Τα άγνωστα μα σπουδαία οφέλη της φιλίας ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα κορίτσι

Στο αιώνιο ερώτημα για την φιλία μεταξύ των δύο φύλων την απάντηση έχουν τα μικρά παιδιά. Μπορούν τα μικρά αγόρια και κορίτσια να είναι φίλοι μεταξύ τους και τι μπορεί να κερδίσουν από αυτήν τη φιλία τα παιδιά μας;

Τα οφέλη της φιλίας μεταξύ αγοριών και κοριτσιών είναι πολλά και ξεπερνούν τα όσα μπορεί ήδη να ξέρουμε

Οι φιλικές σχέσεις μεταξύ αγοριών και κοριτσιών από μικρή ηλικία μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο τα παιδιά μας, αλλά και εμάς να σβήσουμε στερεότυπα για τις σχέσεις και τις διαφορές μεταξύ των φύλων που κρατούν πίσω την κοινωνία μας και δημιουργούν στα παιδιά μας πολλές ψυχολογικές δυσκολίες.

Σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί, ο τρόπος που τα αγόρια και τα κορίτσια παίζουν δεν διαφέρει πολύ μεταξύ τους. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουμε ως «διαφορές» είναι απλώς γενικεύσεις. Σε ατομικό επίπεδο, όμως, υπάρχουν πολλά κοινά σημεία.

Επιπλέον, όταν αγόρια παίζουν μαζί με τα κορίτσια οι «διαφορές» αυτές εξαλείφονται. Λόγω των κοινωνικών στερεοτύπων, όμως, που σχετίζονται με τα δύο φύλα τα παιδιά συχνά ενθαρρύνονται, να παίζουν με συγκεκριμένους τρόπους που είναι πιο κοντά στο «αγόρι» ή το «κορίτσι».

Ακόμα και οι γονείς που προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους χωρίς στερεότυπα φύλων, συχνά ξαφνιάζονται από το πόσο γρήγορα τα παιδιά τους μπορούν να «παρασυρθούν» από τη συναναστροφή με τους συνομηλίκους τους, τα όσα βλέπουν σε τηλεοράσεις και ίντερνετ ή ακούν στο σχολείο.

Το να εξαλειφθούν αυτά τα στερεότυπα είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της φιλίας μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, αφού δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να δοκιμάσουν κι άλλους ρόλους και να εκτεθούν σε συμπεριφορές διαφορετικές από εκείνες που επιτάσσει το φύλο τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι φιλίες ανάμεσα σε παιδιά διαφορετικού φύλου είναι σημαντικές για την ψυχολογία και την ανάπτυξή τους, αφού τα κορίτσια έχουν πολλά να προσφέρουν στα αγόρια και αντίστροφα. Για παράδειγμα, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τις διαφωνίες από ό,τι τα αγόρια. Τα αγόρια μπορεί να επικεντρωθούν στους κανόνες και τα κορίτσια στη συζήτηση για να λύσουν μια διαμάχη. Αυτή η «αντιπαράθεση» και η έκθεση σε διαφορετικές συμπεριφορές βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τους κοινωνικούς κανόνες και να «κινούνται» ευκολότερα ανάμεσα σε αυτούς.

Πώς μπορούν οι γονείς να ενθαρρύνουν τις φιλίες μεταξύ αγοριών και κοριτσιών;

Οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά τους πάνω στους κανόνες για τα δύο φύλα αντιστεκόμενοι στα στερεότυπα που βάζει η κοινωνία και θέλει ένα παιχνίδι να είναι κοριτσίστικο και ένα άλλο αγορίστικο ή τους άγραφους κανόνες που λένε ότι τα αγόρια δεν πρέπει να παίζουν με ροζ παιχνίδια και τα κορίτσια είναι καλύτερα να ασχολούνται με το μπαλέτο και όχι με τις πολεμικές τέχνες.

Συχνά, βέβαια, οι γονείς δεν καταλαβαίνουν καν ότι επηρεάζουν τα παιδιά τους αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Μία έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι μητέρες 11μηνων μωρών υποτιμούσαν τις κινητικές ικανότητες των κοριτσιών σε σχέση με εκείνες των αγοριών, ακόμα και όταν αγόρια και κορίτσια είχαν ακριβώς τις ίδιες επιδόσεις σε δραστηριότητες και παιχνίδια.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το να μεγαλώσεις παιδιά χωρίς στερεότυπα για τις φιλίες μεταξύ των δύο φύλων βασίζεται κυρίως στο κατά πόσο οι γονείς έχουν δεχθεί ή αναζητήσει τις δικές τους αντιλήψεις πάνω στο θέμα.

Πέρα από τη συμβολή των γονιών στην φιλία μεταξύ των δύο φύλων οι τηλεοπτικές σειρές, τα βιβλία, τα video που παρακολουθούν και διαβάζουν τα παιδιά επηρεάζουν τις αντιλήψεις τους, όπως ακριβώς κάνει και η συναναστροφή με άλλα παιδιά.

Οι γονείς, λοιπόν, και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαβάζουν στα παιδιά τους βιβλία για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων ή να επιλέγουν εκείνα που δεν εστιάζουν μόνο σε έναν ήρωα – αγόρι ή κορίτσι. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και με τις σειρές και τις ταινίες που παρακολουθούν σε υπολογιστές και τηλεοράσεις. Άλλωστε, πλέον, οι ήρωες σε πολλές δημοφιλείς ταινίες «σπάνε» τα ταμπού και αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να είσαι αγόρι για να έχεις δύναμη ή κορίτσι για να έχεις ευαισθησίες.

Όταν είμαστε δεκτικοί στις διαπροσωπικές σχέσεις των παιδιών μας, ξεκινώντας από το παιχνίδι μεταξύ αγοριών και κοριτσιών τους επιτρέπουμε να σκέφτονται πιο ανοιχτά και να μην αποκλείουν τους ανθρώπους από τη ζωή τους, βασισμένα μόνο στην εμφάνιση ή σε κάποιο χαρακτηριστικό που αυτά δεν έχουν. Τα διδάσκουμε, με λίγα λόγια, να είναι άνθρωποι με σεβασμό και αγάπη για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους…

Πηγή: amightygirl.com