“Σταματήστε τα πλαστικά μιας χρήσης στα Σχολικά Γεύματα”: Μια πρωτοβουλία που αξίζει να στηρίξουμε όλοι μας

Εδώ και δεκαετίες τα πλαστικά έχουν κατακλύσει κάθε πτυχή της ζωής μας αφού βρίσκουν εφαρμογή σε όλο το φάσμα της παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στην Ελλάδα κάθε ένας από εμάς παράγει 68 κιλά πλαστικά απορρίμματα, από τα οποία μόλις το 10% οδηγείται στην ανακύκλωση. Τα υπόλοιπα καταλήγουν κυρίως σε χωματερές, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι πλαστικών σκουπιδιών διαρρέει στο φυσικό περιβάλλον ρυπαίνοντας τα χερσαία οικοσυστήματα και φυσικά τις θάλασσές μας, στις οποίες ταξιδεύουν κάθε χρόνο σχεδόν 11.500 τόνοι πλαστικών.

Τα τελευταία χρόνια εντείνονται οι προσπάθειες για να καταργηθεί οριστικά η χρήση κάθε είδους πλαστικών μιας χρήσης. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας εντάσσεται και το διαδικτυακό ψήφισμα “Σταματήστε τα πλαστικά μιας χρήσης στα Σχολικά Γεύματα” που διακινείται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζητά την υπογραφή όσων περισσότερων μπορούν.

Η ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία

Όπως δήλωσε στο Ιnfokids.gr η Βασιλική Στρατάκη εκπαιδευτικός “Μετά την επιμορφωτική εκδήλωση για εκπαιδευτικούς (20-1-2021) « Ρύπανση από πλαστικά» που διοργάνωσαν σύγχρονα από απόσταση (webinar) 20 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και 19 Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει ξεκινήσει ένα ψήφισμα για την αλλαγή των προδιαγραφών των συμβάσεων παροχής γευμάτων, καθώς το πρόγραμμα πρέπει να περιορίσει το ‘οικολογικό του αποτύπωμα’ σύμφωνα με την πρόσφατη Οδηγία (ΕΕ) 2019/904 και το νόμο 4736/2020 για την απόσυρση από την αγορά των πλαστικών μιας χρήσης, όπως τα μαχαιροπήρουνα και τις συσκευασίες φαγητού που χρησιμοποιούνται στο εν λόγω πρόγραμμα”.

“Η υπερκατανάλωση πλαστικού στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” που υλοποιείται σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Τα σχολικά γεύματα χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης αυξάνοντας με τεράστιες ποσότητες πλαστικού τον όγκο των καθημερινών σχολικών απορριμμάτων και των απορριμμάτων της χώρας.”

Η εφαρμογή της νομοθεσίας για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης αρχίζει από το σχολείο με την εκπαίδευση όλης της σχολικής κοινότητας. Αυτή τη διαδικασία οφείλουμε να υποστηρίξουμε όλοι οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί καθώς και οι φορείς της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Εκπαίδευσης για την Αειφορία. Ενώνουμε τη φωνή μας για την εφαρμογή της νομοθεσίας στις συσκευασίες μιας χρήσης των σχολικών γευμάτων.

Μάθετε περισσότερα για το ψήφισμα και υπογράψτε το πατώντας εδώ