Τα 6 μαθήματα που κάθε σχολείο πρέπει να δώσει στα παιδιά για να μεγαλώσουν με θετική στάση ζωής

Ως γονείς, δεν υπάρχει τίποτα που να θέλουμε περισσότερο για τα παιδιά μας από το να μεγαλώσουν και να γίνουν άνθρωποι δυνατοί, ισορροπημένοι, που πατούν γερά στα πόδια τους και που είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στο γενικό καλό. Η ζωή, ωστόσο, δεν είναι πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα και αναπόφευκτα τα παιδιά μας θα συναντήσουν εμπόδια στον δρόμο τους, για τα οποία είναι δική μας ευθύνη να τα έχουμε προετοιμάσει και να τα έχουμε θωρακίσει σωστά.

Ένα παιδί με θετική στάση ζωής θα μπορέσει ως ενήλικας να ξεπεράσει ευκολότερα κάθε πρόκληση που θα αντιμετωπίσει. Θα έχει την ικανότητα να επιλύει τα προβλήματα που θα προκύπτουν γρήγορα και θα διατηρεί μια θετική σκοπιά για κάθε τομέα της ζωής. Οι μικρές και μεγάλες αναποδιές δεν θα λείψουν, αλλά το σωστά εκπαιδευμένο παιδί θα ξέρει, ότι δεν θα φέρουν και το τέλος του κόσμου.

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, τα οποία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη μέσω του προγράμματος «Στάση Ζωής» που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου, έχουν ξεχωρίσει 6 βασικούς τομείς στους οποίους κάθε παιδί που μεγαλώνει και εξελίσσεται στον αυριανό πολίτη οφείλει να είναι ευαισθητοποιημένο:

Κοινωνική και Συναισθηματική Ανάπτυξη

Πρόκειται για την ανάγκη να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, να τα συνδέουν με το περιβάλλον στο οποίο αλληλεπιδρούν και να τα διαχειρίζονται, ενισχύοντας παράλληλα την ενσυναίσθησή τους. Σταδιακά, και μέσα από ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες, τα παιδιά γίνονται πιο υπεύθυνα, αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα, να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και να επιλύουν τις συγκρούσεις τους με τους άλλους. Τα παιδιά έτσι δυναμώνουν και μπορούν πιο εύκολα να διαχειρίζονται εξαρτήσεις, παρενοχλήσεις, εκφοβισμό κ.λ.π.

Οικολογία και Περιβάλλον

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, λόγω της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης, η ανάγκη για περιβαλλοντική-οικολογική συνείδηση είναι πιο έντονη από ποτέ. Τα παιδιά μας χρειάζονται γνώσεις, μέσα από περιβαλλοντικά προγράμματα και βιωματικές δραστηριότητες κατάλληλα σχεδιασμένες για την ηλικία τους, οι οποίες θα τα οδηγήσουν στο να φέρουν τις λύσεις και την αλλαγή που χρειάζεται ο πλανήτης. Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα, τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στον καθαρισμό της παραλίας του Σχοινιά, φυτεύουν δέντρα στην Πεντέλη, συμμετέχουν σε μαθητικούς οικολογικούς διαγωνισμούς –γίνονται ενεργοί πολίτες.

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Όλοι οι γονείς έχουμε την καλή πρόθεση να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, ώστε να μην πέσουν ποτέ θύματα απάτης ή εκφοβισμού στο διαδίκτυο. Γνωρίζουμε, όμως, όλοι πώς να το κάνουμε; Μόνο εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά έτσι, ώστε να αναπτύξουν μια κουλτούρα ασφαλούς και δημιουργικής περιήγησης, ενώ πολύτιμες είναι και οι γνώσεις που αυτά παίρνουν από επιστημονικά σεμινάρια που λαμβάνουν χώρα στα Εκπαιδευτήρια για την καλύτερη ενημέρωση γονιών και εκπαιδευτικών.

Πολιτισμός

Όσο σημαντική είναι η ανάγκη των παιδιών μας για άρτια εκπαίδευση, αλλά τόσο είναι για πολιτιστικά ερεθίσματα που διευρύνουν τους προσωπικούς και κοινωνικούς τους ορίζοντες. Μέσα από το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τα εικαστικά, τα αφιερώματα σε πνευματικές προσωπικότητες κ.α. τα Εκπαιδευτήρια Δούκα εξασφαλίζουν, ότι οι μαθητές θα ενισχύσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και κληρονομιά. Την ίδια ώρα, με τη συμμετοχή τους σε διεθνή συνέδρια και αγώνες ρητορικής, τα παιδιά εξασκούνται στην επικοινωνία και στην επίλυση ζητημάτων που τόσο πολύτιμη θα τους φανεί στο μέλλον.

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πολύτιμη γνώση για τον αυριανό πολίτη του κόσμου, προκειμένου να εξαλειφθούν στερεότυπα και προκαταλήψεις, αλλά και να αποτιναχθούν ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές από την κοινωνία του μέλλοντος. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη να ενημερωθούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ποικίλες παραβιάσεις τους, προκειμένου να μπορούν να αντιταχθούν σε αυτές με αποφασιστικότητα, προστατεύοντας τη δική τους ζωή, αλλά και των συνανθρώπων τους.

Εθελοντισμός και Κοινωνική Προσφορά

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το δικό μας παράδειγμα και ο εθελοντισμός αποτελεί εξαιρετικό πεδίο «εκπαίδευσης». Συμμετέχοντας σε δράσεις προσφοράς, ήδη από τη νηπιακή ηλικία, τα παιδιά εξοικειώνονται στο διαφορετικό και μαθαίνουν να το αγαπούν. Στα Εκπαιδευτήρια Δούκα τα παιδιά συμμετέχουν σε κοινές δράσεις με παιδιά με ειδικές ανάγκες, επισκέπτονται χώρους όπου ζουν και κινούνται άτομα με αναπηρίες και έτσι υιοθετούν εθελοντική στάση ζωής δια βίου.

 

Όλοι οι παραπάνω τομείς αποτελούν μέρος του πρωτοποριακού ολιστικού προγράμματος ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, το οποίο διατρέχει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από το προ-νήπιο μέχρι το Λύκειο και το ΙΒ, με δράσεις στοχευμένες και κατάλληλα προσαρμοσμένες σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Ένα πρόγραμμα, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει αρμονικά τις αρχές και αξίες ζωής που πρώτο ο γονιός έχει εμφυσήσει στο παιδί του, με στόχο την ανατροφή σπουδαίων παιδιών, με θετική στάση ζωής.