Τα “μαύρα πρόβατα” της οικογένειας είναι οι σωτήρες του γενεαλογικού τους δέντρου

Συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε “μαύρα πρόβατα”: Πρόκειται για τα μέλη της οικογένειας που δεν ακολουθούν την πεπατημένη, παρά δείχνουν να “επαναστατούν” χαράσσοντας την δική τους πορεία ζωής που μπορεί να παρεκκλίνει από αυτό που οι γονείς τους ονειρεύτηκαν ή προγραμμάτιζαν. Είναι τα παιδιά που δείχνουν από νωρίς να διαφέρουν και που δεν έχουν καμία διάθεση να το κρύψουν -να προσποιηθούν κάτι άλλο. Και όσμναγγδιαο κι αν η στάση τους δεν αρέσει σε όλους, όσο κι αν συχνά απορρίπτονται ακόμα και από τους πιο “δικούς τους” ανθρώπους, είναι αυτά τα παιδιά που απελευθερώνονται και απελευθερώνουν.

Σε μία εξαιρετική ανάρτησή της βασισμένη σε κείμενο του Γερμανού ψυχοθεραπευτή Bert Hellinger, η ψυχοθεραπεύτρια κ. Μαρία Μαγγανάρη εξηγεί γιατί είναι τα “μαύρα πρόβατα” που σώζουν τελικά την οικογένεια:

“Τα μαύρα πρόβατα μιας οικογένειας είναι στην πραγματικότητα οι σωτήρες του γενεαλογικού τους δέντρου. Μέλη της οικογένειας που δεν προσαρμόζονται στους κανόνες και στις οικογενειακές παραδόσεις, αυτοί που αναζητούν συνεχώς να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Εκείνοι που επιλέγουν τους δρόμους που είναι αντίθετοι με την οικογενειακή γραμμή, αυτοί που επικρίνονται, καταδικάζονται, ακόμη και αποκλείονται.

Αυτοί είναι που καλούνται να απελευθερώσεουν την οικογένεια από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφοράς που ταλαιπωρούνε γενιές ολόκληρες.

Αυτά τα γνωστά ως “μαύρα πρόβατα”, όσοι δεν προσαρμόζονται, όσοι επαναστατούν, στην πραγματικότητα επιδιορθώνουν, καθαρίζουν και δημιουργούν νέα κλαδιά στο γενεαλογικό τους δέντρο…

Αμέτρητες επιθυμίες που δεν πραγματοποιήθηκαν, απωθημένα όνειρα ή καταπιεσμένωα ταλέντα των προγόνων μας εκδηλώνονται μέσα από αυτή την επανάσταση.

Φυσικά, το γενεαλογικό δέντρο θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει το τοξικό περιβάλλον του κορμού και θα κάνει το έργο του επαναστάτη ακόμη πιο δύσκολο…

Σταμάτα να αμφιβάλεις και φρόντισε την διαφορετικότητά σου “ως το πιο πολύτιμο λουλούδι του δέντρου”.

Είσαι το όνειρο όλων των προγόνων σου.”

Διαβάστε ακόμα:

Γιαγιά και εγγονός τα θύματα της έκρηξης στα Πατήσια

Χριστίνα Μπόμπα: Μας δείχνει το σώμα της 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό σε δίδυμα

Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα: Δωρεάν είσοδος για την εξαιρετική παιδική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!