείξουν τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο λόγος για το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου, στην Χαλκιδική, το οποίο δεν σταματά να μας εκπλήσσει με τις δράσεις και τα προγράμματά του. Η σημερινή ημέρα, για παράδειγμα, Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, έγινε η αφορμή να αποκτήσουν όλα τα παιδιά αυτού του σχολείου ένα πολύτιμο δώρο ζωής: Ένα κράνος ποδηλάτου. Γιατί; Γιατί το σχολείο αυτό είναι το πρώτο στην Ελλάδα, στο οποίο τα παιδιά πηγαίνουν κάθε μέρα με τα ποδήλατά τους!

«Πάω σχολείο με το ποδήλατό μου!»

Η δράση «Πάω σχολείο με το ποδήλατό μου!» ξεκίνησε στο Δημοτικό του γραφικού χωριού πριν από έναν χρόνο. Στόχος της ήταν όλα τα παιδιά να πηγαίνουν και να επιστρέφουν από το σχολείο με τα ποδήλατά τους -δεν χρειάστηκε πολύ για να αγαπηθεί και να εφαρμοστεί σχεδόν από κάθε παιδί! Πλέον, κάθε πρωί, δεκάδες ποδήλατα βρίσκονται παρκαρισμένα στις ειδικές και θέσεις που έχουν φτιαχτεί για τους μικρούς μαθητές.

“Η προσέλευση στο σχολείο, μας λένε πως θυμίζει σκανδιναβική χώρα. Τα 74 παιδιά του δημοτικού και τα 21 του νηπιαγωγείου έχουν όλα ποδήλατο. Ήταν, όμως, ανάγκη να φροντίσουμε να έχουν και όλα κράνος”, μας λέει ο διευθυντής του σχολείου, κ. Βασίλης Μισαηλίδης.

Έτσι, προέκυψε η ιδέα του προγράμματος “Τη ζωή μου αγαπώ και το κράνος μου φορώ!”, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα. Το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα και την οικονομική στήριξη των Ολυνθιωτών ιδιοκτητών εργοστασίων επεξεργασίας Πράσινης Ελιάς, αποφάσισαν να μην υπάρχει κανένα παιδί στο ποδήλατο χωρίς κράνος! Προμηθεύτηκαν, λοιπόν, και μοίρασαν δωρεάν κράνη σε όλους τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και το Νηπιαγωγείου Ολύνθου.

Διευθυντής Βασίλης Μισαηλίδης: “Ποιο είναι το μυστικό; Δουλειά! Σηκωμένα μανίκια! Όχι να κάθεσαι στην καρέκλα”

Μιλώντας στο Infokids.gr αμέσως μετά την εκδήλωση της παράδοσης των κρανών, ο διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Μισαηλίδης εξήγησε, ότι αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με τα ποδήλατά τους. “Τα παιδιά μας οδηγούν, αρκεί να αφουγκράζεσαι τις φωνές τους. Ζούμε σε μία αγροτική περιοχή, σε ένα χωριό 1.200 κατοίκων, όπου δεν υπάρχουν πολλές ανηφόρες και κατηφόρες. Όταν επισκέφθηκα τη Σουηδία και είδα τους μαθητές με τα ποδήλατα στα χιόνια, αναρωτήθηκα γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα. Την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε η δράση, έρχονταν περίπου 20 μαθητές. Φέτος ξεκίνησαν να έρχονται πάνω από τα μισά παιδιά! Οι γονείς στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί: Βλέπαμε να έρχεται το παιδί μπροστά με το ποδήλατο και οι γονείς πίσω με το αμάξι! Πλέον σχεδόν όλα τα παιδιά έρχονται με τα ποδήλατα!”

Διευθυντής και Περιφεριάρχης Χαλκιδικής οδηγούν τους μαθητές

Ο κ. Μισαηλίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην στήριξη που έχουν οι δράσεις του σχολείου τόσο από την κοινότητα, όσο και από την Περιφέρεια, αλλά και από ιδιώτες: “Ο λαχανόκηπός μας έγινε με χρηματοδότηση των γονέων, τα σταντ για τα ποδήλατα μπήκαν με χρηματοδότηση του Προέδρου της Κοινότητας, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ήταν δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, όταν ζητήσαμε 4 ποδήλατα για παιδιά του σχολείου που δεν είχαν, δωρίστηκαν αμέσως από γονείς, ακόμα και από άλλα χωριά! Είναι συγκινητική η προσφορά του κόσμου. Αν περιμέναμε από το κράτος δεν θα γινόταν τίποτα. Τα σχολεία χρειάζονται οικονομική στήριξη. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία, ότι αφού κάτι δεν προβλέπεται δεν κάνουμε και τίποτα για να το αλλάξουμε!

Μα και το έργο του ίδιου του κ. Μισαηλίδη είναι αξιοθαύμαστο. Όταν τον ρωτάμε για το μυστικό του μας απαντά: “Η δουλειά. Την ημέρα του Πάσχα ήμουν στο σχολείο και πότιζα τα φυτά. Σήμερα ήμουν κι εγώ με το δικό μου ποδήλατο. Τα παιδιά ξέρουν, ότι πιάνουν τα χέρια μου και έρχονται σε εμένα για να τα βοηθήσω, όταν π.χ. βγαίνει η αλυσίδα ή χαλάνε τα φρένα. Είμαστε πρότυπα για τα παιδιά και μας χρειάζονται για να παροτρυνθούν! Σηκώνουμε τα μανίκια, λοιπόν. Δεν καθόμαστε στην καρέκλα.” Προσθέτει δε ο ίδιος, ότι η ανταμοιβή όλης αυτής της δουλειά είναι η χαρά των παιδιών: “Ήταν συγκινητικό. Τα παιδιά μας αγκάλιαζαν σήμερα και μας έλεγαν, ότι είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα τους στο σχολείο!”

Ο αξιέπαινος αυτός διευθυντής βγαίνει φέτος σε σύνταξη, όμως, όπως λέει, δεν θα σταματήσει να προσφέρει τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινότητα.

Ένα σχολείο με πραγματική κυκλοφοριακή συνείδηση και πρωτοποριακές ιδέες

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου αποδεικνύει την ευαισθητοποίησή του σε κυκλοφοριακά ζητήματα. Ας μην ξεχνάμε, ότι πρόκειται για το πρώτο ελληνικό δημόσιο σχολείο που από το 2019 διαθέτει πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής έκτασης 500 τ.μ. δημιουργήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και σε συνεργασία με φορείς και κατοίκους του χωριού, και περιλαμβάνει σήματα οδικής κυκλοφορίας, διαβάσεις πεζών, δρόμους διπλής κατεύθυνσης, κυκλικούς κόμβους και φανάρια.

Δείτε το υπέροχο πάρκο εδώ.

Τέλος, ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε, ότι το Δημοτικό Σχολείο Ολύνθου, ήταν το πρώτο που είχε το δικό του σύστημα τηλεκπαίδευσης, από τις αρχές της πανδημίας, χάρη στο οποίο τα παιδιά δεν έχασαν ούτε λεπτό μαθήματος, όταν χρειάστηκε να κλείσουν τα σχολεία!