Στρωμένος με λουλούδια ο δρόμος λίγο πριν περάσει η σορός του 3χρονου Ζαχαρία – Το μοιρολόι της γιαγιάς

Ένα πέπλο πένθους και πόνου έχει απλωθεί στον οικισμό της Λιγόρτυνου Κρήτης όπου στις 16:00 αναμένεται να τελεστεί η κηδεία του 3χρονου Ζαχαρία, που “έφυγε” από τη ζωή σήμερα υτα ξημερώματα.

Παρά τις τιτάνιες μάχες των γιατρών να κρατήσουν στη ζωή το μικρό αγόρι που έπεσε στο βαρέλι με το ασβεστόνερο και την ελπίδα που ανέτειλε στις καρδιές όλων με τον σφυγμό που έδωσε ύστερα από περίπου 2,5 ώρες, ο μικρός Ζαχαρίας «έφυγε» για τον ουρανό.

Έστρωσαν με λουλούδια το δρόμο που θα περάσει η σορός του μικρού Ζαχαρία – To τοπικό έθιμο αποχαιρετισμού

Αρκετοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο σημείο απ’ το οποίο θα περάσει η νεκρική πομπή με τη σορό του μικρού Ζαχαρία και έστρωσαν λουλούδια, ως ένδειξη αγνότητας για την ψυχή που «έφυγε» τόσο γρήγορα.

«Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ωστόσο το παιδί έμεινε αρκετό χρόνο χωρίς να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος»

Για το τραγικό αυτό γεγονός μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη που ανέφερε ότι «Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, ωστόσο το παιδί έμεινε αρκετό χρόνο χωρίς να οξυγονώνεται ο εγκέφαλος».

Το πρώτο «θαύμα» έγινε με την ανάκτηση σφυγμού μετά από σχεδόν 2 ώρες ενώ είχε δηλωθεί νεκρός.  Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών του Κέντρου Υγείας Χάρακα σε συνδυασμό με την ισχυρή θέληση και την επιμονή της γιατρού του ΕΚΑΒ που παρέλαβε το μικρό αγοράκι για να το μεταφέρει στο ΠΑΓΝΗ είναι οι κυρίαρχες αιτίες που επανήλθε στη ζωή το παιδί αλλά δυστυχώς η υγεία του ήταν επιβαρυμένη από τις 2 ώρες που έμεινε χωρίς σφυγμό και η μάχη με τον θάνατο αποδείχθηκε άνιση.

To έθιμο που τέλεσε η οικογένεια πριν την κηδεία

Η οικογένεια λίγες ώρες πριν αποχαιρετήσει το παιδί της, αποφάσισε να βαφτίσει την μικρή του αδερφή που ήρθε στον κόσμο πριν λίγους μήνες θέλοντας να τηρήσει την τοπική παράδοση που θέλει τις οικογένειες να μην έχουν αβάπτιστα μέλη πριν φύγει για την ζωή κάποιο άλλο. Η μικρούλα βαπτίστηκε στο σπίτι Νεκταρία, μέσα σε βουβό πένθος, ενώ ο μικρός Ζαχαρίας βαπτίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με αεροβάπτιση καθώς η πορεία της υγείας του παρουσίαζε επιδείνωση.

«Ραγίζουν καρδιές» στην Κρήτη : Το σπαρακτικό μοιρολόι της γιαγιάς

Η γιαγιά του άτυχου  Ζαχαρία μοιρολογά καθώς μπαίνει στο σπίτι και στην είσοδο είναι τοιχοκολλημένο το κηδειόσημο του μικρού. Σύμφωνα με το cretapost.gr, το αγκαλιάζει το φιλά και τα λόγια της είναι σπαρακτικά.

«Αχ είναι το σπίτι του παππού του και το τοιχοκολήσανε καλέ μου
Στο στύλο του σπιτιού το παιδί μου είναι η ζωή μου
Και δεν θα ξανάρθει ο καλός μου
Με τίποτε, με τίποτε το φως μου…».

Στις 16:00 το μεσημέρι θα τελεστεί η κηδεία του μικρού Ζαχαρία που έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Λίγο πριν την τέλεση της κηδείας του μικρού Ζαχαρία η οικογένεια, όπως προστάζει το έθιμο, βάφτισε κατ’εξαίρεση στις 9:30 το πρωί το μικρότερο μέλος της, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα λόγω κοροναϊού. Το όνομα που της δόθηκε είναι Νεκταρία.

Ιερέας: «Είμαι συγκλονισμένος, προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου»

Ο ιερέας τέλεσε το μυστήριο φανερά συγκινημένος και μιλώντας στο cretapost τόνισε: «Είμαι συγκλονισμένος, προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου, είναι πολύ δύσκολο όλο αυτό για όλους μας. Βιώνουμε μία τραγική κατάσταση με απόλυτο σεβασμό και σιωπή, η οποία πολλές φορές είναι εκκωφαντική».