Συνεχίζεται ο σάλος για το κάψιμο του παραμυθιού του Ε. Τριβιζά - Το λάθος μήνυμα που δίνουμε στα παιδιά μας

Συνεχίζεται ο σάλος για το κάψιμο του παραμυθιού του Ε. Τριβιζά – Το λάθος μήνυμα που δίνουμε στα παιδιά μας

Καταδικάζει την καύση των βιβλίων με ανάρτηση του στο Facebook , ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης .

Αφορμή οι εικόνες που ήρθαν στη δημοσιότητα, όπου γονείς αρνητές  έκαψαν αντίτυπα του παραμυθιού του Ευγένιου Τριβιζά  «ΟΧΙ Δεν θα μας μπείτε στη μύτη», που μοιράστηκαν στους μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού στο πλαίσιο ενημέρωσης για τον κορωνοϊό και την πανδημία και να προστατευτούν από την διασπορά του τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Το λάθος μήνυμα που δίνουμε στα παιδιά μας

«Η καύση βιβλίων, πολλώ δε μάλλον βιβλίων που προορίζονται για παιδιά, είναι μια φρικτή πράξη που προκαλεί τρόμο» σημειώνει ο κ. Γιατρομανωλάκης και προσθέτει ότι «περνάει το μήνυμα πως ό,τι δεν μας αρέσει το καταστρέφουμε, με ό,τι διαφωνούμε ανοίγουμε πόλεμο, όχι με επιχειρήματα αλλά με βία».

Στην ανάρτηση του ο κ. Γιατρομανωλάκης γράφει:

«Στην πλατεία Bebelplatz του Βερολίνου βρίσκεται η Κενή Βιβλιοθήκη, έργο του Micha Ullman. Το μνημείο είναι υπόγειο: Αποτελείται από μια γυάλινη πλάκα στο λιθόστρωτο, δίνοντας την άποψη μιας βιβλιοθήκης με άδεια ράφια.

Το μνημείο μας υπενθυμίζει ότι τον Μάιο του 1933 ναζιστές έκαιγαν στην πλατεία Opernplatz (σημερινή Bebelplatz) χιλιάδες βιβλία Εβραίων, σοσιαλιστών και φιλελεύθερων συγγραφέων.

Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν διάβασα ότι αρνητές του κορωνοϊού στην Χαλκίδα έκαψαν το παιδικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά με θέμα την πανδημία.

Το ότι μέσα στη Βουλή κάποιοι το χαρακτήρισαν “απαράδεκτο παραμύθι” κρίνεται μάλλον ως σύμπτωση.

Η καύση βιβλίων, πολλώ δε μάλλον βιβλίων που προορίζονται για παιδιά, είναι μια φρικτή πράξη που προκαλεί τρόμο.

Περνάει το μήνυμα πως ό,τι δεν μας αρέσει το καταστρέφουμε, με ό,τι διαφωνούμε ανοίγουμε πόλεμο, όχι με επιχειρήματα αλλά με βία.

Ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος μόνο μέσα από την καλλιέργεια πολιτών με ανοιχτούς ορίζοντες, γνώση και κριτική ικανότητα, και σίγουρα όχι από μεσαιωνικές και φασιστικές πρακτικές όπως η καύση βιβλίων.»

Η απάντηση του εκδοτικού οίκου για το κάψιμο των βιβλίων του Τριβιζά

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος που κυκλοφόρησε το βιβλίο καταδικάζει απερίφραστα την κίνηση των γονιών. «Οι εκδόσεις Πεδίο – Ελληνικά Γράμματα καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου είδους σκοταδιστικές ενέργειες απέναντι στο πολύτιμο αγαθό του βιβλίου και φυσικά σε έναν τόσο σημαντικό πνευματικό άνθρωπο όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο οποίος έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του και το έργο του στην υπηρεσία του παιδικού βιβλίου και στην πνευματική καλλιέργεια των παιδιών μας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Η θέση του εικονογράφου του βιβλίου

Από την πλευρά του, μιλώντας στο OPEN, ο εικονογράφος του βιβλίου, Παναγιώτης Ράππας, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το συμβάν παρομοιάζοντας τις εικόνες αυτές με αντίστοιχες στη ναζιστική Γερμανία.
«Με στεναχώρησε, είναι λυπηρό, δημιουργήσαμε το βιβλίο με σκοπό να μιλήσουμε στα παιδιά για τον κορωνοϊό με τρόπο κατανοητό μέσα από ένα παραμύθι. Ο Ευγένιος Τριβιζάς ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Τσιόδρα για να μην γίνει κάποιο λάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN.

Kαταδικάζει το συμβάν και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου

Θέση για το συμβάν πήρε και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε. Ειδικότερα αναφέρονται τα κάτωθι:

“Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές αφορμές για να ακουστούν οι όροι «φασισμός», «σκοταδισμός» και «ναζισμός». Χτες πάλι παρακολουθήσαμε με φρίκη, οι θεωρίες να γίνονται πράξη από κάποιους «αρνητές μυαλού» που έκαιγαν βιβλία στον βωμό της ηλιθιότητάς τους.

Ως Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ενέργειες που παραπέμπουν σε μαύρες σελίδες της ιστορίας. Είμαστε αντίθετοι σε συμπεριφορές που καταργούν το στοιχείο της ελεύθερης έκφρασης, των ελεύθερων αντιλήψεων και απόψεων. Είμαστε αντίθετοι σε πράξεις αυθαιρεσίας, σκοταδισμού, τραμπουκισμού και βίαιης αντιπαράθεσης που οδηγούν στην πυρά την πνευματική-καλλιτεχνική δημιουργία, ειδικότερα όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα βιβλία, που αποτελούν διαχρονικό φάρο πολιτισμού και ελευθερίας.

Δηλώνουμε, κατηγορηματικά, ότι θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε τέτοιες πρακτικές και ζητάμε από την Πολιτεία να προστατεύσει τους πνευματικούς δημιουργούς και την πνευματική ελευθερία του λόγου, της τέχνης και των επιστημών.  “

«Το πνεύμα δεν καίγεται»

«Το πνεύμα δεν καίγεται. Το πνεύμα ταξιδεύει και ανδρώνεται. Να το βάλει το πνεύμα του Τριβιζά στα σχολεία η κ. Κεραμέως για να μάθουν τα παιδιά τι σημαίνει ελευθερία του πνεύματος. Να διαβάζεις, να καταλαβαίνεις, να απαντάς και να είσαι ευτυχισμένος γνωρίζοντας πράγματα και όχι καίγοντας τα» τονίζει η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Βυζαντινολόγος πρώην πρύτανης πανεπιστήμιου Σορβόννης.

«Είναι άξιοι της τύχης τους αυτοί που κάνουν τέτοιες ενέργειες που τελικά δυσφημίζουν τον εαυτό τους και ότι θέλουν να υποστηρίξουν. Ντροπή τους! Ας αντισταθούμε όλοι σε αυτές τις απαράδεκτες, προσβλητικές, ασύλληπτες ενέργειες κάποιων ανθρώπων που απαξιώνουν την έννοια του ανθρώπου, την έννοια της επικοινωνίας, την έννοια της επιστήμης, την έννοια του ορθού λόγουσχολιάζει ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, καθηγητής Γλωσσολογίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Σε έγκυο χορηγήθηκαν τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα – Αγωνία στην Κρήτη για 3 νεογέννητα

ΖΩΗΒΟΤ: Γνωρίστε το ρομπότ που επισκέπτεται τα σχολεία και μιλά στους μαθητές για την ρομποτική

«Μαμά, μπαμπά, τα Χριστούγεννα μπορεί να με στρεσάρουν. Μην με μαλώνετε, αγκαλιάστε με»

Ροή Ειδήσεων