Πρόβλημα παραμένει με όσους δεν έχουν αυλή για υπαίθριο παιχνίδι
Ανακαινίσεις εκ θεμελίων πραγματοποιούνται εδώ και περίπου τρεις μήνες στους 16 παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης, που φιλοξενούν στους χώρους τους σχεδόν 1.100 νήπια και βρέφη. Από τις αρχές Ιανουαρίου ξεκίνησε να υλοποιείται ένα μπαράζ εργασιών στους παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να αποκτήσουν νέα σύγχρονη και κυρίως ασφαλή εικόνα, με βάσει τις προδιαγραφές που θέτει το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε δύο παιδικούς σταθμούς.
Από το 2017 είχαν να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως τονίζει η Θεοδώρα Λειψιστινού αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, «το θεσμικό πλαίσιο για τους παιδικούς σταθμούς είναι σε ισχύ από το 2017. Ωστόσο, στα χρόνια που μεσολάβησαν δεν έγιναν οι εργασίες που ήταν απαραίτητες για την προσαρμογή τους στις σύγχρονες προδιαγραφές». «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας στον δήμο προχωρήσαμε τις μελέτες και από τις αρχές Ιανουαρίου άρχισαν οι εργασίες που είναι απαραίτητες για την οριστική αδειοδότηση των παιδικών σταθμών», τόνισε η κ. Λειψιστινού.
Σήμερα ο δήμος έχει συνολικά 17 παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς, εκ των οποίων ο ένας στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, ο οποίος εγκαινιάστηκε το προηγούμενο διάστημα και θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά από τη νέα σχολική χρονιά.
«Γκρεμίζονται τα πάντα μέσα στον χώρο, γίνεται νέα διαμόρφωση, αλλάζουν πατώματα, τουαλέτες, δημιουργούνται υπνωτήρια. Γίνονται πολύ μεγάλες εργασίες», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών τα παιδιά είτε μεταφέρονται σε γειτονικούς σταθμούς, είτε σε αυτόν στο λιμάνι.
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο τρεις παιδικοί σταθμοί που δεν διαθέτουν αύλειο χώρο, ο οποίος απαιτείται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα κλείσουν. Η κ. Λειψιστινού ξεκαθάρισε ότι από τους σταθμούς που θα κλείσουν από τη νέα σχολική χρονιά, τα παιδιά τα μεταφερθούν σε άλλους. «Δεν θα δημιουργηθεί όμως πρόβλημα με τη δυναμικότητα καθώς με τις παρεμβάσεις και τις εργασίες που πραγματοποιούμε, θα παραμείνει ίδια. »
Οι νέοι βρεφικοί σταθμοί του δήμου
Παράλληλα, δημιουργούνται δέκα νέα βρεφικά τμήματα, προκειμένου να εξυπηρετούνται περισσότερα βρέφη, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος δέχθηκε περίπου 600 αιτήσεις και μπόρεσε να εξυπηρετήσει σχεδόν 170. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο με τις νέες προσθήκες, ενώ τώρα ο δήμος εξυπηρετεί περίπου 170 βρέφη με τα δέκα νέα τμήματα θα μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον 130.